Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Tik Baarle-Nassau in op Google Maps en zoom langzaam in. Doe vervolgens hetzelfde met Baarle-Hertog en je gelooft je eigen ogen niet. Zijn die twee gemeentes werkelijk via zóveel grensovergangen met elkaar verweven? Jawel! Welkom in de meest complexe gemeente ter wereld! Het is er bijzonder wandelen, je leest er alles over in Pasar Wandelen van februari 2024.

Tekst Bart De Landtsheer

1

Niet één plek op aarde is zo versnipperd als Baarle, makkelijkheidshalve de verzamelnaam voor de gemeentes Baarle-Nassau op Nederlands grondgebied en Baarle-Hertog op Belgisch grondgebied. Samen vormen ze een kluwen van 30 enclaves, exclaves en sub-enclaves. Dat betekent concreet dat er tientallen landsgrenzen zijn op een zeer beperkte oppervlakte. Als je er het fijne wil van weten, kan je bij de toeristische dienst Visit Baarle terecht in de gemeente Baarle-Nassau. Pasar stippelde voor jou een wandeltraject uit dat de ontstaansgeschiedenis van het enclave-fenomeen beter helpt begrijpen. En ja, al die grensovergangen leiden tot merkwaardige situaties in het straatbeeld… Geïntrigeerd om de dubbelgemeente Baarle te doorgronden?

Dwars door alles heen

In Baarle lopen de landsgrenzen dwars door tuinen, straten en zelfs handelspanden heen. Zo loopt in De Biergrens, een drankencentrale, de grens letterlijk door de winkelrekken. De uitbaatster heeft nog geprobeerd om aan de Belgische kant uitsluitend Belgische dranken, voornamelijk bieren, te etaleren en aan Nederlandse kant louter Nederlandse dranken zoals jenevers enzovoorts. Dat is helaas niet gelukt omdat het aanbod Belgische bieren te groot én te populair is, biecht ze op. Alsof dat nog niet gek genoeg is, heeft De Biergrens twee telefoonnummers: een Belgisch én een Nederlands. Klinkt gek, maar er is een goede reden voor.

Nog een voorbeeld: wat denk je van een landsgrens die dwars door de voordeur van een huis loopt? En wat als dat huis voorzien is van een Belgisch én Nederlands huisnummer? En twee deurbellen; eentje links van de deur, de andere rechts? Welkom in het knotsgekke Baarle, een unicum in de wereld!

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!