1 op 5 begon te wandelen door corona

Dat wandelen de favoriete bezigheid van heel wat Vlamingen is tijdens corona is geen verrassing. Uit een onderzoek van Pasar en het onderzoeksbureau iVox blijkt dat 26% van alle Vlamingen is van plan meer te blijven wandelen na de crisis. 

In februari 2020 (pre-corona), april 2020 en april 2021 deed onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van vrijetijdsorganisatie Pasar, een onderzoek naar de vrijetijdsbeleving en –invulling van de Vlaming.

De belangrijkste conclusies:

 1. Corona geeft Vlamingen meer vrije tijd

  31% van de Vlamingen zegt nu meer vrije tijd te hebben dan voor corona, wat hen doet stilstaan bij de invulling ervan en er iets minder positief tegenover doet staan.
   
 2. Toegenomen vrije tijd verandert kijk van de Vlamingen hierop

  Ruim de helft van de Vlamingen (51%) geeft aan door de corona-crisis wat meer stil te staan bij hun vrije tijd. 1 op de 3 Vlamingen (35%) denkt zelf eens na over manieren waarop we in onze samenleving vrije tijd structureel beter kunnen aanpakken. Voor de corona-crisis deed slechts 1 op 4 (26%) dit.
   
 3. Al die extra vrije tijd voelt voor velen toch niet zo ‘vrij’ en dat wordt dramatisch na 1 jaar corona voor velen

  Vooral het tekort aan sociaal contact speelt de Vlaming parten. In april 2020 was dit een probleem voor 37% van de Vlamingen maar een jaar later is dit gestegen tot 77%. En na de lange lockdown is het gebrek aan restaurants, terrasjes en winkels voor 74% een reden waarom ze hun vrije tijd als minder aangenaam ervaren.

  Langs de andere kant: ongeveer 1 op 10 (9% ) van de Vlamingen ervaart zijn vrije tijd als aangenamer dan vroeger. Dit wijten ze vooral aan het rustigere levensritme met minder drukte (58%), de grotere hoeveelheid vrije tijd (41%), het gebrek aan activiteiten en sociale verplichtingen buitenshuis (55%) en de verminderde werkdruk (21%). 
   
 4. Vlaming breidt zijn scala vrijetijdsactiviteiten uit

  4 op 10 Vlamingen (38%) ziet de corona-crisis als ideaal moment om nieuwe hobby’s uit te proberen en ook dat zit in de lift, een jaar geleden was dit nog 27%
   
 5. Wandelen, onze Corona-redder

  Wandelen is een favoriete bezigheid van 6 op 10 Vlamingen (61%), 69% wandelt wekelijks, 49% van de Vlamingen geeft aan meer te wandelen dan voor corona. 1 op 5 is pas echt beginnen wandelen door corona en 26% van alle Vlamingen is van plan meer te blijven wandelen na de crisis. 
   
 6. Vlaanderen fietsland: bijna helft van de Vlamingen (46%) fietst wekelijks

  En 24% zegt meer te fietsen in corona-tijden dan daarvoor, 10% is zelfs pas echt beginnen fietsen in corona-tijd en 25% is van plan het meer te blijven doen na corona. Als we fietsen, kijken we liever naar alles wat we rondom zien (4%) dan praten met het gezelschap (18%). Knooppunten zijn de belangrijkste bron van inspiratie.
   
 7. Kamperen is fun, maar corona maakt dat moeilijk

  4 op 10 Vlamingen heeft ooit gekampeerd, 14% heeft het nog niet gedaan maar wil dit graag eens doen. Maar corona maakt kamperen wel lastig: 32% zegt minder te kunnen kamperen, 10% heeft het wel juist meer gedaan en 19% zegt na corona meer te gaan kamperen dan voor corona om de schade in te halen.