3 vragen aan Arnaut Hauben

Rondtrekken, plekken ontdekken en mensen ontmoeten, dat is wat televisiemaker Arnout Hauben graag en goed doet. Na zijn tocht rond de Noordzee was het aan de Middellandse Zee: hoppend van eiland naar eiland tussen Gibraltar en Jeruzalem.

Maar halverwege, op Malta, stuurde corona de ploeg weer naar huis. Dan maar een ander plan, dacht Arnout, en dat werd Dwars door België, een wandeltocht van meer dan 500 kilometer over de GR129, tussen Brugge en Aarlen. Het verslag van die 23 dagen zie je op dit moment op Eén.

Je hebt al vaker langere staptochten gemaakt. Was het anders om in eigen land te wandelen?

‘Ik had niet gedacht dat ik het gevoel van ontheemding hier ook zou kunnen vinden. In vogelvlucht waren we nooit ver van Brussel, waar ik woon, maar eenmaal de taalgrens voorbij voelde het toch echt anders. Ik merkte wel dat ik meer tijd nodig had om in het ritme te komen. Misschien door het ouder worden maar zeker ook door het loslaten van de lockdownstress.’

Welke plekken hebben je verrast?

‘Pays des collines, de tegenhanger van de Vlaamse Ardennen. Heel weids en mooi landschap. Ik denk meteen ook aan het dorpje Torgny in de Gaume. De ligging tussen de heuvels, de zon op de huizen: daar heb je een Provence-gevoel en waan je je in een andere wereld. We hadden er ook een maffe ontmoeting met een vrouw van 98 die sinds 1971 als heremiet in een kapelletje woont.’

Wat heb je nodig om de GR129 te wandelen?

‘Niet veel eigenlijk. Ik zou zeggen een rugzak, al kan het zelfs ook zonder rugzak. Ook qua conditie valt het wel mee. Ik had op voorhand wat coronawandelingen gemaakt van 15 à 20 kilometer, maar drie weken voor vertrek heb ik het topje van mijn dikke teen gebroken en ik ben al mankend vertrokken.’

Dwars door België is vanaf begin september te zien op Eén.