4 vragen aan… Dorien Draps, auteur van 10 levenslessen van de wandelaar.

3 minuten leestijd

Als kind had ze niets met avontuur en natuur, maar een dagtocht in Montenegro bracht daar verandering in. Dorien werd verliefd op hiken, startte met een blog en een podcast over de magie van wandelen en schreef er ondertussen ook een boek over.

 

actua
  • Wandelen

Je boek is een ode aan het wandelen. Wat heeft wandelen met jou gedaan?

‘Wandelen heeft van mij terug een mens gemaakt. Ik zat gevangen in de ratrace, was bezig met carrière maken en zat heel vaak binnen. Dankzij het wandelen heb ik weer leren vertragen, begrijp ik mezelf beter en heb ik meer connectie met anderen. Ik voel me ook fitter en sta letterlijk steviger in mijn schoenen. Hiken is je grenzen verleggen. Het is niet jij tegen de berg, maar jij tegen jezelf. Je laat je comfort achter en gaat terug naar de essentie. Als ik in de bergen sta, voel ik hoe klein ik ben in de wereld en hoe klein mijn problemen zijn. Het maakt me nederig. Het simpele wordt dan plots luxe. Je moet enkel wandelen, eten, slapen en genieten.’

Voor wie heb je het boek en de podcast gemaakt?

‘Eigenlijk voor iedereen. Wandelen is de basis van ons zijn en dat mogen we niet vergeten. Daarom heb ik in het boek tien lessen verzameld, lessen over het leven die ik dankzij het wandelen geleerd heb. Elke les is gekoppeld aan praktische tips en aangevuld met anekdotes. Voor de podcast ga ik telkens op wandel met een gast. Die gesprekken zijn een verzameling van alles wat een wandelaar boeit.’

Je bent ook gestart met de Op Wandel Academy, hoe werkt die?

‘In het begin vond ik hiken heel spannend. Het was niet iets wat ik van thuis had meegekregen. Er is veel - te veel - informatie te vinden op het internet, maar vaak is het niet in mensentaal. Mijn vriend en ik zijn zeven maand bezig geweest met de voorbereiding van onze eerste trektocht in IJsland. We zijn wel tien keer naar A.S. Adventure gegaan. Ik vroeg me af waarom dat zo complex was. En ik was niet de enige die er zo over dacht. Daarom ben ik gestart met het organiseren van online videocursussen die gegeven worden door outdoorexperten. De bedoeling is om dankzij kennis zelfvertrouwen te krijgen. Er is een start to hike-pakket voor beginners, maar ook een specifieke cursus over veiligheid in de bergen. En we organiseren ook start to hike-weekends voor wie het liever niet online leert.’

Op welke wandeling, dagtocht of trekking zou je ons graag willen meenemen?

‘De trektocht in IJsland was prachtig. Het lijkt wel een andere planeet. De middernachtzon, de sfeer tussen de hikers, het zwemmen in de warmwaterpoelen: het droeg allemaal bij aan de unieke ervaring. Verder droom ik al lang van de Via Alpina. Je moet niet ver gaan om supermooie bergen te vinden, maar de bergen en bossen van British Columbia in Canada zijn in mijn hoofd wel het summum.’

opwandel.be / het boek is uitgegeven bij Lannoo en kost € 21,99.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer