Naar de Westhoek!

De Sanctuary Zonnegloed vzw in Oostvleteren vangt wilde en verwaarloosde dieren op. Omringd door de rust van de Westhoek bouwen oprichters Karel Ackaert en zijn vrouw Lieve samen met hun kinderen en medewerkers aan een aards paradijs.

Tekst Marijn Follebout

1

Een bezoek aan de Sanctuary Zonnegloed vzw begint online. Je kiest er voor een ochtend- of namiddagslot. Dat doen ze bewust om de dieren over de middag rust te gunnen. Oprichter Karel Ackaert, verzorgde baard, rangerhoed en pretlichtjes in de ogen, begroet ons aan de ingang. In een vorig leven was hij bankdirecteur in Knokke-Heist. Van een koerswijziging gesproken!

‘Als kind al was ik gebeten door het weidse open landschap rondom Vleteren. Toen hier op de Brabanthoek een hoeve te koop kwam, aarzelden we geen moment.’ Ondertussen telt het park zo’n 400 geredde wilde dieren, zowel inheems als uitheems, goed voor 135 soorten.

Blije aapjes

De wandelroute door het park is goed aangeduid. Kinderen hollen van het ene venster naar het andere. Regelmatig zijn er rustpunten ingericht met een speelplein. We zien wasberen, kamelen, papegaaien… Op het eiland van de withandgibbons uit een vrouwtje luidkeels haar geluk. De omheining waar zich vandaag het meeste bezoekers rond verzamelen, is die van de bruine beren. De Oekraïense beren Sandra en haar broer Tishka zijn gered uit het door oorlog geteisterde land. ‘We wisten helemaal niet dat Sandra zwanger was’, zegt Karel. Haar twee welpen die dit voorjaar zijn geboren, buitelen over elkaar heen.

‘We zijn geen dierenpark in de strikte zin van het woord. We doen wat nodig is voor de wilde dieren binnen de capaciteiten die we hebben.’ De kost alleen al om alle dieren eten te geven, bedraagt 3500 euro per dag. ‘Dat moet komen van giften en van de ticketprijzen. Omdat wij definitieve opvang bieden in plaats van tijdelijke opvang, kunnen we geen beroep doen op subsidies.’

Wist je dat...

Er is altijd werk op de Sanctuary. Sommige dieren dragen een trauma mee. Dat vraagt intensieve verzorging. Een plots geluid ergens vlakbij en we zien berin Sandra ineenkrimpen. ‘Zij heeft de bombardementen meegemaakt. Net als bij de mens laten die herinneringen sporen na.’

In het centrale gebouw huizen de reptielen, amfibieën, spinnen en insecten. Net als in het park hangen ook hier info-pancartes op die meer vertellen over het leven en de herkomst van de dieren. ‘We zijn het onze bezoekers verplicht zoveel mogelijk te informeren’, vindt Karel.

De Sanctuary Zonnegloed vzw is ideaal als gezinsuitstap. Het park is tegelijk een groenoase, straalt rust uit en is educatief ook een opsteker. Aanrader! 

Praktisch

• Kasteelweg 22, Oostvleteren
• Open van woensdag tot en met zondag, van 9 tot 12.30 uur of van 13.30 tot 17 uur.
• Toegang (vanaf 3 jaar) kost 20 euro. Parkeerticket kost 5 euro.
• Tickets enkel verkrijgbaar via www.dezonnegloed.be

Met de camper?

Camperpunt Sixtusbos. Vlakbij Sint-Sixtusabdij en Sixtusbossen. 12 euro (incl. water en elektriciteit). Nachtegaalstraat 1, Westvleteren.
www.sixtusbos.be

1. Hallo, Hooge Boys!

In het private Hooge Crater Museum wordt de oorlog aan de hand van decors, authentieke voorwerpen en beklijvende verhalen tastbaar. Voor kinderen is er het parcours van de Hooge Boys. Via filmpjes van de Hooge Boys ontdek je allerlei weetjes over WO I. Af en toe moet je ook opdrachten vervullen. Na het bezoek is het tijd voor een artisanaal ijsje in het themacafé!

• Meenseweg 467, Zillebeke.
www.hoogecrater.com

Camperpunt Hooge Crater. Ideale ligging om de bosrijke Ieperboog te verkennen. 19 euro (incl. elektriciteit). Bellewaardestraat 3, Zillebeke. Open t.e.m. 30/9.
www.camperpunthoogecrater.be

2. Waterspelletjes in de IJzerboomgaard

Vlakbij het centrum van Diksmuide en de IJzertoren ligt het provinciedomein IJzerboomgaard. Vooraan naast het picknickeiland is een waterspeeltuin ingericht met vlot en klautertuigen. Stroomopwaarts vind je café De IJzerboomgaard. Aansluitend is er een kinderboerderij en pluktuin.

• IJzerdijk 41, Diksmuide.
www.west-vlaanderen.be/domeinen/ijzerboomgaard

• Camperhoeve De Bonterie. Ontwaken met een weids uitzicht over de boterpolders. Keiemdorpstraat 170, Keiem. 15 euro (incl. water en elektriciteit).
www.debonterie.be

3. Fietsen & spelen

In de Westhoek zijn er negen bewegwijzerde KD-fietsroutes op maat van kinderen. Voor de al wat oudere kinderen is er het interactieve Spel over Grenzen. Tijdens deze fietstocht (35 km) ga je in duel met elkaar en los je op veertien plekken opdrachten op. De lusvormige route brengt je van Wervik via de Leie dieper de Westhoek in. Haal je gratis routefolder af in het Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63) in Wervik. Het spel is gratis te downloaden op je smartphone.

www.toerismewesthoek.be/nl/fietsen/spel-over-grenzen

• Kampeerautoterrein De Balokken. Kamperen op een eiland in de Leie. 10 euro (incl. elektriciteit). www.wervik.be/toerisme/overnachten/kampeerautoterreindebalokken

4. Op het dak van Heuvelland

In Muziekcentrum Dranouter vind je een eetcafé, een vakantieverblijf en vooral het indoor spelletjesparcours De Klankmakerij. In dit indoor doemuseum ga je de muzikale strijd aan met je gezinsleden via doe-opdrachten en klankspelen. Aan de zijkant van het gebouw biedt een trap toegang tot het dakterras van het muziekcentrum. Je hebt er een mooi uitzicht op de Kemmelberg en andere West-Vlaamse heuvels in de streek.

• Dikkebusstraat 234, Dranouter.
www.deklankmakerij.be

• Camperpunt ’t Heksken. Midden een fruitboomgaard met zicht op de heuvels. 18 euro (incl. water en elektriciteit). Poperingestraat 27a, Westouter.
www.theksken.be

5. Verpleegster Ida vertelt

Het thema in de Westhoek dit jaar is LANDSCAPES │ Feel Flanders Fields. Hoe heeft de Eerste Wereldoorlog het landschap getekend? Binnen dat thema worden expo’s en wandel- en fietsroutes uitgewerkt. Daarbij zijn ook de kinderen niet vergeten. Een mooi voorbeeld is de gratis app Verpleegster Ida vertelt op het Deutscher Soldatenfriedhof in Hooglede. De begraafplaats was in WO I een hulppost. Verpleegster Ida vertelt over haar ervaringen. Zeker aan te raden in combinatie met de fietstocht Duits Hinterland (52,5 km).

• Beverenstraat 79 – 81, Hooglede.
www.landscapes.be

• Camperplaats Langemark-Poelkapelle. Ideale uitvalsbasis om de frontstreek te ontdekken. Boezingestraat 51A, Langemark-Poelkapelle. 15 euro (incl. water en elektriciteit).
www.langemark-poelkapelle.be/verhuur-kampeerautoterrein

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!