Eerst bladeren, dan plannen!

rr
2 minuten leestijd

De kans is groot dat je Brugge, Antwerpen en Parijs redelijk goed kent. Maar deze boeken tonen de steden op een heel andere manier. Tijd om op herontdekking te gaan.

 

actua
  • Uitstappen en vakanties

Streetart in Parijs

I’m not a real artist, staat in verdiepinghoge lichtgevende letters te lezen in de Rue du Chevaleret. Is het zelfspot van de Spaanse street artist SpY? Of verwoordt hij hoe veel mensen nog denken over straatkunst? Wie The Street Art Guide to Paris doorbladert, kan het alleen maar oneens zijn met die uitspraak. De makers van de straatkunst op muren, verkeersborden, stoepen en paaltjes zijn echte artiesten. Ze verbazen en verwonderen niet alleen met spuitbussen maar ook met mozaïeken, stickers, spiegels, scrabbleletters, collages en krijt. Tien routes door evenveel buurten tonen de kleurrijkste kant van de Franse hoofdstad.

The Street Art Guide to Paris van Stéphanie Lombard - € 18,99 - uitgegeven door Lannoo.

Door een nieuwe bril

Dat Brugge zich sinds 2000 Werelderfgoed mag noemen, heeft het te danken aan de roem die het had in de middeleeuwen en het feit dat de stad van toen nu nog zo zichtbaar is. Maar Brugge is geen historisch museum onder een stolp. Om het Beeld van de stad wat bij te stellen werden 70 hedendaagse kunst- en architectuurprojecten gekozen die tonen dat Brugge evengoed een stad is van deze tijd. Van het jeugdhostel, het concertgebouw en de brug over de Coupure tot een bronzen beeld van Fabre in de tuin van het Gezellehuis en een sculptuur van Permeke op de Vismarkt: allemaal krijgen ze een paginagroot beeld en uitleg. De uitneembare kaart zorgt ervoor dat je makkelijk zelf een route uitstippelt door dat andere Brugge.

Beeld van de stad - € 29,99 - uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.

Met andere ogen

Stadsgids en zelfverklaarde BeroepsAntwerpenaar Tanguy Ottomer schreef al verschillende boeken over zijn stad. Voor zijn nieuwste dook hij in de archieven en selecteerde 50 foto’s die tonen hoe de Scheldestad er ooit uitzag. De foto’s uit de oude doos hebben geen bijschrift zodat je eerst zelf kan proberen te ontdekken waar de foto genomen is. Pas als je de bladzijde omslaat, krijg je meer uitleg en een foto van hoe dezelfde plek er nu uitziet. Soms haast onveranderd, soms onherkenbaar. Auto’s wijken voor groen, plantsoenen maken plaats voor trams, een binnenhaven wordt een basketpleintje, monumentale gebouwen verschijnen en verdwijnen. Voer voor gesprek en herinneringen. Voor speelvogels is er trouwens ook een memory-versie waarbij je de foto’s van vroeger en nu aan elkaar linkt.

Time Machine Antwerpen van Tanguy Ottomer - € 29,99 - uitgegeven bij Luster. Het memoryspel kost € 15.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer