Het bos is een sprookje

3 minuten leestijd

Als je ergens in de voorbije weken een boswandeling maakte, spotte je ongetwijfeld wel ergens een witte bloemenzee. De bosanemonen staan nu immers volop in bloei. Stilaan komen ook de eerste boshyacinten piepen. Om de paarse bloemenpracht te zien, hoef je heus niet naar het Hallerbos, waar het nu razend druk kan zijn.

reportage
  • Wandelen

Want ja, het Hallerbos is in de tweede helft van april wellicht één van de drukst bezochte bosgebieden van ons land. Het is natuurlijk ook sprookjesachtig: het diep paarsblauwe tapijt dat de bodem van the blue forest bedekt, heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op natuurliefhebbers en wandelaars.

Is dat te druk voor jou? Goed nieuws: ook elders in Vlaanderen kan je genieten van de blauwe magie van die bloeiende boshyacinten. Eén van die plaatsen is het Brakelbos, een pareltje in de Vlaamse Ardennen, pal op de taalgrens. Je kan het bos perfect binnenwandelen vanaf één van de parkings in het pittoreske dorpje D’Hoppe/La Houppe.

Het paarse bloementapijt vind je vooral in het hoger gelegen deel van het bos, maar ga zeker ook wat verder het bos in, langs een aantal bostrapjes en plankenpaden. Verschillende bestaande wandelroutes lopen door het bos. De Weerwolfroute, een route van Routen.be, loodst je niet alleen door het Brakelbos, maar laat je ook boshyancinten spotten in het steile Pottelbergbos en het Livierenbos. Onderweg kan je genieten van enkele indrukwekkende panorama's.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

Als je de mogelijke drukte op de parkeerplaatsen in de onmiddellijke buurt van het Brakelbos liever links laat liggen, kan je uiteraard ook op een andere plek vertrekken voor een langere route.

Een absolute aanrader is de Dwaallichtwandelroute, een tocht van zowat 16 km die vertrekt in Schorisse. Ze loopt dwars door het Brakelbos. Via La Houppe en het Bos ter Rijst, waar overigens ook boshyacinthen groeien, wandel je verder. Geniet even van het uitkijkpunt ’t Bosgat,voor je weer bij het startpunt bent.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

Bij mooi weer kan je bij de hoofdingang van het Brakelbos, op het aan het einde van de Brakelbosstraat, genieten van een heerlijk, ambachtelijk ijsje van Bolle Gh’ys. Op hun Facebookpagina kan je vooraf checken of het 'ijsjesweer' is. Loop met je ijsje naar een rustig plekje in het bos en geniet ervan. Misschien spot je zelfs een nieuwsgierige ree of eekhoorn…

 

 

 De corona-tijd deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar sterker worden. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer