Nooit gecanceld: de lente

David Hockney stuurde een boodschap van hoop tijdens de lentelockdown van 2020: ‘Do remember they can’t cancel the Spring’. De iPadschilderijen die hij toen maakte, zijn deze herfst te zien bij Bozar, samen met een grote retrospectieve.

‘Do remember they can’t cancel the Spring’ is een eenvoudige afbeelding van vier ontluikende narcissen. David Hockney schilderde ze op zijn iPad, vanuit het huis in Normandië waar hij de eerste lockdown van 2020 doorbracht. De kleurenpracht van de lente stak hem aan met optimisme. Hou van het leven, de lente komt altijd terug!

Hockneys Normandische lenteserie telt 116 werken en wordt integraal tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten. De expo sluit aan bij het carrièreoverzicht dat Bozar toont.

Ruim 80 schilderijen, tekeningen en prenten uit de Tatecollectie schetsen het parcours dat de geliefde Britse popartkunstenaar de voorbije zestig jaar aflegde. Reis met hem mee naar de Swinging Sixties in Londen, zonovergoten zwembaden in Californië en monumentale landschappen in Yorkshire.

Tien jaar geleden begon Hockney met zijn iPad te experimenteren. ‘Ik ben niet gestopt met schilderen of tekenen’, zei hij, ‘ik heb gewoon een ander medium toegevoegd.’ Zijn wil om zichzelf steeds weer uit te vinden houdt zijn werk verrassend en actueel.

Bozar, Ravensteinstraat, Brussel, www.bozar.be