Nooit meer op het foute pad

Waar ben ik en waar moet ik heen? Of je nu met de mountainbike, de rugzak, een zeilboot of op toerski’s de wijde wereld intrekt, het juiste antwoord kennen op deze twee vragen kan een groot verschil maken. Twee boeken die daarbij kunnen helpen.

Kaart, kompas en GPS

Tegenwoordig vind je meestal wel een duidelijk pad, wegwijzers, of heb je een GPS die je positie en koers kan bepalen. Maar wat als er een bordje verdwenen is of de batterij van je GPS het heeft begeven? Kan je je dan nog redden? De auteurs van het handzame Handboek oriëntatie vertrekken van drie vragen: met welke hulpmiddelen bereid je je tocht voor, hoe navigeer je onderweg, en wat is je back-upplan? Zo leer je hoe je kaart, kompas en GPS op de beste manier kan inzetten. Een hellingsgraad berekenen, de tijdsduur van een traject inschatten, je positie bepalen met een kruispeiling, waypoints vinden vanaf een stafkaart of zelf tracks maken met GPS: de instructies zijn duidelijk en klaar. Alle grondig gelezen? Dan steek je dit kleine, dunne boekje in je rugzak voor de praktijktest onderweg.

Handboek oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger is een uitgave van Uitgeverij Elmar en kost € 17,99.

Zon, maan en sterren

Niet even praktisch, wel heel boeiend is de benadering van Tristan Gooley in De natuur als kompas. De Brit die solo de Atlantische oceaan over zeilde én vloog, en op expeditie ging in de vijf werelddelen, legt uit hoe je kan navigeren zonder technische hulpmiddelen. De weg vinden dankzij planten, hemellichamen of de deining van de zee is een oeroude kunst die ervoor zorgde dat onze voorouders konden overleven. Hoe vind je een kamp in de woestijn dankzij een pot thee of hoe weet je waar het oosten is als je naar een cactus kijkt? Aan de hand van talloze voorbeelden uit de geschiedenis en andere culturen toont Gooley dat we meer zouden weten als we beter zouden kijken.

De natuur als kompas van Tristan Gooley is uitgegeven door KNNV Uitgeverij en kost € 19,95.