Schilderachtig wandelen in Achouffe

3 minuten leestijd

Achouffe? Het is wellicht één van de bekendste dorpjes in de Ardennen. Of  is het toch het bier? Op een boogscheut van Houffalize ligt immers de brouwerij van het kabouterbier La Chouffe.

reportage
  • Wandelen

Natuurlijk kan je de brouwerij bezoeken en op één van de terrasjes genieten van een lekker biertje. Maar als het iets meer mag zijn? Dan kies je voor de avontuurlijke wandeling van zowat 15 kilometer die je vindt op de website van de brouwerij.

De route maakt gebruik van een aantal bestaande wandelingen, maar is (nog) niet afzonderlijk bewegwijzerd. Je vindt de volledige route wel op Routeyou.

Je vertrekt aan de brouwerij van Achouffe. Na enkele honderden meters merk je al niets meer van de drukte in het dorpje en wandel je in een prachtige omgeving. Wij genieten en een paar kilometer lang volgen we het riviertje Martin Moulin.

De regio staat bekend om zijn vele bevers; dat merken we meteen. Her en der zien we beverdammen, de een al indrukwekkender dan de andere.

Aan de oude watermolen van Wilogne krijgen we een stevige klim voorgesteld, dwars door het Bois de Martin Moulin. Gelukkig wacht boven de beloning: een geweldig zicht over de omgeving.

We doorkruisen het bos langs een breed wandelpad en komen uiteindelijk terecht aan een ander riviertje. Even verderop loodst de route ons dwars door een weide. Het is even zoeken, maar het is een pak beter dan het alternatief: enkele honderden meters langs een verbindingsweg tussen twee dorpjes stappen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

Als we Wibrin binnen wandelen,  vinden we meteen een picknicktafel. Meteen het sein om lekker te lunchen!  En zo laden we ons op voor het tweede deel van de tocht.

We lopen Wibrin uit tussen de velden en genieten ondertussen van de prachtige panorama's. Even verderop duiken we het sprookjesachtige Bois de Wibrin in, om uiteindelijk... opnieuw in Wibrin te belanden.

Het terras van het dorpscafé zit vol, dus beslissen we om de pitstop over te slaan en verder te stappen richting Achouffe. De slotkilometers lopen opnieuw langs een panoramisch pad. De laatste honderden meters richting onze welverdiende Chouffe gaan bergaf en brengen ons terug in het centrum van het dorpje. 

Tip: het kan het hoogseizoen in Achouffe behoorlijk lastig zijn om parking te vinden. Je kan de wandeling ook starten vanuit Wibrin. Het mooiste stuk van de route (langs de Martin Moulin) ligt dan verder op de route.

Wie liever een korte route langs het mooiste stuk van de route doet, kan de Feeënwandeling (5km) doen.

De coronaperiode deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar toenemen. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer