Wandelen langs de Moselsteig-Seitensprung

De Duitse Moezelstreek staat bekend om haar rivierlandschappen, wijncultuur en natuurbeleving. Wanneer de bomen hun warmste kleurenpalet tonen en de eerste kerstverlichting ophangt, komt de Moezel helemaal tot z’n recht. Er valt vanalles te beleven: fietstochten, wijntours, boottochten, slenteren door pittoreske dorpjes … Maar wij doen wat we het liefste doen: wandelen! Kom je mee op wandel langs de Moselsteig-Seitensprung?

Tekst en beeld: Dorien Draps, Op Wandel

De Moezel is een 544 kilometer lange rivier die ontspringt in de Vogezen en uitmondt in de Rijn. Ongeveer de helft van de rivier ligt in Duitsland. Typisch voor het landschap zijn de vele kronkels en bochten die het water door het land heeft gemaakt. De oevers worden omringd door terrasvormige wijngaarden op steile heuvels. Wijnbouw typeert deze streek namelijk al meer dan 2000 jaar. Verschillende romantische rivierdorpjes liggen als confetti verspreid langs het water. Hier en daar torent een burcht of kasteel uit boven de kleurrijke vakwerkhuizen. 

Wandelaars kunnen de benen van onder hun lijf wandelen op de Moselsteig: een trail van 375 km en 24 etappes die je meenemeent langs de mooiste plekjes van het rivierlandschap. Verwacht je aan goede bewegwijzering, mooi onderhouden paden, kuitenbijters, panoramische uitzichten, magische bossen en feeërieke rotsen die doen denken aan het Mullerthal in Luxemburg.

Als 375 km wat teveel van het goede is, zijn er ook verschillende suggestieroutes en luswandelingen. We gingen op zoek naar een wandeling met zoveel mogelijk groen en zo weinig mogelijk mensen, drukte en gebouwen. Zo kwamen we uit bij deze tocht van 16 kilometer en 670 hoogtemeters. De wandeling start in het centrum van Traben-Trarbach. Eerst klim je door het dorp omhoog naar prachtige wijngaarden. Daarna duik je verder de bossen in richting Kautenbach en Bernkastel-Kues.

‘What goes up, must come down’ is een beetje het motto van deze wandeling. De ene heuvel volgt de andere op, maar onze kuiten zijn blij met de beweging. Naar het einde toe kom je langs Maria Zill: een prachtig uitzichtpunt over de vallei. Mik erop dat je hier ongeveer een uur voor zonsondergang toekomt, dan trakteert de zon je op een indrukwekkend kleurenspel. Via smalle bospaadjes keer je terug naar start. Een kasseiweg, wijnterrassen en schilderachtige kerkjes in je vizier? Dan is de lus helemaal rond. Deze herfstwandeling krijgt van ons 10 op 10! 

Op pasar.be vind je nog meer inspiratie voor een deugddoende wandelbreak in de Moezel. Happy hiking!

www.opwandel.be