Zon tanken in Cadzand

Het Nederlandse Cadzand is een populaire bestemming voor Vlamingen die liever een stukje Noordzeekust hebben dat die niet gedomineerd wordt door hoogbouw. In naburige Nieuwvliet-Bad is het bovendien heerlijk wandelen.

Op een zonnige zondag zijn we duidelijk niet de enigen met het plan om nog snel wat vitamine D te tanken in Zeeland. Gelukkig vinden we nog net één plaatsje op de parking vlakbij het strand van Nieuwvliet-Bad.

We steken de straat over en lopen langs het Roompot-vakantiepark richting Nieuwehovendijk en wandelknooppunt 26. We houden de pas er in en genieten ondertussen van de vergezichten op de polders in het achterland. Aan knooppunt 17 slaan we linksaf een bruggetje over en laten we knooppuntenroute even achter ons.

We stappen richting Cletemspolder en als we een hangbrug oversteken, zien we even verderop een steile helling die ons naar het strand brengt. Het uitzichtpunt bovenaan de dijk is de ideale plek voor onze picknick, we kijken uit over de monding van de Westerschelde. Yep: hiervoor is de hashtag #picnicwithaview uitgevonden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

Na de lunch volgen we de dijk een heel eind verder, richting Breskens. Als je niet om de haverklap gestoord wil worden door fietsers, neem je best het wandelpad dat parallel loopt met het verharde fietspad.

Ter hoogte van knooppunt 82 verlaten we het strand en duiken opnieuw het binnenland in en stappen richting Waterdunen, een schitterend natuurgebied dat pas in 2022 werd geopend en nog in volle ontwikkeling is. Het is nu al een hotspot voor heel wat vogelsoorten. Een kudde Galloway-runderen helpt de begroeiing kort en gevarieerd te houden.

Zodra we de Waterdunen verlaten hebben, komen we aan het Zwarte Gat, een oude zee-arm. Vlakbij knooppunt 18 heb je een mooi uitzicht over de Zwarte Gatsche kreek, Het brugje aan knooppunt 17 steken we opnieuw over, maar nu volgen we de bordjes richting knooppunt 93. De hangbrug in de Cletemspolder deden we vanmorgen al, nu leidt de route ons over een vlonderpad en een trekveer richting strand.

We laten het wandelpad nu even links liggen, trekken onze wandelschoenen uit, zoeken de vloedlijn op en stappen verder richting Cadzand. Als je even wil uitblazen, kan je terecht in één van de strandpaviljoenen. Ter hoogte van Strandpaviljoen Saint-Pierre stappen we opnieuw richting het wandelpad dat we blijven volgen tot knooppunt 24.

Daar duiken we het laatste natuurgebiedje van de dag in: de Verdronken Zwarte Polder, een natuurgebied waar eb en vloed het voor het zeggen hebben. Dat zorgt ervoor dat de Zwarte Polder een unieke fauna en flora kent en een paradijs is voor vogelliefhebbers.

In het gebied zijn verschillende wandelpadjes. Her en der zorgen vlonderpaden ervoor dat je met droge voeten kan blijven wandelen. Zodra we de Verdronken Zwarte Polder

uitwandelen, slaan we linksaf aan knooppunt 23 en bereiken we opnieuw het startpunt aan knooppunt 25.

Bekijk de route hier

  • Knooppunten 25 – 26 – 35 – 36 – 17 – (even afwijken tot aan het strand) – 74 – 82 – volgen richting 81 maar aan de toegangspoort rechtsaf gaan – 18 – 17 – 93 – 37 – 24 – afslaan naar de Verdronken Zwarte Polder – 23 – 25
  • Afstand: 20 km
  • Vertrek: parking ter hoogte van Frituur ’t Gemaal, Zeedijk 21, Nieuwvliet.

De corona-tijd deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar sterker worden. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.