Caravan en camper klaar voor vertrek? Check!

Caravan en camper klaar voor vertrek? Check!
6 minuten leestijd

Buiten wintert het nog volop, maar veel kampeerders zitten in gedachten alweer op vakantie met een aperitiefje voor hun camper of caravan. Eigenlijk is het best slim om nu al te beginnen met de voorbereiding van je kampeervakantie. Deze handige checklist maakt jou én je kampeervoertuig helemaal kampeerklaar.

praktisch
 • Kamperen
 • Kamperen met de caravan
 • Kamperen met de motorhome

Voor je vertrekt

Klaar op het werk? Out of office ingeschakeld? Geregeld wie de planten water komt geven tijdens je vakantie? Dan kan je je nu helemaal om je vakantie bekommeren. Hoera!

Plan de verplichte keuring tijdig

Campers en caravans moeten zijn gekeurd voor je er de eerste keer mee op pad gaat. Vervolgens vindt deze keuring voor campers elk jaar plaats, voor caravans en andere kampeeraanhangwagens elke twee jaar. Tijdens de keuring zal de inspecteur nagaan of de documenten nog geldig zijn en het voertuig technisch in orde. De benodigde boorddocumenten zijn het inschrijvingsbewijs, het gelijkvormigheidsattest, het vorig keuringsbewijs en het identificatieverslag. 

Verplicht in je koffer

In België is het verplicht in je auto een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser mee te voeren. Dat volstaat ook voor andere Europese landen. In Frankrijk is bovendien een alcoholtest verplicht, in Hongarije, Kroatië, Slovenië en Slowakije een lampenset.

Snelheidsbeperkingen in Europa

Anders dan vaak gedacht is de snelheid met een caravan in Frankrijk op autowegen geen 110 km/u maar 100, op autosnelwegen 110 km/u en geen 130. Europese snelheidsbeperkingen voor personenwagens (en met caravan) vind je op www.pasar.be/praktisch.

Voor campers tot 3.500 kg gelden dezelfde maximumsnelheden als voor personenwagens. Zwaardere campers houden zich doorgaans aan de maximumsnelheid voor vrachtverkeer.

Controleer je bandenspanning

De druk in een band is cruciaal voor het draagvermogen en de levensduur van de band. Bij campers kan de voorgeschreven spanning tot wel 5,5 tot 6 bar zijn, een druk die (gratis) bandenpompen bij benzinestations soms niet eens halen. Ga in dat geval naar een bandenbedrijf of een garage.

Gebruik een zaklantaarn om banden aan alle kanten - ook in het profiel - te controleren op vervormingen en droogtescheuren, deuken of bulten. Kijk ook eens goed naar de slijtage van de band. Controleer ook het (rubber)ventiel op droogtescheurtjes.

Meer info: www.pasar.be/gezonde-banden-veilig-reizen

Bestel tijdig je milieuvignetten

In Europa worden steeds meer milieuzones ingevoerd. Om toegang te krijgen tot die zones, moet je beschikken over de nodige milieustickers of- vignetten. Rijd je zonder milieuvignet in een milieuzone, dan riskeer je een boete. Via de website van de Europese Unie - urbanaccessregulations.eu - vind je een routeplanner die verplichte stickers en milieumaatregelen op je route toont. 

LET OP! De website www.green-zones.eu en tientallen andere met het logo Green-Zones, zijn van een commercieel bedrijf. Een milieuvignet voor Frankrijk kost er € 29,65, op de site van de Franse overheid - www.certificat-air.gouv.fr – slechts € 4,21.

Boek je plek zo vroeg mogelijk

Heb je een specifieke kampeerplek op een welbepaalde camping in gedachten? Boek ze dan zo vroeg mogelijk. Denk ook hieraan:

 • Ga de plek voor volgend jaar al een keer bekijken. Noteer het gewenste plaatsnummer of neem alvast een optie.
 • Een beetje schuiven met je vakantieperiode kan flink geld besparen. Kampeerkaarten (zoals de CKE-kaart bijvoorbeeld, www.pasar.be/camping-key-europe) leveren vaak extra korting op.
 • Controleer voor boeking de voorwaarden, de hoogte van een eventuele aanbetaling, de kosten van annuleren en termijnen waarin omboeken nog kan.
 • Kies je aan de hand van een plattegrond de gewenste plek? Vraag dan na of gewenste voorzieningen daar aanwezig zijn, zoals stroom, water, tv-antenne en eigen was-/toiletgelegenheid.
 • Laat voor jou belangrijke afspraken schriftelijk bevestigen.

Op de camping

Meteen bij aankomst je vensters poetsen en je tentdoek waterdicht maken lijkt misschien niet de leukste optie, maar die kleine dingen vergroten écht je vakantiepret. Praktische tips voor een zorgeloos verblijf.

Gas

Blijf je voor een lange vakantie? Leen (of huur) meteen bij aankomst in het land van bestemming, of op de camping, een volle lokale gasfles. Die lever je daar ook weer in als hij leeg is. Je kan je eigen gasfles(sen) dan de laatste paar dagen gebruiken, en tijdens de reis naar huis.

Vensters poetsen

Na een lange reis kleven er vaak duizenden vliegjes en andere stofjes aan je ramen. Ga je er niet aan ergeren en werk ze gewoon meteen weg. Gebruik ruim (lauw) water om het vuil van de vensters te spoelen. Gebruik een schone zeem of schone zachte droge doek om je vensters droog te maken. Nooit poetsen zonder eerst te spoelen, gebruik geen schuurmiddelen, alcohol, terpentine, (was)benzine, oplosmiddelen of hogedrukreiniger. Veel vliegen op de voorkant van een caravan? Vraag de dealer eens naar een beschermdoek.

Maak je tentdoek waterdicht

Zeep is funest voor de waterdichtheid van katoenen tentdoek. Pas daarom op met spelletjes als bellenblaas: gebruik ze liever niet op een camping. Valt toch af en toe een druppel door het doek, dan is een droge dag ideaal om de voortent of luifel te impregneren. Maak de droge tent stofschoon met een zachte borstel, besproei ze met impregneermiddel, en verdeel dat met dezelfde borstel over het doek.

Mieren

Geen ontkomen aan… Na een paar dagen vinden mieren een route naar binnen. Gif strooien kan, maar is gevaarlijk voor mens en (huis)dier. Een middel dat goed lijkt te werken is het strooien van talkpoeder op de plekken waar mieren lopen. Voor mieren is dat giftig en je ruimt het makkelijk weer op. Maismeel werkt ook, zegt men. Dat eten de mieren op waarna ze opzwellen en sterven.

www.natuurpunt.be/pagina/mieren

Radio en tv

 • De app MyTunerPro biedt 50.000 radiostations en een miljoen podcasts uit meer dan 200 landen. Je vindt ook alle Belgische zenders. Kies als basisinstelling België. 
 • Met de BVN-app kan je overal (behalve in Nederland en België) kijken naar de zender BVN (het beste van Vlaanderen en Nederland) en dagelijkse journaals.
 • Digitale landuitzendingen, zogenaamde DVB-T-kanalen, zijn inmiddels in heel Europa gewoon. Met een USB DVB-T-ontvanger aan een laptop kan je de landelijke niet-gecodeerde vrije zenders (Free-To-Air) ontvangen.

Hond ziek op de camping? Bezoek de online dierenarts

Via internet leg je tegenwoordig snel contact met een online dierenarts. Tijdens een videoconsult kan je vragen stellen en de dierenarts kijkt zo ook naar je zieke vriend. Meer info op jacker.nl.

Naar huis

Jammer, het zit er alweer op… Je wil zo snel mogelijk naar huis, maar het loont de moeite om nog even wat tijd te investeren in het schoonmaken van je voertuig. Dan loopt de vakantie volgend jaar ook op rolletjes. Beloofd!

Maak je voertuig schoon

Voor je naar huis vertrekt, maak je je camper of caravan het best meteen schoon. Dat kost je de laatste vakantiedag, maar het is erg belangrijk om schade, ook door ongedierte en schimmel, te voorkomen.

Kijk ook achter de kachel

Vaak wordt de binnenzijde van de ventilator achter de kachel vergeten. Haal de batterij van de ontstekingsautomaat er gelijk even uit om lekken te voorkomen. Bij een Truma Combi-kachel krijg je een foutmelding op de display als de boel vervuilt. ‘#151’ verwijst naar storingen in de luchtdoorvoer. Ga dan bij voorkeur langs een Truma-servicedealer.

Smeren

Met een beetje siliconenspray of WD40 op de kunststof bewegende delen loopt elk onderdeel, zoals pushlocks van kasten, kunststof kastklepgeleiders, scharnieren van de keukenafdekking, deurscharnieren en dakluikvergrendeling, volgend jaar ook weer lekker soepel.

Watersysteem

Maak het watersysteem zo leeg en droog mogelijk. Om de boiler te legen zet je de kranen open en de twee aftapkranen van de boiler ook. Een oplossing is ook het navullen van het watersysteem met drinkwaterantivries. Dat voorkomt stukvriezen van de boiler, leidingen en pomp. Na de winter weer aftappen en alles doorspoelen met fris water.

Drogen

Probeer de voortent droog op te bergen. Neem metalen stokken uit elkaar om condens te laten verdampen. Stokken onderhouden doe je met een doekje met wat autowas. Is een tent of luifel vochtig, laat ‘m dan binnen twee à drie dagen alsnog drogen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer