Herfst in Zwitserland

Het seizoen voor de zintuigen

De herfst is het seizoen voor de meest intense gevoelens. Om dit aan te tonen, trok de blinde Schotse comedian Jamie MacDonald met zijn vriendin Julia Sutherland op vakantie naar Zwitserland tijdens de herfstmaanden om er te genieten van al wat het zalige Alpenland te bieden heeft. Als we van iemand kunnen aannemen dat Zwitserland in die periode al onze zintuigen aanwakkert, dan is hij het wel.

 

Het mag duidelijk zijn dat de herfst de natuurpracht van Zwitserland alleen maar versterkt. De landschappen transformeren in een palet van warme kleuren en betoverende geuren. Of zoals Jamie het verwoordt: “het is praktisch onmogelijk om een slechte foto te nemen in Zwitserland!”

Met elke stap een nieuwe sensatie

Stap in de wereld van kleurrijke bossen, kronkelende rivieren en majestueuze bergen, gehuld in een warme deken van bladeren. Geniet van de gezellige herfstzon en probeer net voor het donker terug in een gezellige berghut te zijn om na te genieten van een zalige en inspannende herfstwandeling. Laat je zorgen achter je terwijl je de frisse berglucht inademt en de knisperende bladeren onder je voeten voelt.

Of je nu een rustige wandeling langs kabbelende beekjes verkiest of de uitdaging aangaat van steilere hellingen, Zwitserland heeft voor elke wandelaar iets te bieden. Ontdek de ongerepte wildernis van nationale parken met goed gemarkeerde paden of maak gebruik van de kabelbanen, zodat je zonder een al te zware klim of afdaling kan genieten van wonderbaarlijke vergezichten. Stap zeker ook binnen in authentieke Zwitserse dorpen en steden, dwaal door charmante straatjes en geniet van het lokale lekkers.

Pak je wandelschoenen en bereid je voor op tochten die je met elke stap dichter brengen bij de betovering van de herfst in Zwitserland.

Ontdek 14 geweldige herfstwandelingen

Smullen van herfstsmaken

Terwijl je door de majestueuze bossen wandelt, zullen aardse aroma's je zintuigen prikkelen. Tijdens de herfst vallen de lekkernijen gewoon van de bomen of groeien ze aan de grond. Denk maar aan kastanjes, paddenstoelen, truffels (technisch gezien een soort paddenstoel, red.), appels, peren, pompoenen en kleurrijke wortel- en knolgroenten. We moeten jullie uiteraard ook niet vertellen dat de herfst hét wildseizoen bij uitstek is en dat het ook de start van het druivenplukseizoen inluidt.

Tijdens de herfst kan je in vele Zwitserse dorpen genieten van een culinair event. Tijdens kastanjefeesten geniet je van geroosterde kastanjes, kastanjepuree en andere traditionele lekkernijen. Op kaasfestivals maak je kennis met verschillende soorten Zwitserse kazen en het kaasproductieproces. De wijnoogstfeesten en -proeverijen in de verschillende wijnregio’s bieden dan weer uitstekende kansen om lokale wijnen te ontdekken en te genieten van de prachtige wijngaarden. Tot slot is er nog de “Alpabzug” van de Zwitserse koeien, een unieke en traditionele gebeurtenis waarbij de terugkeer van het vee van de alpenweiden naar de lagere valleien gevierd wordt. Tijdens dit festival worden de koeien vaak prachtig versierd met bloemen en kleuren, terwijl je wordt ondergedompeld in de agrarische tradities van Zwitserland, bv. het maken van kaas, het bereiden van gerechten met streekproducten en het leren over ambachten die verband houden met het boerenleven.

Restaurants en markten maken optimaal gebruik van deze verse, lokale ingrediënten om smaakvolle gerechten met authentieke herfstsmaken te bereiden. Ontdek de heerlijke diversiteit van de Zwitserse keuken terwijl je de weelderige herfstlandschappen bewondert.

Culinaire herfstreizen

Swisstainable: duurzaam reizen naar en in Zwitserland

Berggebieden zijn gevoeliger voor klimaatverandering, milieuvervuiling en natuurrampen. Daarom zetten landen als Zwitserland zich vaak harder in, en staan ze vaak verder, in het verduurzamen van hun (toeristisch) aanbod. Wil je het land bezoeken op een milieubewuste wijze, dan start dit vaak al bij de vervoersmiddelen die je kiest.

Zwitserse treintijd is kwaliteitsvolle tijd. Je kan klokvast en ongehaast overstappen en de prachtige landschappen schuiven aan je raam voorbij, zonder dat je op het verkeer moet letten. Het Zwitsers openbaar vervoer haalt zijn energie voor een overgroot deel uit waterkracht en door de trein te nemen, kan je vervuilende stoffen tot 70 à 80 procent terugdringen. Daarnaast bestaan er lokale bedrijven die het Swisstainable label dragen. Het kwaliteitsinitiatief helpt jou als bezoeker om eenvoudig duurzame accommodaties, producten en restaurants te vinden voor jouw volgende Zwitserland-vakantie.

Maar duurzaam betekent zoveel meer dan alleen maar milieubewust. Het is eveneens bewust een bestemming bezoeken, genieten van de korte keten en lokale producten. Door te reizen buiten het hoogseizoen zorg je voor een evenwichtiger en gezonder toerisme. Je hebt dan gegarandeerd meer ruimte, meer interactie en meer ontspanning.

Lees hier alle tips voor een duurzame Zwitserland-vakantie

 

Waar wacht je op om het bergachtige land zelf te gaan ontdekken? Laat je meeslepen door de betoverende atmosfeer en creëer onvergetelijke herinneringen terwijl je de veelzijdige schoonheid van dit prachtige land in al zijn glorie ervaart. Ontdek de Zwitserse herfst en laat je zintuigen ontwaken!

Plan jouw volgende wandel- of fietsvakantie

Via de website en app van Switzerland Mobility vind en plan je snel en eenvoudige een geschikte wandel- of fietsroute. Bekijk zeker ook de evenementenkalender van Zwitserland Toerisme, raadpleeg onze landenfiche om goed voorbereid op pad te gaan en doorzoek gerust de vele Pasar wandelreportages over Zwitserland.

Meer informatie op myswitzerland.com.