Slim als je zakmes: duurzame vakantie in Zwitserse stijl

Deze zomer verklappen we je een goed bewaard geheim: duurzaam reizen is in Zwitserland leuker, gemakkelijker én comfortabeler dan het voorbijgestreefde alternatief. Ook met kinderen? Reken maar van yes. Plan hier je vakantie met een positieve impact en laat je inspireren door 60 tips in zes regio’s, van dal tot Alpenpiek en van meer tot gletsjer. 

Foto: (c) Michael Sidofsky

Zwitsers zijn meestal bescheiden en staan met hun beide voetjes op de grond. Dat je in de hoofdstad Bern in de rivier kan zwemmen? Zo zijn de inwoners het gewend. Dat je vanuit je kajak een slok uit het meer van Luzern kan nemen? Mooie meren horen schoon te zijn. Dat ieder petieterig dorpje aansluiting heeft op het openbaar vervoer en dat er nergens bos verdwijnt, ook niet in de stadsrand? Dat staat zelfs in de wet. Duurzame ideeën die bij ons nog als toekomstmuziek klinken, zijn in Zwitserland al jaren ingeburgerd. Op duurzame vakantie geniet je dus in Zwitserse stijl van Zwitserland. Dolle (water)pret verzekerd! 

Treintijd = kwaliteit 

Zwitserland is vlot te bereiken met de trein. Bazel ligt op zes uur reizen, met één overstap. Daarna wacht je portie Zwitserse treintijd naar je bestemming, van een uur naar Luzern of Bern tot drie uur naar Graubünden of Ticino. Maar Zwitserse treintijd is quality time, omdat je klokvast en ongehaast kan overstappen, en omdat landschappen van wereldklasse zomaar voorbijschuiven, zonder dat je op het verkeer moet letten. Het Zwitsers openbaar vervoer haalt 80 % van zijn energie uit waterkracht. 

Trein, bus, boot, kabelbaan 

Het spoorwegnet van de Schweizerische Bundesbahn (SBB) is slechts een deeltje van het Swiss Travel System. Treinstations zijn travel hubs waar je overstapt op de bus, de tram, de boot of de kabelbaan. Het openbaar vervoer zet alle middelen in om afgelegen plekken te bereiken. Met de Swiss Travel Pass kan je drie tot vijftien dagen rijden, varen en zweven in heel Zwitserland. Vraag de gratis Swiss Family Pass aan en kinderen tot 16 jaar hoeven niet te betalen. Bovendien geeft de Pass gratis toegang tot 500 musea. Je verdient hem dus gedeeltelijk terug. 

Lekker eten, leuk logeren 

Door de auto thuis te laten, verklein je de negatieve klimaatimpact van je reis. Nu is het tijd om op je bestemming een positieve bijdrage te leveren. Een uitdaging? Niet echt. Vaak maak je op vakantie spontaan duurzame keuzes, zonder stil te staan bij de positieve impact. Natuurlijk wil je lokale kazen, wijnen of bieren proeven. Aan tafel gaan in een restaurant dat creatief is met de streekkeuken. Of logeren in een emissievrij hotel met kamers die rustgevend ruiken naar bergsparrenhout. 

Hooizolder of designhotel 

Zwitserland produceert per inwoner de meeste organische producten ter wereld. Door te eten bij een chef-kok die lokale producten gebruikt, steun je ook zijn leveranciers. De gastvrouwen van SwissTavolata koken voor jou thuis op hun boerderij, wijngoed of kaasmakerij. Je kan in een prachtig klimaatneutraal designhotel verblijven of op het hooi slapen in een actieve boerderij. Amper honderd jaar geleden leefde Zwitserland nog hoofdzakelijk van de landbouw. Vakantieboerderijen genoeg, waar kinderen vaak een handje mogen toesteken. 

Bijleren over de bergen 

Zelf voel je ook de positieve impact van je vakantie. Artsen ontdekten in 1853 al dat het bergklimaat van Davos een heilzaam effect heeft op de gezondheid. Maar elke berg is in Zwitserland een toverberg. Berggidsen, natuurverenigingen en educatieve wandelpaden maken je vertrouwd met de wonderen van de Zwitserse natuur, van gletsjer tot bergpas. Maak een meerdaagse alpentrekking en overnacht in oude berghutten met zonnepanelen op het dak. Van juni tot oktober brengt de Bus Alpin wandelaars naar afgelegen plekken in de bergen. 

Kajakken, fietsen en skaten 

De natuur zit in het DNA van de Zwitsers. Daarmee bedoelen we: bergen, gletsjers, meren, rivieren, watervallen, naar kruiden ruikende alpenweides en van ouderdom versteende bergdorpen. In de Zwitserse natuurparken kan je helemaal opgaan in het adembenemende landschap en oude plattelandstradities op het spoor komen. In Wallis bijvoorbeeld bouwden boeren irrigatiekanalen tegen de bergwand om water naar de velden te voeren. Ieder landschap heeft zijn verhaal, en ieder landschap is te bereiken. Raadpleeg SwitzerlandMobility voor 65.000 km wandelroutes, 9000 km trails voor mountainbike, 12.000 km routes voor toerfietsers en verder ook kajak-, skating- en klimroutes. 

Natuur in de stad 

Elf Zwitserse dorpen zijn autovrij, van het schattige Bettmeralp bij de Aletschgletsjer tot de grote vakantieplaats Zermatt bij de Matterhorn. Steden kennen verkeersdrukte maar sluiten zich niet af van de natuur. Luzern heeft al vier eeuwen een boerderij naast de stadswallen. De bewoners kunnen niet zonder het meer en de bergen. Je bent niet in Bern geweest als je niet op zijn minst een teen in de rivier Aare hebt gedipt. Op vrije dagen zie je wandelaars of skiërs in het Hauptbahnhof de trein naar de bergen nemen. Elke dag kan vakantie zijn in Zwitserland. Laat je inspireren door onze zestig tips, verspreid over zes regio’s! 

Sterren aan de hemel, gaatjes in de kaas?

Fijne kazen, unieke wijnen, een legendarische rocksong: Het kanton Vaud, ook wel Waadtland genoemd, strekt zicht uit van het Meer van Genève tot aan het Meer van Neuchâtel. Bedank de meren en de bergen en geniet emissievrij van wijngaardterrassen, alpenweides, gletsjers en sterrenhemels!

Lees meer

Luzern: de wilde aroma’s van de Alpen

In Luzern begint de boerenbuiten nog altijd achter de stadswallen en weerspiegelen beroemde bergen in het loepzuivere water van het Vierwoudstedenmeer. Proef en ruik de wilde aroma’s van de Alpen met deze tien tips.

Lees meer

Wallis: geïnspireerd door gletsjers en alpentoppen

 Vlamingen zijn sinds generaties kind aan huis in Wallis. Met deze tien duurzame tips beleef je bergpret als vanouds en timmer je mee aan de toekomst van de Alpen.

Lees meer

Ticino: duurzaam dolce vita aan het meer

Mediterrane passie voor lekker eten gecombineerd met Zwitserse efficiëntie in het openbaar vervoer: het paradijs op aarde bestaat en heet Ticino.

Lees meer

Graubünden: op bergvakantie met een legendarische trein

De Rhätische Bahn vormt de rode draad van een duurzame bergvakantie in Graubünden. Via spectaculaire viaducten en tunnels dring je door in de meest afgelegen valleien. Stap uit in een klein stationnetje en pluk kruiden. Ga op bergtrekking of fiets met de e-bike richting eeuwige sneeuw. 

Lees meer

Bruisende bergavonturen in Bern

Op een alpenhoorn blazen? Je hoogtevrees overwinnen in een waterkrachtcentrale? Overnachten in een futuristische ecocapsule? Reis naar Bern en het Berner Oberland en beleef avonturen die je zelfs niet durft te dromen. Een stad met een beer in haar wapen kan niet braaf zijn!

Lees meer