Caravan of camper?

Caravan
3 minuten leestijd

Op reis met de caravan of toch met de camper? Bloggers Lianne en Rudolf van Caravan2live vergelijken en zetten de voordelen van allebei op een rijtje

 

praktisch
  • Kamperen

1. Vertrekkensklaar? Wegwezen maar!

Klaar om naar je volgende bestemming te reizen? Sleutels in het contact en daar gaan we! Dat geldt althans voor de camperbestuurders. Met een caravan moet je wat extra tijd inbouwen om je caravan aan te koppelen en de poten in te draaien. Vooral als het regent, is dat niet altijd even fijn.

2. Sneller op je bestemming

Vertrokken van de camping, GPS ingesteld en op weg naar de volgende mooie bestemming… Toch zal je met een caravan vaak later aankomen dan met een camper. Voor campers met een MTM tot 3500 kg gelden namelijk meestal dezelfde snelheidsbeperkingen als voor auto’s. Caravans moeten soms trager rijden. Onder meer in Spanje is dat het geval. Bovendien is het met een caravan ook niet veilig om snel te rijden, dan kan die gaan slingeren.

3. Op de camping

Met een caravan ben je meestal verplicht om op campings te overnachten. Dat beperkt je wel een beetje in je vrijheid. Een camper kan je vaak nog parkeren op camperplaatsen of vrije plaatsen. Die bieden je meer keuzemogelijkheden en zijn ook nog goedkoper dan een stekje op de camping. Op een camperplaats is vaak geen elektriciteit en vers water, maar campers kunnen langer zonder dan caravans.

4. Even loskoppelen

Een van de grootste voordelen van een caravan? De auto die ervoor rijdt. Je kan de caravan loskoppelen en op de camping achterlaten. Zonder caravan vind je makkelijker een parkeerplaats in de stad. Een ondergrondse parkeergarage kan je met de camper bijvoorbeeld niet in. Ook op de parking van de supermarkt of bij dat winkeltje in dat kleine dorpje doe je je voordeel als je geen groot gevaarte moet stallen. 

5. Kastruimte zat

Gek genoeg hebben de meeste caravans meer kastruimte dan een gemiddelde camper. Hiermee bedoelen we ruimte om de kleding, keukengerei en dagelijkse spullen op te ruimen. Dat is een grote troef... Wij wonen in onze caravan en sleuren daarom heel wat huisraad mee. In campers heb je wel meer opbergruimte voor grotere spullen, zoals kampeerstoelen en -tafels. Campers beschikken vaak ook over een kleine garage, waar je bijvoorbeeld fietsen in kwijt kan.

6. De hond moet ook mee?

Voor ons was het belangrijk dat onze hond, een Duitse dog van 60 kg, in zijn mand kon liggen in de caravan of camper. Het viel ons op dat campers meestal smaller zijn aan de binnenkant. Ze hebben ook vaak een drempel of opstapje. Daardoor is er weinig ruimte voor een grote mand. In onze caravan past de mand van onze hond precies in de binnenruimte. Natuurlijk heb je wel grotere en ruimere campers, maar die zijn dan ook een stuk duurder.

7. Wat zegt de portemonnee?

Een caravan is in aanschaf goedkoper dan een camper. Als je campers vergelijkt met caravans van dezelfde grootte en hetzelfde bouwjaar, is het verschil in prijs duidelijk. Natuurlijk moet je ook wel een krachtige auto met trekhaak hebben. Maar al met al krijg je met een caravan meer waar voor je geld, vinden wij. 

Onze caravan

caravan

Wij reizen sinds december 2022 door Europa met een Tabbert Rossini 490 TD (Booster). Onze caravan heeft extra opties zoals vloerverwarming, airco, een mover, dakluifel, fietsenrek, zonnepanelen en een douche. Televisie en Netflix kijken we via internet. Als we  door Europa reizen, gebruiken we geen voortent: alleen onze Thule dakluifel met eventueel nog een schaduwdoek ervoor tegen de zon. De Isabella Ambassador voortent gebruiken we alleen als we ergens een paar weken staan, meestal in Nederland.

Samen met de hond Misty reizen Lianne en Rudolf sinds december 2022 fulltime met hun caravan door Europa. Ze hebben 21 landen bezocht en op meer dan 100 campings overnacht. Je kan al hun belevenissen volgen via hun blog en vlog.

caravan2live.nl

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer