Camperreis door Zuid-Noorwegen

17 minuten leestijd

Een reis door Zuid-Noorwegen is ideaal als je kennis wil maken met Scandinavië. Deze avontuurlijke streek is vlot bereikbaar en beschikt over een goede wegeninfrastructuur en nutsvoorzieningen. Dat er voldoende tankstations, winkels en horeca-zaken zijn, is een extra troef. Het beste klimaat heb je als je reist tussen juni en augustus. In deze maanden is de licht intensiteit op haar sterkst en zorgt de laagstaande zon voor een prachtig kleurenpalet. Hoogvlakten en beschermde natuurgebieden zijn vlot bereikbaar via wandelpaden. Indrukwekkende watervallen en besneeuwde bergtoppen weerspiegelen mooi in de diepblauwe meren. Hier geniet je van een ongeëvenaarde weidsheid en hoor je de stilte. De natuur met haar bijzondere fauna en flora, schilderachtige landschappen, diep ingesneden fjorden en eilanden contrasteert prachtig met authentieke vissersdorpjes en eenzame houten kerkjes.

reportage
  • Kamperen met de motorhome

Dag 1 tot 3

Bestemming

Fredrikstad

De route

Wij kozen ervoor te reizen zonder ferry. Via de Elbetunnel in Hamburg neem je snelweg 7 naar Flensburg in Duitsland en de E45 naar het Deense Kolding. De E20 loopt oostwaarts over de gratis Lillebaelt-brug naar Odense, en over de betalende Storebaelt-brug naar Kopenhagen (prijs volgens gewicht van het voertuig: soms moet je een officieel document tonen). De Øresund-combinatie tunnel en brug (prijs volgens lengte van het voertuig) eindigt in het Zweedse Malmö. Van hieruit volg je de snelweg E6/E20 noord via Göteborg richting Oslo.

Bezienswaardigheden

Over de Svinesund-brug rijden we Noorwegen binnen. We rijden over de Oldtidsveien - letterlijk vertaald: weg van de oude tijd. Vanwaar die bijnaam? Langs deze weg kan je heel wat grafheuvels en rotstekeningen uit de prehistorie bewonderen. Rotstekeningen vind je bijvoorbeeld in Begby. Dan zetten we koers naar het oude centrum van Fredrikstad: Gamlebyen. Meteen onze eerste kennismaking met de typische, kleurrijke houten gebouwtjes.

Halte voor de nacht

Na een vlotte rit houden we halt op een camperparking bij Kongsten fort.

Dag 4 en 5

Bestemming

beeldig, bruisend Oslo en haar eilandjes

De route

Via de E6-snelweg, met veel tunnels en druk maar vlot verkeer, rijden we door het automatische tolstation de hoofdstad Oslo binnen. De camperparkings liggen op minder dan 10 kilometer van het centrum en zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan een Oslo-dagkaart kopen (openbaar vervoer + de meeste toegangen) of een boekje met 10 tickets voor het openbaar vervoer (meerdere dagen geldig). 

Bezienswaardigheden

Op onze eerste Oslo-dag wandelen we via de haven bij het unieke bakstenen Radhus naar de levendige winkelstraten, tot bij het koninklijk paleis (in de zomermaanden, als de koning en zijn gezin elders zijn, kan je delen van het paleis bezoeken) en het niet te missen beeldenpark Vigeland, even buiten het centrum. Het indrukwekkende beeldenpark is vernoemd naar kunstenaar Gustav Vigeland. Je ziet er ruim 200 bijzondere sculpturen, gemaakt tussen 1907 en 1942, en ook het park zelf met zijn zuilen en prachtige tuinen is een lust voor het oog.

Onze tweede dag in Oslo brengen we door op het schiereiland Bygdøy. Een museum-en recreatie-eiland met interessante musea, leuke wandelgebieden, mooie stranden en goede restaurants. Vanaf het stadhuis bij pier 3 gaat er om het kwartier een boot naar het eiland. Je vindt er het Holocaust Center, het Noors Maritiem Museum, het Vikingschipmuseum en het schitterende Nors Folkemuseum. In dat laatste maak je kennis met het Noorse leven en de stad Oslo. Ga je graag het water op? Voor het stadhuis kan je inschepen voor een minicruise op de Oslofjord.

Halte voor de nacht

We slapen één nacht op de Sjølyst Marina Bobil parking (N 59° 55’ 15” - E 10° 40’ 31” - Drammensveien 164 - Oslo - aan de jachthaven - 250 plaatsen - 280 NOK per dag all-in) en één nacht op de Bogstad NAF camping (N 59° 57’ 54” - 10° 38’ 27” - Ankerveien 117 - Oslo west - 38 plaatsen - 400 NOK per dag all-in).

Dag 6 en 7

Bestemming

zilvermijnen in Rjukan en natuurpracht in Hardangervidda

De route

We rijden via Kongsberg naar Saggrenda, Heddal en Tuddal richting Rjukan. Daar nemen we weg 37 via Brattas en Rauland naar Åmot. Via Dalen rijden we naar Hoydalsmo.

Bezienswaardigheden

In Saggrenda bezoeken we de zilvermijnen die bijna zestig jaar geleden, in 1958, werden gesloten. Vandaag kan je er 330 jaar mijngeschiedenis tentoongesteld zien. Je ziet er mineralen en edelstenen en kan met een ondergronds museumtreintje 2,3 kilometer de zilvermijn in. In de zomer kan je er zelfs je eigen zilveren munt maken of zelf mineralen kappen. De eerste staafkerk ontdekken we in Heddal. Die volledig houten kerken zijn typisch Scandinavisch en het zien waard. Rjukan is met z’n bevroren meren, besneeuwde bergtoppen en grandioze uitzichten een fantastische verrassing. We bezoeken er Vemork, een elektrische centrale midden in het majestueuze berglandschap op 1.400 meter. Nog een belangrijke stop? Het grootste nationaal park van Noorwegen: Hardanger vidda. Op deze hoogvlakte kan je prachtige trektochten maken. Je kan er bovendien makkelijk je camper kwijt op een camperparking bij een klein meer, die gratis is voor bezoekers (N 59° 48’ 53” - E 08° 18’ 31”).

Halte voor de nacht

Mogelijkheden zat! We vonden een mooie camperparking bij het skisenter Rauland op een koude 1.000 meter hoogte. De uitzichten zijn er fenomenaal. Ook in Hoydalsmo ligt bij de jachthaven aan het Bandakmeer een camperparking met alle voorzieningen. Wij sliepen op motorhomeparking Kongsberg (N 59° 39’ 56” - E 09° 39’ 02” - Hyttegate - bij museum en park - gratis) en motorhomeparking Saggrenda (N 59° 37’ 46” - E 09° 35’ 38” - direct voor de mijn - 4 plaatsen).

Dag 8 en 9

Bestemming

mineraalgroeves

De route

We klimmen steil naar Eidsborg en volgen Setesdal. We keren terug naar Dalen, rijden naar Aust Agder en de Reiarsfossen en parkeren in Byglandfjord. We rijden Kristiansand binnen en parkeren gratis voorbij het fort en de jachthaven.

Bezienswaardigheden

Een klim van 12% en met veel haarspeldbochten eindigt bij de staafkerk van Eidsborg. Een sprookjesachtig gebouw. Minstens even sprookjesachtig is Setesdal, omringd door besneeuwde bergen, meren en enorme watervallen. Setesdal is zo afgelegen dat het zijn klederdracht, muziek, zilversmeedkunst en tradities wist te bewaren. Volgende stop? De prachtige Reiarsfossen, een indrukwekkende waterval in de regio Aust Agder, zo’n 180 meter hoog. Wij parkeren bij de stroomversnellingen aan de gemeente Byglandfjord waar de kleurrijke raftingboten de woeste rivier trotseren. Even iets anders? Evje bezit een bovengrondse mineraalgroeve waar je tegen vergoeding zelf aan de slag kan met hamer en beitel. Volg hiervoor ‘Mineralsti’ naar de parking bij een winkeltje en de infohut.

Halte voor de nacht

Langs de weg naar Kristiansand vinden we weinig slaapparkings. Acht kilometer voor het centrum gebruiken we motorhomeparking Ytre Strai tegenover de Bunnpris storbutikk (N 58° 11’ 22” - E 07° 55’ 40” - 8 km voor het centrum - hier mag je 24u blijven). We rijden door het automatische tolstation Kristiansand binnen. De motorhomeparking Skansen op een landtong is in verbouwing. Als alternatief kiezen we voor de gratis parking voorbij het fort en de jachthaven. We zien kleurrijke houten boothuizen langs de zeeinhammen. Mandal is een pittoresk vissersdorp met een gezellig haventje en kronkelende straatjes langs houten huisjes: hier ligt de scheidingsgrens tussen de Noordzee en het Skagerak (Kattegat). Parkeren kan op de Bryggegate. Even verderop in Valle kan je overnachten tegenover de kerk (N 58° 56’ 36” - E 07° 41’ 13” - geen sanitair - zicht op de waterval).

Dag 10

Bestemming

naar de zuidkaap

De route

In Spangereid nemen we de afslag naar Lindesnes fyr, het zuidelijkste punt van Noorwegen. We volgen weg 43 langs de kust tot Borhaug en rijden naar Lista fyr met zijn gratis parking.

Bezienswaardigheden

Lindesnes is een oud Noors woord en be­tekent ‘daar waar het land in de zee zinkt’. Op deze plaats maakte honderden jaren geleden de eerste vuurtoren - Lindesnes fyr - het zeeverkeer wegwijs. Vandaag kan je hier niet alleen de vuurtoren bezoeken, er is ook een boeiend bezoekerscentrum, je kan overblijfselen bekijken van de Duitse Atlantikwall en een mooie klippenwande­ling maken. De streek dankt haar hoge welvaart aan de olierijkdom van Noorwe­gen. Wanneer we Kvavik voorbij rijden, zien we een herstellingswerkplaats voor indrukwekkende boorplatforms.Het onbekende houten kerkje van Sogne is een stop waard. Al was het maar omwille van de prachtige muurschilderingen. ’s Avonds genieten we met volle teugen van het panorama dat Lista fyr ons biedt. Het is ronduit schilderachtig met de vuur­toren, de bergen in de verte en de zee die baadt in de zon. Een heerlijke plek om te overnachten.

Halte voor de nacht

We brengen de nacht door op de gratis parking van Lista fyr (N 58° 06’ 34” - E 06° 34’ 08”).

Dag 11 en 12

Bestemming

door de prachtige magmastreek naar Stavanger

De route

We volgen de E39 richting Flekkefjord. Kustweg 44 brengt ons naar Hauge, Sokndal, Egersund en Stavanger. Om een parkeerplaats te vinden rijden we over de E39 en weg 13 naar ferry Lauvik Oanes over de Lysefjord. We verlaten weg 13 en volgen de bruine wegwijzer naar de Preikestolhytta. Daarna rijden we naar de slaapparking in Jorpeland aan de Idsefjord.

Bezienswaardigheden

Alleen al de route is een belevenis: de schitterende, vaak smalle kustweg met zijn vele bochten, heuvels en tunnels slingert door de unieke magmastreek, met merkwaardige rotsformaties en smalle kloven. In Hauge brengt een korte wandel­weg ons naar Ruggesteinen, een enorm rotsblok dat je kan laten schommelen. Er is wel wat volwassen spierkracht nodig om het blok in beweging te krijgen, maar dat belet jong en oud niet om erbovenop te klimmen en lekker te hobbelen.
Na Sokndal bereiken we het uitnodi­gende vestingstadje Egersund, bekend voor zijn makreel en haringvangst. Het gezellige centrum met witgeschilderde houten huizen is een tussenstop waard. Van hieruit volgen we de scheringkusten naar de belangrijke oliestad Stavanger. Een wandeling door Gamle Stavanger (het oude stadsdeel) met witte bebloemde houten huisjes, de kade met pakhuizen en schepen, de domkerk en de winkel­straat is een aanrader. Vanaf de parking in Preikestolhytta volgen we het lastige en soms gevaarlijke wandelpad van 6 kilometer naar één van de meest bezochte plaatsen in Noorwegen: de Preikestolen, een duizelingwekkend rotsplateau dat 600 meter boven de diepblauwe Lysefjord uittorent.

Halte voor de nacht

Langs weg 44 vind je enkele gratis cam­perparkings. Wij brengen één nacht door op motorhomeparking Flekkefjord (N 58° 17’ 34” - E 06° 39’ 48” - bij de Rema-winkel bij de haven en het commercieel centrum - 200 NOK per dag all-in te betalen in de winkel) en één nacht op de slaapparking in Jorpeland (N 59° 01’ 03” - E 06° 02’ 38” - aan de Idsefjord - 220 NOK per dag met alle voorzieningen en 230v).

Dag 13

Bestemming

zalm en rozenschilderkunst

De route

Een nieuwe weg en meerdere tunnels leiden naar Årdal. De ferry vaart ons naar Nesvik. We rijden naar Sand. Voor het stadje verlaten we weg 13 aan Texaco. Over de rivier de Suldalslagen is het nog 700 meter naar een lange parkeerstrook om de waterval en zalmtrap te bezoeken. We nemen de tunnel naar Ropeid en parkeren bij Ryfylkemuseet aan de fjord.

Bezienswaardigheden

In het wat verscholen roodhouten kerkje uit 1620 in het pittoreske Årdal bewonde­ren we een ongeëvenaard voorbeeld van rozenschilderkunst. Op de mooie weg 13 bewonderen we prachtige berglandschap­pen die de weg flankeren. De bruisende Laksforsen waterval in de bekende zalmrivier Vefsna is absoluut een stop waard. Met wat geluk kan je hier zalmen zien springen. Bij de zalmtrap Laksestudio staan we dankzij glazen vensters onder water oog in oog met deze reuzenvissen.

Halte voor de nacht

We vinden een rustige camperparking voor het Ryfylkemuseet aan de fjord (N 59° 29’ 07” - E 06° 14’ 51”).

Dag 14

Bestemming

menhirs, Vikingen en eigenzinnige maagden

De route

We volgen de brede E134 naar Haugesund. Een tunnelcomplex brengt ons op eiland Karmøy. Vanaf de kerk wandelen we naar eiland Bukkøy. Over Kopervik cruisen we naar Skudeneshavn.

Bezienswaardigheden

In de Skjoldafjord bezoeken we de enige nog actieve zoutwatersluis van het land. De sterke zeestroming maakte het voor boten onmogelijk om de fjord in en uit te varen. De sluis, die dateert uit 1908, verhelpt dit probleem. In Grinde staan 7 bautarsteinar of menhirs uit het stenen tijdperk. De Karmsund bru is een indruk­wekkende brug van staal en beton. Precies onder de voet van de brug staan 5 mono­lieten: de 5 eigenzinnige maagden. Een ondergronds tunnelcomplex brengt ons op het eiland Karmøy. In het plaatsje Avaldsnes verbleven ooit de Noorse vorsten in ‘kongsgard’ waar nu het gedrongen Olavskerkje staat. Het kerkje werd gebouwd in 1250 en een opvallende monoliet van 8 meter hoog, de naai­naald van jonkvrouw Maria, leunt tegen de linkergevel. Volgens de legende zal het laatste oordeel komen wanneer de monoliet de kerkmuur doorboort. In de omgeving zijn prehistorische grafvelden te zien. Vanaf de kerk wandelen we in een kwartiertje via een gemarkeerd wandel­pad naar het eiland Bukkøy, waar we een nagebouwde Vikingboederij bezoeken. In de zomer is de boerderij ‘bewoond’ en leren echte Vikingen je de kneepjes van het Vikingvak. In het historische witte vissersdorp Skudeneshavn zijn nog 130 authentieke houten huizen bewaard gebleven. Je kan er de slingerende hoofstraat Søragadå afwandelen tot in het park, aangelegd in 1900. Daar is het genieten van een prachtig panorama, je ziet er ook een ‘maansteen’ en kan op de JA/NEE bank je potentiële geliefde testen.

Halte voor de nacht

Parkeren kan in het idyllische Skudeneshavn op twee plaatsen: bij de Ungsdomsskole en de golfclub (750 meter van het centrum) of bij het vrijetijdspark. Overnachten kan ook op de moderne Skudenes camping (N 59°09’21” - E 05°14’38” - Postvegen 129 - 4280 Skudeneshavn - 230 NOK per nacht met alle voorzieningen en 230v).

Dag 15

Bestemming

avontuurlijke tocht naar de gletsjer

De route

We keren terug naar Haugesund en parke­ren bij monument Haraldshaugen. Voorbij het gemeentebord van Odda rijden we heen en terug naar de Buarbreen-gletsjer langs de Jordalselva rivier. De weg eindigt bij een hoeve met brede parkeerstroken.

Bezienswaardigheden

Het nationaal monument Haraldshaugen is een heuvel met daarop een granieten zuil en 29 obelisken. Het herdenkt het 1000-jarig bestaan van Noorwegen. Van 612 meter hoogte stort de Langfoss-waterval zich luidruchtig in de diepte. In 2006 kreeg ze de titel van mooiste waterval ter wereld. Twintig kilometer verderop spat de schuimende Latefoss-waterval met zijn dubbele benedenloop de voorbij­rijdende auto’s druipnat.
De wandelroute van vier uur door de Buarbreen-gletsjer is er eentje van behoorlijk pittig niveau. Je klimt door het idyllische dal van de gletsjerrivier. Bij de splitsing van de rivier kan je kiezen of je de weg rechts volgt naar de Folgefonna-hoofdgletsjer of - meer avontuurlijk - naar links, waar je via een slingerende hang­brug, over glibberige rotsen, door beekjes en langs een klimtouw de Buarbreen-gletsjer bereikt.

Halte voor de nacht

We keren terug naar Haugesund en parkeren bij het nationaal monument (N 59° 25’ 45” - E 05° 15’ 39” - 8-tal plaatsen - geen voorzieningen voor motorhomes).

Dag 16 en 17

Bestemming

dwars door het sublieme Nationaal Park Hallingskarvet

De route

Vanuit Odda nemen we de afslag naar Kalvanes. Van hieruit kan je ook naar Flam aan de Aurlandfjord. De Aurlandsvegen slingert langs de noordgrens van het hoogplateau Hardangervidda door het Hallingskarvet nasjonalpark. Vanaf Bu rij je via een brug en tunnels. Terug in Granvin volgen we de ‘Nasjonal Turistveg Hardanger’ tot in Bergen.

Bezienswaardigheden

Het stadje Odda werd in vervlogen tijden door Lonely Planet uitgeroepen tot lelijkste stad van Noorwegen vanwege de zware industrie met bijhorende luchtvervuiling en geurhinder. Vandaag liggen de fabrieken stil en vind je vlakbij het haventje een uit­stekend toeristisch infocentrum. Heel wat reizigers kiezen Odda als vertrekpunt voor stevige wandelingen naar de prachtige nationale parken en watervallen in de omgeving. Wij nemen de afslag naar Kalvanes, waar we parkeren voor een wan­deling van 4 uur. Je kan er via een klein wandelpad, dat zoals alle hiking trails in Noorwegen te herkennen is aan de rode ‘T’, opnieuw naar de Buarbreen-gletsjer. 
Nieuwsgierig naar traditionele kostuums, handwerk en muziekinstrumenten? Maak dan een tussenstop in Utne en bezoek het Hardanger Folkemuseum. Aan het eind van de Aurlandsfjord ligt het dorpje Flam. Het gehucht heeft amper 500 inwoners, maar trekt een half miljoen bezoekers per jaar: fietsers op doortocht, cruisereizigers en … treinliefhebbers! Want hier vind je één van de steilste treintrajecten ter wereld: van Flam naar Myrdal. Leuk foto­moment: de trein maakt een tussenstop bij de Kjosfossen-waterval.
En dan komt de autoroute Aurlandsvegen. Een niet te missen belevenis waar je zo vaak als je wil kan stoppen om te genieten van zo veel overweldigend natuurschoon. De Noorse overheid legde hier speciaal daarom vele parkings langs de weg aan. De Aurlandsvegen slingert langs de noord­grens van het hoogplateau Hardangervidda door het schitterend Hallingskarvet Nasjonalpark met sneeuwlandschappen, watervallen en bevroren meren.
​Wanneer we vanuit Granvin richting Bergen rijden, maken we een tussenstop bij de imposante Steindalsfossen-water­val. Deze schoonheid heeft een vrije val van een slordige 50 meter, en is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land. Je kan er via een wandelpad ‘door’ het neerstortende water stappen en eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht.

Halte voor de nacht

Een slaapparking vinden hier is geen enkel probleem. Je hebt keuze te over. Wij kozen voor de motorhomeparking in Ulvik (N 60°34’18” - E 06°55’33” - Tyssevikvegen - Fv300 - 5730 Ulvik - aan fjord - max 3 plaatsen - gratis).

Dag 18

Bestemming

havenstad tussen zeven bergen

De route

We rijden naar de Bergen Bobil camper­parking bij de Bergenshallen-sportvelden op 6 kilometer van de stad. Aan het Sletten-shoppingcenter (op 150 meter van de parking) neem je de tram die je in 15 minuten in het stadscentrum van Bergen brengt.

Bezienswaardigheden

Bergen is een havenstad omringd door zeven bergen. Voor veel reizigers is deze stad de toegangspoort naar de Noorse fjorden. Voor ons is Bergen de laatste stop voor we huiswaarts keren. De tweede grootste stad van Noorwegen heeft net iets meer inwoners dan Gent. Je vindt er een levendige studentenpopulatie, een pitto­resk historisch centrum en heel wat hippe adresjes. Wij brachten één dag in Bergen door: we passeerden op Fisketorget, het vismarktje waar je aan de eetstalletjes kan proeven van kraakverse vis en zeevruch­ten en kuierden door het prachtige oude centrum Bryggen met de mooie houten koopmanshuizen. Voor muziekliefhebbers is Troldhaugen een must: de zomervilla van componist Edvard Grieg en zijn vrouw Nina. Je bezoekt er het woonhuis, de ‘componeerhut’ aan het meer waar Grieg ongestoord kon werken, de verzonken concertzaal die subliem in het landschap geïntegreerd is en de graven van het echtpaar Grieg in de tuin. Je kan vooraf tickets boeken voor een lunchconcert in de concertzaal.

Halte voor de nacht

We parkeren op de Bergen Bobil camper­parking bij de Bergenshallen-sportvelden, op een kwartier tram van het centrum van Bergen (N 60°21’17” - E 05°21’30” - Vilhelm Bjerknes vei 24 - 5081 Bergen - De Bergenshallen-sportvelden - 150 NOK voor 24 uur).

Dag 19 tot 21

Bestemming

terugreis

De route

Via een goede verbinding vanuit Bergen (E16, weg 13, E16, E18) bereiken we na 471 km of 9 uur rijden hoofdstad Oslo, van waaruit we de terugreis aanvatten.

Hier hóór je de stilte

Hier hóór je de stilte

‘Machtige watervallen en besneeuwde toppen weerspiegelen in diepblauwe meren. Prachtig in contrast met authentieke vissersdorpjes en eenzame kerkjes.’

Tips

Tips
  • De Belgische identiteitskaart (vervaldatum controleren) en de Belgische autodocumenten volstaan.
  • Zorg dat je wat voorraad achter de hand hebt. In Noorwegen is alles prijzig, vooral alcoholische dranken. 
  • Politiecontroles zijn er streng en de boetes hoog dus hou je aan de verkeersregels.
  • Pas ‘s morgens en ‘s avonds op voor loslopend wild (elg = eland, reindyr = rendieren).
  • Tankstations zijn overal aanwezig. Lpg is moeilijker te vinden.
  • Drinkwater vind je bij tankstations, op campings en bij de zuivere bronnen in de natuur die de inwoners ook gebruiken.
  • Voorzie kledij voor elk weertype: 4 seizoenen per dag zijn mogelijk.
  • In Noorwegen kan je overal betalen met Visa (kijk de vervaldatum na). Voorzie ook cash (Noorse kronen of NOK). Wat Deense (DKK) en Zweedse kronen (SEK) zijn nuttig voor de heen- en terugreis.
  • Satellietontvangst is geen probleem, maar DVB-T is betalend.
  • De bevolking is er terughoudend, maar vriendelijk en behulpzaam, en je kan er overal terecht met Engels.

Ferry of niet?

Ferry of niet

De weg zonder ferry’s zoals beschreven in de tekst, is zo’n 150 km langer dan als je de ferry neemt, maar verloopt erg vlot.

• Afstanden: Brussel - Kolding (830 km) - Malmö (270 km) - Noorse grens (450 km). Reken op 2,5 à 3 dagen.
• Parkeren en slapen langs de Duitse, Deense en Zweedse snelwegen is geen probleem. Op sommige plaatsen zijn er specifieke voorzieningen voor campers, zoals lozen en vullen.
• De kostprijs met of zonder ferry is ongeveer gelijk.

Neem je toch liever de ferry?

De weg over zee vraagt extra wachttijden. Voorzie voor de zekerheid extra tijd bij gereserveerde overtochten (nodig bij een lekke band, file...). De prijs voor je overzet is afhankelijk van de lengte van de motorhome en het aantal personen.

Let wel: tijdens de overvaart met de ferry moeten de gaskranen dicht en heb je dus geen frigokoeling.

5x Bergen

5x Bergen

Blijf je langer in Bergen? Dan zijn dit vijf toptips:

1 Bergen vanuit vogelperspectief. Neem bij mooi weer de Fløibanen funicular, een kabelbaantreintje dat je naar de top van de 320 meter hoge Floyen berg brengt. Hier heb je een prachtig uitzicht over havenstad Bergen. Een prima fotomoment! Je kan boven op de berg een aantal uitgestippelde wandelroutes volgen en er zijn een paar uitstekende restaurantjes.

2 Bewonder de fjord vanop het water. Stap bij de Zachariasbrug, vlak naast de vismarkt, aan boord van de catamaran voor een drie uur durende rondvaart naar de Osterfjord en Mostraumen. Erg de moeite om de fjord eens vanuit een boot te beleven! Onderweg proef je van ijskoud bergwater, rechtstreeks uit de waterval geschept.

3 Duik de geschiedenis in. Bergen was ooit een belangrijke hanzestad, waar Duitse handelaren grote hoeveelheden stokvis en andere waren verscheepten. In het oudste gebouw van Bergen is het Hanseatiske Museum, waar je alles leert over deze bijzondere periode in de Europese geschiedenis.

4 Exclusief dineren. Het is in Bergen moeilijk kiezen tussen de vele prima eethuizen en restaurants. We pikten er daarom een heel speciale uit. Cornelius Restaurant ligt op een eiland even buiten Bergen. Er vertrekt rond lunchtijd en ’s avonds een boot naar het restaurant. Je boekt vooraf een ticket voor de boot en je tafeltje. Alle vis en zeevruchten op je bord werd vers uit de fjord gevist,
en je tafelt aan de waterkant. Kan het nog romantischer?

5 Bergen Card. Je kan een 24u Bergen Card aankopen. Die geeft je korting in vele musea en eetgelegenheden. Je rijdt dankzij zo’n kaart ook 24 uur gratis met de tram. Als je je museumbezoeken wat bundelt, levert de kaart je heel wat voordelen op.

5x Oslo

5x Oslo

Ben je meer dan twee dagen in Oslo? Zet deze bezienswaardigheden dan zeker op je lijstje!

1 Karl Johans Gate: de belangrijkste straat van Oslo. Ze voert naar het koninklijk paleis, en er liggen ook heel wat historische panden (Tostrupgården, de unief…), leuke winkels en fijne horecazaken.

2 Het Stortinget: in dit prachtige gebouw zetelt het Noorse parlement. Het Noorse woord stortinget betekent ‘de grote onderhandeling’. Op bepaalde momenten van het jaar kan je het bouwwerk bezoeken met een gids.

3 De kathedraal van Oslo: hier vinden regelmatig publieke optredens van het koningshuis plaats. De glas-inloodramen zorgen voor licht en sfeer. Voor de inrichting en afwerking zijn grote meesters benaderd als de Italiaanse beeldhouwer Arrigo Minerbi,
die het zilveren kunstwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ maakte.

4 Het Akershus-kasteel: dit strategisch gelegen fort werd gebouwd om Oslo te beschermen tegen gevaar van buitenaf. Vele strijden zijn er gestreden, maar de Noren zijn nooit overmeesterd! Het kasteel heeft ook gediend als gevangenis. Vandaag kan je er het Verzetsmuseum en het Noorse Strijdkrachtenmuseum bezoeken.

5 De universiteit van Oslo: de grootste en oudste universiteit van Noorwegen. Het is een prestigieus gebouw in de buurt van het Nationaal Theater, het parlement en het koninklijk paleis.

Conclusie

Conclusie

Zuid-Noorwegen is dé bestemming om te verkennen per camper. Vrij kamperen en overnachten in dit prachtland, én lage brandstof- prijzen – wat wil je meer?

Auteur van dit artikel

Patrik Pectoor

Patrik Pectoor

Camperaar sinds 1999

Reizen met de camper staat voor absolute vrijheid. Genieten van de natuur of de cultuur van het land vanuit je eigen comfortabele huis op wielen.

Met

Roos, zijn echtgenote

Ervaring

Reisde al 12 keer naar Scandinavië

Voertuig

Fiat 3.0 met Rapido-opbouw

Op zijn bucketlist

Baltische staten

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer