Avontuur in de Achterhoek

Tentkamperen achterhoek
10 minuten leestijd

In een tentje kamperen met kinderen is altijd een beetje avontuur… maar het is ook vertragen, de kleine dingen een grotere plek geven en veel samen doen. Ver rijden, daar zijn kinderen gewoonlijk geen fan van… maar in de Achterhoek bij onze noorderburen is gelukkig veel te beleven, veel te zien én het is niet al te ver!

reportage
 • Kamperen

Dag 1: We zijn gelukzakken!

Onder een stralende zon rijden we het groene domein van Camping Jena op, helemaal klaar om dit voor ons onbekende stuk van Nederland te verkennen: de Achterhoek. René en Annemiek, kersverse eigenaars van dit prachtige landgoed, ontvangen ons hartelijk. Met veel enthousiasme maken ze ons wegwijs op hun camping, die ze deze zomer voor het eerst openhouden. De volgende dagen zal blijken dat ze gemáákt zijn voor het ontvangen van mensen en het runnen van een camping…

Camping Jena telt zes kampeervelden. Wij krijgen een plek toegewezen op het grote middenveld, ideaal voor gezinnen met veel plaats voor spelende kinderen. De kindvriendelijke inrichting valt trouwens meteen op. Onze zonen Bas (5) en Seppe (11) leven zich helemaal uit op het BMX-parcours, rijden rond in de gocarts, springen dat het een lieve lust is op de air trampoline en verkennen de water- en zandspeelplaats. Deze plek nodigt uit om te unpluggen, hier mag het allemaal wat langzamer gaan. Met vier zetten we de tent op en richten ze in. In het licht van de avondzon wandelen we over de camping en Bas fluistert me toe: ‘Wij zijn toch gelukzakken, hé mama, dat wij hier op vakantie mogen zijn.’ 

camping

Dag 2: Natuur, street-art en… kabouters!

De eerste ochtend halen we ons ontbijt bij de warme bakker in Hummelo, een klein dorp op 2 kilometer afstand van de camping. Meteen daarna springen we de fietsen op die ter beschikking gesteld worden door René en Annemiek. Hun liefde voor de omgeving blijkt nog maar eens als ze ons vertellen over alle uitstappen die je vanuit de camping kan maken. Te voet of met de fiets trek je hier makkelijk de natuur in of pendel je naar één van de steden die allemaal een bezoekje waard zijn. 

Na een fietstocht van 7,5 km komen we aan bij de Stadsboerin in Doetinchem, een voormalige gevangenis waar nu groenten, fruit en kruiden verbouwd worden. De kippen en scharrelvarkens lopen er vrolijk rond, terwijl de bijen en vlinders door de lucht zoemen. Een parel in de stadslandbouw. Op het terras geniet Seppe van een huisgemaakte limonade, terwijl Bas een ijsje kiest met de bijzondere smaak van abrikoos – ras el hanout. In de winkel nemen we enkele streekproducten mee, iets waar ik zelf altijd erg blij van word.

Al fietsend door Doetinchem komen we het hyperrealistisch kunstwerk van de Belgische street-art-kunstenaar Bart Smeets tegen. Al van ver is zijn ‘rijzende hond’ te zien, een fotografische tekening op een bedrijfspand. De grootte van het werk maakt indruk. De fietstocht brengt ons verder langs het Kasteel Vorden in het gelijknamige dorp. In de 16de eeuw werd dit kasteel omgebouwd tot een landhuis. Na een mooie wandeling kan je hier uitrusten op het terras, dat gezellig vol zit. 

’s Avonds koken we ons eigen potje aan de tent en luisteren we naar Bas zijn verhalen over de Kabouterroute die we maakten op de camping. Samen met kabouter Jena en een mandje gevuld met een verrekijker, insectenpotje en uit te voeren opdrachten volgde hij een pad door het bos, waarbij hij verrassende sporen van kabouters tegenkwam. Een aanrader voor jonge kinderen. 

Dag 3: Duik in de middeleeuwen

Vandaag staat er een bezoek aan Doesburg gepland, één van de twee Hanzesteden die de Achterhoek rijk is. In de middeleeuwen vormden de Hanzesteden belangrijke handelscentra. In deze charmante kleine stad wanen we ons zo in dat verre verleden dankzij de historische gebouwen en monumenten. De mini- en bloemenzadenbib die aan de muur hangt, trekt de aandacht van de kinderen, net zoals de bijzondere gekleurde gevels. We gluren door de ramen van de Doesburgse mosterdfabriek en komen voorbij muurgedichten. Dankzij de musea, eetgelegenheden en gezellige straten loop je hier makkelijk een hele dag rond, maar wij trekken verder naar onze volgende bestemming: Hof van Eckberge. 

Na een warm onthaal met veel lekkers krijgen we uitleg over deze duurzame onderneming. Hier wordt ingezet op biodiversiteit, juist omgaan met energie en zo weinig mogelijk voedselverspilling. Ze tonen een grote maatschappelijke betrokkenheid. Met ons viertjes vertrekken we op avontuur in de jungle voor een rondje lasergamen. Spanning en pret voor iedereen! Als ouder vind ik een indoor belevingspark een opgave, maar het enthousiasme en plezier van de jongens maakt dit helemaal goed. Toch voor enkele uurtjes… 

Gelukkig is deze plek omringd door een prachtige tuin. Als de regenbui stopt en er weer een streep zon schijnt en Seppe en Bas alle indoor activiteiten uitgetest hebben, trekken we de buitenlucht in. Verrassend is de dierentuin, een verzorgde plek waar dieren als stekelvarkens en alpaca’s tot wasberen en reptielen te zien zijn. In de kinderboerdij worden dwerggeitjes en schapen graag over hun kopjes geaaid. Overal staan bloemen en vliegen bijen af en aan. Een verademing na de drukte van de binnenspeeltuin! We spelen minigolf in Campo de Golf, helemaal ingericht als kleurrijke Cubaanse bestemming, inclusief palmbomen. Zo ronden we ons bezoek af aan Hof van Eckberge.

Moe maar voldaan wordt er aan de tent nog lekker gegeten en worden er meerdere potjes Uno gespeeld. Dit is wat kamperen voor ons betekent: dicht bij de natuur zijn, genieten van kleine dingen en veel tijd hebben voor elkaar. Als het begint te schemeren, gaat de rits van de tent dicht. Wat een heerlijk herkenbaar geluid! Onze ogen vallen om ter snelst dicht.

Dag 4: Genieten onder een stralende zon

De eerste koffie van de dag, buiten de tent met zon op onze snoet: kan een dag mooier beginnen? Terwijl Jesse en de kinderen verder genieten op de camping, trek ik m’n loopschoenen aan en ga voor een loopje en een shot zuurstof door de prachtige bossen van Hummelo die zich uitstrekken rond Camping Jena. Fris en vol goesting beginnen we aan dag vier in de Achterhoek. 

Zutphen ligt aan de rivieren de IJssel en de Berkel. Het ademt eigenzinnigheid uit. Geen doorsnee straten met grote winkelketens, maar groene hofjes, steegjes en pleinen met grachten rondom de stad die net als Doesburg aan de middeleeuwen doen denken. In het VVV-kantoor krijgen we een plan met een schattentocht voor kinderen. Ideaal om een stadswandeling ook voor de jongsten boeiend te maken! Samen met de figuurtjes Jan en Jutte komen we langs de vele bezienswaardigheden in de stad. Tot onze verbazing wordt er niet gezaagd over ‘hoe lang nog’ en ‘zo saaaaai’, maar hebben de jongens plezier in het ontdekken van Zutphen en halen ze achteraf graag hun cadeautje op als beloning voor het volgen van de schattentocht.

De vriendelijke man in het VVV-kantoor toont ons nog de weg naar de museumwinkel ‘Het Snoepje’. Een zoet paradijsje, gevuld met allerlei zoets dat er om ter lekkerst uitziet. Hier kunnen we niet anders dan buitenkomen met een voorraad aan het mooiste snoepgoed.

De stad telt veel originele boetieks achter de historische gevels. Als je wil, kan je hier naar hartenlust de mooiste spullen scoren. We gunnen onze voeten wat rust en vleien ons neer op een terras in het groen, waar we genieten van een lekkere snack en een koel drankje.

Het mooie zomerweer vraagt om een verfrissende namiddag. Met ons zwemgerief fietsen we richting ’t Hessenbad in Hoog-Keppel, op 3,6 km van de camping. Daar zijn we duidelijk niet de enigen die op zoek zijn naar verfrissing, maar de drukte kan de kinderen niet deren en ze duiken het openluchtzwembad in. Een glijbaan, speeltuin, ligweide en een blotevoeten-pad: het is hier allemaal. 

’s Avonds heerst er een gezellige drukte op het terras van Camping Jena. René en Annemiek laten geregeld een foodtruck komen en deze avond kunnen we ons geluk niet op: verse frietjes (met pindasaus voor de liefhebbers!). We delen een tafel met de buren van de camping, het wordt een heerlijke zomeravond vol fijne ontmoetingen, babbels en een nieuwe vriend voor Seppe en Bas. 

Hessenbad

Dag 5: Wie goed doet, goed ontmoet

Onze laatste ochtend op Camping Jena. Jesse en ik drinken lekkere koffie aan de receptie en praten met René en Annemiek, terwijl de jongens over de camping sjezen met hun gocarts.  Deze gedreven mensen runnen de camping met hart en ziel, zoveel is duidelijk. Vroeger werkten ze als meubelmaker en in de zorgsector, nu kiest het koppel voor een leven in de Achterhoek, een hele nieuwe uitdaging. We breken onze tent af, rapen onze spullen bij elkaar en nemen afscheid van René en Annemiek. Ik kijk nog eens over mijn schouder naar het mooie houten bord aan het begin van de camping: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. 

Zestien hectare telt de unieke fruitboomgaard van de familie Horstink in Rha. Appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien worden hier al bijna honderd jaar met liefde geteeld. 

Dochter Sophie, een ambitieuze jonge vrouw, toont ons met terechte fierheid het domein. De kinderen krijgen een kaart voor een speurtocht (1,5 km) doorheen de boomgaard, maar halverwege verlangen ze al naar het lekkers dat geserveerd wordt op het boomgaardterras. We zetten ons op een plekje in de schaduw en laten ons verwennen met lekkere flamkuchen. Als dessert is er - hoe kan het ook anders - de lekkerste huisgemaakte appeltaart. De jongens smullen en wij genieten van het weidse uitzicht over de boomgaard. Na een bezoek aan de boerderijwinkel met een uitgebreid aanbod aan de smakelijkste streekproducten is er zelfs nog plaats voor een hoeve-ijsje want ‘mama, het is toch vakantie?’

Voor Seppe is er geen ‘coolere’ manier om deze vakantie af te sluiten dan enkele avontuurlijke route in Klimbos Achterhoek. Bas, net iets te jong voor deze activiteit, doet een stevig middagdutje. Wat een timing! Na een uitleg over het parcours en de veiligheidsregels, klimt Seppe de hoogte in. Hij klimt en slingert hij erop los. Dit Klimbos ligt in een prachtige groene omgeving. Erg de moeite, vindt mijn oudste avonturier enthousiast. 

achterhoek

Top: een tent van canvas

Tent

Voor deze trip krijgen we de canvas tent Kangourou van Alpino mee. Deze is in principe voorzien voor drie à vier personen, maar voor ons vier plus bagage is ze toch net iets te krap. Onze tent heeft de prachtige kleur Smoked Oak: binnenin zorgt  de zon zorgt voor een warme kleur. De openingen voor-en achteraan zorgen voor voldoende ventilatie. De tent ziet er hip uit en is makkelijk op te zetten. 

Het is een meer dan degelijke tent, maar wel wat aan de zware kant als je graag licht gepakt reist. Ben je een tijdje op dezelfde plek en heb je comfortabel vervoer? Dan is deze tent helemaal fantastisch! Regen hebben we tijdens ons verblijf niet gehad, maar de tent is waterdicht en toch ademend. De hoogte in de tent geeft een ruim en comfortabel gevoel. Zodra deze tent recht stond, werd ze het meteen onze thuis voor enkele dagen. Er werd er graag in gelezen, gerust of gespeeld. 

Lokaal & lekker

In de fruitboomgaard Horstink ontmoeten we Sophie. Samen met haar broer is ze de vierde generatie op deze boerderij. Tijdens haar studies besloot ze een nieuwe wind door de boomgaard te laten waaien en richtte ze Ciderij De Groote Wei op. 

De frisse ciders, gemaakt van appelen als Elstar, Jonagold en Goudreinet en met Conference peren uit hun boomgaard, zijn meteen een succes. Ze dragen namen als Appelvink, Groenvink, Lokvink en Prikvink en zitten in mooie flessen, versierd met een afbeelding van een vink. Uiteraard! We proefden ze graag en ze smaakten naar meer. 

Daar waar hun grootouders een gemengd bedrijf hadden met koeien, varkens, kippen, een moestuin en een boomgaard, is het bedrijf nu gespecialiseerd in fruitteelt en kan je in de uitgebreide boerderijwinkel terecht voor allerhande streekproducten. Mooi om te zien hoe een landbouwbedrijf mee evolueert met de visies van volgende generaties. Zeker een bezoek waard wanneer je in de Achterhoek bent!

Prinsenmaatweg 3, 7224 NE Rha/Steenderen

3x lekkere ijsjes

ijsje

Zomervakantie met kinderen? Dat betekent lekkere ijsjes! Dat kan op verschillende adressen in de Achterhoek. 

 • Onze eerste stop is bij de Stadsboerin. Hier serveren ze bijzondere smaken. Wat dacht je van kers - lavendel of abrikoos - ras el hanout? Biologisch, vegan én glutenvrije hoorntjes zijn een optie. 

  De Stadsboerin, Klootsemastraat 1, 7009 CE  Doetinchem, stadsboerindoetinchem.nl
   
 • Op Camping Jena bestel je potjes van ijsboerderij De Steenoven. Die kan je uiteraard ook in de ijssalon zin Hummelo zelf gaan proeven, op het terras met uitzicht op de grazende koeien en een speeltuin.

  De Steenoven, Broekstraat 2, 6999 DE Hummelo, ijsvandesteenoven.nl
   
 • In Zutphen kan je aanschuiven bij Talamini, het Italiaanse schepijs. Keuze uit tientallen klassieke én originele smaken. Moeilijke kiezen, wel heel lekker.

  Talamini, Houtmarkt 44, 7201 KM Zutphen, talamini-zutphen.nl

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer