Toltarieven en Lage Emissie Zones

Voor het gebruik van bepaalde autowegen en/of tunnels moet je in een aantal landen een toltarief betalen of een wegenvignet kopen. Informatie over de reglementering, toltarieven en hun bedrag vind je hier per land. De links brengen je naar websites van instanties die de autowegen of tunnels uitbaten. Zo vind je dus steeds de meest actuele tarieven. Tarieven onder voorbehoud van wijziging.

Algemeen: reisroute met toltarief

Met twee routeplanners, namelijk Viamichelin en Mappy, kan je naast een reisroute ook het tolgeld van die route aflezen.  Viamichelin geeft ook de plaatsen aan waar je de tol moet betalen. Bij Mappy krijg je het routetoltarief van Frankrijk, Spanje en Italië.

Frankrijk

Op vrijwel alle autoroutes in Frankrijk moet je tol (péage) betalen: naar keuze contant of met creditcard (bv. Visa).

Wil je betalen met creditcard, kies dan bij de betaalportaal de rijstrook waarboven het bord met CB (cartes bancaires) hangt.
 

Tolbadge
met deze badge kun je op het hele Franse snelwegennet snel elektronisch tol betalen en bij automatische tolpoorten. 

Duitsland

Umweltplakette Duitse milieuzones
Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde ‘Umweltzones’. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen en de luchtverontreiniging te doen dalen. Je mag zo'n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (‘Umweltplaketten’) kun je online aanvragen.

De gebieden waarvoor beperkingen gelden (Umweltzone), zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker (Umweltplakette) die je nodig hebt om die zone in te mogen rijden. Heeft je voertuig niet de getoonde sticker, dan mag je dat gebied dus niet inrijden. Ook voertuigen met een buitenlands kenteken moeten een milieusticker hebben om dat gebied in te mogen.

Alle voertuigen, ook met een buitenlandse nummerplaat, moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Er bestaan twee varianten: een groene en een gele. Vroeger was er ook een rode sticker, maar die voertuigen worden in geen enkele milieuzone meer toegelaten, dit zijn dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993. Inmiddels zijn er zelfs veel steden die alleen nog groene stickers toelaten. Je kunt ervan uitgaan, dat ook voertuigen met een gele sticker op afzienbare termijn nergens meer toegelaten zullen worden.

Aangezien er geen autosnelwegen zijn in Duitsland die onderdeel zijn van een Umweltzone heb je voor doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig.

Rij je zonder milieusticker een Umweltzone in of is de sticker niet goed zichtbaar aangebracht riskeer je een boete.

De milieusticker is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken. Als je kenteken verandert moet je wel een nieuwe milieusticker aanvragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen te allen tijde overeen te komen met de gegevens op het kentekenbewijs.

De milieustickers zijn te koop bij de VAB (ze kosten € 14). 

Denemarken

Er zijn momenteel geen tolwegen in Denemarken, wel moet je tol betalen bij de Grote Beltbrug en de Sontbrug.

Grote Beltbrug

Brug van Funen naar het eiland Sjælland en maakt deel uit van de E2O Odense - Ringsted.
Auto (+ aanhangwagen) of motorhome tot 6m: € 34
Auto (+ aanhangwagen) of motorhome meer dan 6m: € 51
Motoren: € 18

Sontbrug - Oresund

Brug-tunnelcombinatie tussen Kopenhagen en Malmö in Zweden
Personenwagen tot 6 meter: € 48
Personenwagen met aanhangwagen 6 meter: € 96
Motoren: € 26
Je kan contant betalen in Deense Kronen of in Euro. Ook creditcards en bankkaarten met het Maestro-logo worden geaccepteerd. 

Voor meer informatie over deze bruggen kan je terecht op volgende websites:

Milieuzones

Sinds 1 september 2008 geldt in Kopenhagen (inclusief het stadsdeel Frederiksberg) een milieuzone. Deze wordt gevormd binnen Ring 2 en de Vejlandsallee. Ook in andere grote steden zoals Aarhus, Odense en Aalborg werd een milieuzone ingevoerd. Binnen deze zone mogen dieselvoertuigen boven 3.5 ton alleen rijden als ze een milieusticker hebben of uitgerust zijn met een roetfilter.

Meer info vind je op : www.ecosticker.dk

Griekenland

Milieuzones Athene
In het centrum van Athene mag op even dagen alleen gereden worden met voertuigen waarvan het laatste cijfer van de nummerplaat even is, en op oneven dagen alleen met voertuigen waarvan het laatste cijfer van de nummerplaat oneven is.
De grens van deze milieuzone wordt aangegeven met verkeersborden. Deze regel geldt alleen voor Griekse nummerplaten. Auto's met een buitenlandse nummerplaat en huurauto's zijn uitgesloten van deze maatregel.

Bij smogalarm kan het gebied wel worden vergroot en kan het zelfs zijn dat de binnenstad geheel voor auto's wordt afgesloten. Dan geldt de maatregel ook voor buitenlandse voertuigen.

Groot-Brittannië en Noord-Ierland

In het algemeen zijn de motorways in Groot-Brittannië en Noord-Ierland tolvrij. Op een traject van de M6 ten noorden van Birmingham moet tol worden betaald. Voor enkele bruggen en tunnels wordt eveneens tol geheven.

Londen: Congestion charge

In het centrum van Londen geldt van maandag t/m vrijdag een ‘congestion charge’ van £ 11,5 per dag (als je betaalt op de reisdag zelf) of £ 14 per dag (als je betaalt op de eerste dag na de reisdag). Betaal je later, dan kan je een boete krijgen. De taks geldt voor het gebied binnen de cirkel Marleybone Road, Finsbury, Tower Bridge, Elephant & Castle, Victoria Station en Mayfair (het westerse deel Chelsea, Kensington en Notting Hill is vervallen in 2011).

Hongarije

Voor het gebruik van de autosnelweg M1 (Budapest-Györ-Hegyeshalom), M3 (Budapest-Polgar) en M7 (Budapest-Zamardi) moet je een bon (waarop het kenteken van de auto gezet wordt) aankopen.
Een computersysteem controleert op de snelwegen de geregistreerde kentekens.

Er zijn drie types van bons:

 • een bon geldig voor 10 dagen: kost ongeveer € 10
 • een bon geldig voor 1 maand kost ongeveer € 15
 • een jaarvignet kost ongeveer € 137.
  Tarieven voor voertuigen van categorie D1 (motorvoertuigen en voertuigen met max. totaalgewicht van 3.500 kg).
 • Boete bij rijden zonder bon: ca. € 335.

 Te koop aan de grens, bij grote postkantoren en aan de opritten van deze snelwegen.

Ierland

Voor een aantal wegen, bruggen en tunnels in Ierland moet tol worden betaald. De tolwegen worden duidelijk met borden aangegeven.

Let op: voor de M50 (ringweg Dublin) is alleen elektronische betaling mogelijk! Niet-officieel geregistreerde gebruikers van de M50 moeten voor de volgende dag 20 u. betalen via de site www.eflow.ie, anders kan een flinke boete volgen.

Italië

Milieuzones
Om luchtvervuiling tegen te gaan kunnen delen van stadscentra (op bepaalde tijden) zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit kan ook gelden in delen van bepaalde regio's met druk verkeer. Deze zone wordt aangegeven door een verbodsbord met daarbij het opschrift 'zona traffico limitato'.

Steden met dergelijke zones zijn bijvoorbeeld Rome, Bologna, Bolzano, Brixen, Lucca, Florence, Pisa, Triest, Turijn en Verona. Regio's zijn bijvoorbeeld de Aosta vallei, Toscane en Trentino.

Als het verbod alleen gedurende bepaalde tijden geldt, staat dit op het verkeersbord aangegeven. Een onderbord geeft aan voor wie de afsluiting niet geldt.

De zones zijn doorgaans wel toegankelijk voor vergunninghouders, gehandicapten en hotelgasten. De regeling voor hotels en parkeergarages is echter in iedere stad anders. Vraag hiernaar voordat je de zone inrijdt bij je hotel of parkeergarage. Leg een gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit.

Op het negeren van verboden zones staan hoge boetes. Veelal wordt de boete geïnd door het European Municipality Outsourcing (EMO), een afdeling van Nivi Credit. Dit is een incassobureau ingeschakeld door de Italiaanse overheid. Ook komt het voor dat je de boete van de lokale overheid ontvangt. Het kan maanden duren voordat de boete op de mat valt. De boete kan betaald worden via de website www.emo.nivi.it. Daar kan eventueel ook bezwaar worden aangetekend. Meer informatie is te vinden op www.urbanaccessregulations.eu (Engelstalig).

Kroatië

Voor een hele reeks snelwegen moet je tol betalen.
Klik verder bij de link om het toltarief voor je gekozen resiweg af te lezen.

Nederland

Milieuzones
Ook in Nederland zijn er (steeds meer) steden die milieuzones invoeren. Dit geldt inmiddels al voor de steden Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Nijmegen en Utrecht en er komen er nog bij.

Een overzicht en meer informatie hieromtrent vind je op : www.anwb.nl

Noorwegen

Op een (groot) aantal wegen in Noorwegen moet je eveneens tol betalen. Maar, voor diverse trajecten geldt dit vaak slechts tijdelijk, tot de bouwkosten van die wegen/tunnels/bruggen betaald zijn. Dan wordt de tol voor dit traject weer opgeheven.

Ook om een aantal steden binnen te rijden wordt tol geheven o.a. Oslo, Bergen en Kristiansand.

Een compleet overzicht van de diverse tolwegen en de prijzen vind je op: www.autopass.no

Oostenrijk

Voor de autowegen (A-wegen en een aantal S-wegen) heb je een wegenvignet nodig, het ‘Autobahnvignet’.
Je kan dit aankopen aan de grens met Oostenrijk en bij benzinestations in en nabij dat land.

Er zijn drie types (auto al of niet met aanhangwagen). 

Tarieven auto voor 2016:

 • het weekvignet (geldig voor 10 achtereenvolgende dagen): het kost € 8,80.
 • het 2-maandenvignet: € 25,70
 • een jaarvignet: € 85,70
 • Boete bij rijden zonder vignet: € 120

Daarnaast moet je voor de doortocht via bepaalde tunnels of bergwegen een apart tolbedrag betalen:

 • Arlbergtunnel auto : € 9,50
 • Bosrücktunnel auto : € 5
 • Brennerautobahn auto : € 9
 • Karawankentunnel auto : € 7,20
 • Felbertauerntunnel auto met of zonder aanhangwagen: € 11
 • Tauernautobahn auto : € 11,50
 • Gleinalmtunnel auto : € 8,50
 • Silvretta-Hochalpenstrasse auto : € 15 (verboden voor aanhangwagen).
 • Gerlos-Alpenstrasse auto met of zonder aanhangwagen: € 9 (niet geschikt of verboden voor caravans)
 • Grossglockner Hochalpenstrasse : auto met of zonder aanhangwagen: € 35 (dagkaart)
 • Timmelsjochstrasse auto: € 16
 • Sinds december 2013 is er nu ook vanaf de Duitse grens naar Kufstein-Süd vignetplicht.

 

Polen

In Polen zijn er eveneens een aantal tolwegen: de A1, A2 en A4 snelwegen. Er zijn bovendien diverse tarieven naargelang het klasse voertuig waarmee je rijdt. Je kan o.a. betalen met zloty’s, euro’s of kredietkaarten.

Een overzicht van de tolwegen/trajecten, prijzen en betaalwijze vind je op :www.viatoll.pl

Portugal

Op verschillende trajecten in Portugal moet tol worden betaald. Voor een aantal trajecten kan dit enkel elektronisch. De verschillende betaalmethodes vind je hier : www.anwb.nl
Het toltarief voor bepaalde snelwegen kan je berekenen via de website bij 'Link'.
Typ uw start- en aankomstplaats in bij de Calculator (Origin - Destination).

Milieuzones
Op twee locaties in het centrum van Lissabon geldt een milieuzone van maandag tot en met vrijdag van 7u tot 21u:

 • Zone 1: tussen Avenida da Liberdade en het centrum zijn alleen auto's toegestaan die voldoen aan de Euro3-norm (voertuigen gebouwd na januari 2000)
 • Zone 2: in het gebied tussen Avenida Ceuta, Eixo Norte/Sul, Avenida Forcas Armadas, Avenida Estados Unidos da America, Avenida General Spinola en Avenida Infante D. Henrique zijn alleen auto's toegestaan die voldoen aan de Euro2-norm (voertuigen gebouwd na januari 1996).

Slovakije

Op auto(snel)wegen in Slovakije is een tolvignet verplicht. Er zijn drie types van tolvignetten: 10 dagen, 30 dagen en 1 jaar. Het vignet is verkrijgbaar bij de grensovergangen, een aantal benzinestations en postkantoren nabij de Slovaakse grens. Ze zijn ook online te verkrijgen op : www.eznamka.sk waar je ook alle andere nuttige info vindt.

Slovenië

Ook in Slovenië is nu een tolvignet ingevoerd voor de grote wegen en geldend voor auto's tot maximum 3,5 ton
Er zijn twee types:

 • een vignet geldig voor 7 dagen kost € 15
 • een vignet geldig voor een maand kost € 30

Spanje

Voor het gebruik van de Spaanse snelwegen (autopistas) dien je tol te betalen.
Vrijwel parallel met deze snelwegen liggen er echter autovias, waarop je meestal ook snel vooruitkomt, maar die wel drukker zijn.

Het recente toltarief van de snelwegen kan je berekenen via de website bij 'Link' en daar dan te klikken op de gewenste snelweg van de kaart.

Tsjechië

Voor bijna alle autowegen heb je een vignet nodig.
Er zijn drie types (geldig voor een auto of auto met aanhanger):

 • vignet geldig voor 10 dagen: 310 CZK (ongeveer 12 euro)
 • vignet geldig voor een maand: 440 CZK (ongeveer 17 euro)
 • vignet geldig voor een jaar: 1500 CZK (ongeveer 57 euro)

Je kan het vignet aankopen aan de Tsjechische grens en bij tankstations. 

Zweden

De meeste wegen zijn tolvrij; er moet alleen tol worden betaald op de Sontbrug, de Motala en de Sundsvall-brug. Hiernaast zijn er ook milieuzones in Stockholm en Göteborg, een zogenoemde ‘congestion taks’.

Zwitserland

Voor de Zwitserse snelwegen (‘Nationalstrassen’) heb je een vignet nodig. Rij je met een aanhanger, dan heb je een extra vignet nodig.
Het vignet kost 40 CHF (ongeveer € 37)
Je kan het vignet aankopen aan de Zwitserse grens en bij tankstations.

Voor de St-Bernardtunnel betaal je een extra tol van 29,30 CHF (ongeveer € 27).