Wandelhoogtepunten in het Zwarte Woud

2 minuten leestijd

Langs wijngaarden of bergtoppen, kloven of panoramapaden: het wandelnetwerk in het Zwarte Woud is net zo gevarieerd als de indrukwekkende landschappen.

© Chris Keller

De vakantieregio is liefst 11.100 km² groot en bereikt op de Feldberg 1.493 meter hoogte. Een gespecialiseerde vereniging controleert en verzorgt op gezette tijden de bijna 24.000 km bewegwijzerde wandelpaden. Avonturiers kunnen op meer dan 100 bergtoppen boven de 1.000 meter terecht voor spectaculaire tochten. Maar voor gezinnen of recreatieve wandelaars heeft deze vakantiestreek in het zuidwesten van Duitsland ook heel wat makkelijker begaanbare paden. Steden als Karlsruhe en Freiburg beleef je met Outdoor Escape Walks op een spannende manier.

 

 

 

Het allereerste langeafstandswandelpad

De ‘Westweg’ is de bekendste langeafstandswandelroute in het Zwarte Woud. De route werd in 1900 door de Schwarzwaldvereniging aangelegd als eerste langeafstandswandelpad en voert je 285 kilometer lang door het Zwarte Woud, van Pforzheim in het noorden tot Bazel in het zuiden. En waarschijnlijk is dit de allermooiste manier om het grootste middelgebergte van Duitsland te ontdekken.

Tot de spectaculairste meerdaagse routes hoort ook de 120 kilometer lange ‘Schluchtensteig’. Dat klovenpad slingert zich door het Hochschwarzwald in het zuiden van de streek.

Lekker wandelen

© Baiersbronn Touristik

Baiersbronn is niet alleen een dorpje met een zeer hoge concentratie aan Michelinsterren, errond lopen ook de 84 kilometer lange ‘Seensteig’ en de 110 kilometer lange ‘Murgleiter’ die genomineerd werd als Duitslands mooiste wandelroute.

Op de meer dan 45 ‘genieterpaden’ in het Zwarte Woud stap je heerlijk ontspannen. Deze 6 tot 18 kilometer lange premiumroutes leiden je door prachtige landschappen en verwennen je onderweg ook nog eens met lekkere Badense wijn, zwartewoudbier en het sterkere ‘Wässerli’ - of schnaps.  

De mooiste routes

© Ulrike Klumpp

Op de Badense Wijnroute aan de westelijke rand van de vakantieregio lonkt de ‘Durbacher Weitblick’, die leidt naar de mooiste panorama's van de streek Ortenau. Aan de oostelijke rand van het Zwarte Woud biedt de 10 km lange Himmelbergronde rond Bad Dürrheim een prachtig panoramisch uitzicht tot aan de Schwäbische Alb en de Zwitserse Alpen. Ook het ‘Heimatpfad’ in Freudenstadt-Kniebis is een aanrader: langs de 10 kilometer lange rondweg bieden restaurants verse forel, heerlijke ‘Maultäschle’ - een gevulde deegspecialiteit - of lokaal wild. Zopas werd ook de Wolfacher Schlossblick gecertificeerd: de route daagt je uit met korte, pittige klimmetjes en biedt een fantastisch uitzicht op Wolfach, het Wolftal en de oude bedevaartkapel van St. Jakobus. 

Meer informatie op www.wandern-schwarzwald.info

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer