Actieve wandelavonturen in Hongarije

Hongarije
4 minuten leestijd

Wie houdt van wat actie en avontuur is in Hongarije aan het juiste adres. Fanatieke wandelaars komen in dit gevarieerde Oost-Europese land volop aan hun trekken. Zo kan je er de oudste langeafstandwandeling van Europa ontdekken, zijn er verschillende grotten die je kan doorwaden en worden er hikes aangeboden voor de geoefende wandelaar. Hou je vast aan je nordic walking stokken voor een portie puur wandelplezier. 

Het Hongaarse Nationale Blauwe Pad   

The National Blue Trail is de bekendste wandelroute van Hongarije. De meerdaagse tocht loopt van west naar oost, doorkruist de noordelijke delen van Hongarije en heeft een totale lengte van meer dan 1.100 kilometer! Met deze indrukwekkende afstand is dit pad de langste bewegwijzerde route van Hongarije en tevens de oudste van Europa. Ze is verdeeld in 27 segmenten, telt 31.000 hoogtemeters en duurt gemiddeld 332 uur. Je kan dus gerust enkele segmenten uitkiezen tijdens jouw wandelvakantie. De natuurlijke en historische schatten van het land worden via de route met elkaar verbonden. Je wandelt door berglandschappen, verkent het bruisende Boedapest en passeert zowel natuurlijke als historische bezienswaardigheden, zoals de vulkanen van het Tapolca-bekken, het oude dorp Hollókő en het Balatonmeer.   

De eerste, tevens een van de mooiste etappes van het Nationale Blauwe Pad, is het 72,5 km lange gedeelte dat van de Oostenrijkse berg Írott-Kő naar de Hongaarse stad Sárvár loopt. Onderweg wandel je door valleien waar je geniet van prachtige bergpanorama’s.  Je ontdekt er de historische stad Kőszeg, daalt af naar de Hongaarse laagvlakte Kisalföld en wandelt richting de oevers van de Rába-rivier. Ook segment 6 in Balatonland, het pad tussen de steden Badacsonytördemic en Nagyvázsony, en segment 10, het groene pad langs kasteelruïnes tussen Bodajk en Szárliget, laten op menig wandelaar een blijvende indruk na. 

Als je besluit om een deel of zelfs het hele Blauwe Pad te wandelen, raden we aan om de routemap en het checkpoint-boekje aan te schaffen, zodat je stempels kunt verzamelen. Langs het pad vind je 152 controlepunten om te valideren dat je de secties hebt voltooid. 

Wandelen in en rond de hoofstad

De meest populaire secties van het Nationale Blauwe Pad (13 en 14) liggen nabij Boedapest. Je hoeft namelijk niet ver buiten de Hongaarse hoofdstad te gaan om natuurpracht, avontuur en bewegwijzerde wandelroutes te vinden. Een van de meest intrigerende paden is de Holdvilág-route, wat "maanlicht" betekent. Deze betoverende wandeling voert je langs een beekbedding en doorheen grotten naar verschillende bronnen. 

Voor degenen die op zoek zijn naar een minder uitdagende tocht, biedt het educatieve Gyada-pad een fijn gezinsavontuur. Het pad voert langs weilanden, maar ook over schommel- en kabelbaanbruggen, moerassen en boomstammen. Op de rustpunten lees je veel informatie en leuke weetjes over de flora en fauna van het gebied en kan je gezellig picknicken.  

De Spartacus-route voert dan weer langs een oud jaagpad, maar is sinds 2015 toegankelijk voor wandelaars. De kronkelende route volgt de berghelling van de voormalige vulkaan en biedt een mooi uitzicht op de Donau. Je passeert watervallen, bronnen en een botanische tuin.  

Voor wie op zoek is naar verfrissing, zijn de Dera-kloof en de Rám-kloof ideale bestemmingen. De Dera-kloof kan in een uurtje doorwaad worden, ook met kleinere kinderen, en leidt over houten bruggen en bemoste rotsen naar drinkbaar bronwater dat volgens legendes een helende kracht heeft. De Rám-kloof is een van de meest bezocht wandellocaties in Hongarije. Deze prachtige kloof is omgeven door weelderige vegetatie en glinsterende watervallen. De tocht start met een 280 meter hoge helling. Het steile terrein werd in 2013 volledig gerenoveerd, met rails en ladders om het pad veilig te maken voor wandelaars. 

© Aktiv Maguarorszag

Over of onder de heuvels? 

Zin om Kékes, de hoogste berg van Hongarije, te bedwingen? Neem dan op 21 oktober deel aan de Kékes Klarissza's wandeling. Ervaren wandelaars kunnen zich wagen aan een tocht van 50 kilometer met een hoogteverschil van meer dan 2.700 meter. Op 7 oktober is Bakonyi Barangolás aan de beurt. Tijdens wandelingen van verschillende afstanden wijzen de typische steenmannetjes jou de weg naar de mooiste bezienswaardigheden van het Bakony-woud, het grootste heuvelgebied van Hongarije. 

Maar ook onder de heuvels is het prachtig! In Hongarije kan je zo’n 40 grotten bezoeken. Verschillende hiervan zijn de afgelopen jaren vernieuwd waardoor ze perfect toegankelijk zijn. De Aggtelek druipsteengrot, bijvoorbeeld, is een van de beroemdste natuurlijke formaties van Hongarije en sinds 1995 UNESCO Werelderfgoed. De wonderlijke grot Csodabogyós ligt dan weer op 393 meter onder het zeeniveau, in een beschermd gebied van het Balaton Highlands National Park. Het reeds ontdekte deel van de grot is zes kilometer lang en 136 meter diep. Bij de waterval in de stad Lillafüred kan je de Anna-grot bewonderen, één van de zes tufsteengrotten ter wereld, open voor bezoek. Deze grot werd namelijk kunstmatig gebouwd voor toeristische doeleinden en in 1951 uitgeroepen tot beschermd monument. De totale lengte van de grot is 568 meter, waarvan 380 meter open is voor het grote publiek. 

 

Alle informatie over actief toerisme in Hongarije is terug te vinden op visithungary.com  

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer