
3 zomerse theater- en kunstenfestivals
Theater heeft niet altijd een schouwburg nodig. Wat dacht je van een tuin, een park, een braakland, een paardenstal in de Westhoek? Pasarreporter Gert Corremans tipt 3 podiumkunstenfestivals die originele locaties opzoeken.
Tour de France met theater
Spots op West slaat dit weekend zijn spiegeltent op in het dorpscentrum van Westouter, en rond de tent strijken een handvol foodtrucks en een wijnbar neer. Om hier, bij het verzamelpunt, een performance of concert mee te pikken, heb je geen ticket nodig. Singer-songwriter Dominik Friedrich neemt je mee op klankreis, Fanfare St Cécilia speelt tango’s en bolero’s, Rattus vertelt punkverhalen uit de ondergrond… Gezellig!
Een dagpas, festivalpas of ticket voor een voorstelling op zak? Stap dan op het festivaltreintje en hobbel gezapig naar de speellocatie. Kerk, tuin, brouwerij, hoeve, paardenstal, bosrand of zitbank in de velden, theater kan op Spots op West overal aarden. De West-Vlaamse ‘bergen’ van Heuvelland krijg je er als decor bij.
Aanraders? Bemachtig nog snel kaartjes voor Marianne Bachmeier, een aangrijpend stuk over de vrouw die in 1981 de moordenaar van haar dochter neerschoot in de rechtbank van Lübeck. Of ga op theaterfietstocht het Klein Rotterdams Toneel. Ze gidsen je langs de mooiste plekjes rond Westouter en houden vier keer halt voor een korte, krachtige voorstelling. Vergeet onderweg niet te wuiven naar Remco, Tadej, Jonas en de anderen, want net over de grens komt tijdens het weekend de Tour de France voorbij.
Spots op West, 3 tot 6 juli, Neerplaats, Westouter (festivalcentrum) en andere locaties.
En toen kwam Alice…
Theater aan Zee, dat is soms storm en ontij trotseren. Waterdicht verpakt in je regenjasje naar theater of dans in openlucht kijken. Het overkwam ons een paar jaar geleden tijdens Geel Hesje van Het Nieuwstedelijk. Een voorstelling over straatprotest, op een ruige parking in de haven van Oostende, wordt onthutsend realistisch als je ook nog eens een plensbui op je dak krijgt.
TAZ#2025 probeert dit jaar grip te krijgen op de tijd (maar niet op het weer) met het festivalthema Le Temps d’une Chanson. Niemand belichaamt het meer dan actrice Alice Toen, die vorig jaar 100 werd én haar debuutplaat uitbracht. ‘Op het podium komt er een levensdrift in mij naar boven die niet kapot te krijgen is’, zei ze in De Standaard. Ze treedt, beschut tegen weer en wind, op in de foyer van het Casino Kursaal en zingt onder meer nummers van Jacques Brel en Hank Williams.
Voor theatrale avonturen op locatie zijn er deze drie, nog niet uitverkochte aanraders. In Queen of the Flies van Camping Sunset kapseist een luxe gay cruiseship op de Noordzee, en spoelen zeven dragqueens aan op een eiland. Staan ze elkaar naar het leven, zoals de jongetjes in de literatuurklassieker Lord of the Flies, of klopt het dat de meeste mensen deugen?
Zet koers naar de NMBS-loods voor een primeur: Toneelhuis/Olympique Dramatique liet De Meeuw van Tsjechov vertalen in Vlaamse Gebarentaal. Een cast van dove en horende acteurs voert de tekst integraal op. Zegt een gebaar meer dan duizend woorden, of roept een woord duizend gebaren op?
Frames, de nieuwe voorstelling van Not Standing/Alexander Vantournhout, strijkt neer op het erf van de Paalsteenhoeve. Frames onderzoekt de relatie tussen kader en kunst, en zet beeldkaders op in openlucht. Daarin bewegen de performers. Ze bieden je een ingelijste kijk op acrobatie, zonder muziek of stemmen. Niets leidt je af van de lichamen en hun bewegingen.
TAZ#2025, 30 juli tot 9 augustus, diverse locaties in Oostende
Robinson Crusoe in de abdij
Op de Bijlokesite in Gent zijn zes cultuurorganisaties gevestigd. Tijdens de laatste elf dagen van augustus toveren ze hun thuisbasis om in Bijloke Wonderland. Van de kunstinstallaties en concerten in de zomerbar kan je gratis genieten. Voor theater, dans en bijzondere rondleidingen reserveer je best op tijd je plekje.
In FOE brengen Josse De Pauw, Kristien De Proost en Görges Ocloo het verhaal van Susan Barton, die beweert dat ze aanspoelde op het eiland waar Robinson Crusoe en Vrijdag leefden. Krijgt haar verhaal gehoor, en waarom (niet)?
Anemone Valcke en Verona Verbakel onderzoeken in hun voorstelling Het Ego hoe je communiceert over grensoverschrijdend gedrag. Geloofd worden, daar komt het altijd op neer. Maar begint geloofwaardigheid niet met in jezelf geloven?
Tijdens de rondleiding De zusters van de Bijloke kruip je in de huid van de vrouwen die zeven eeuwen lang zieken verzorgden in de abdij. Geen brave nonnetjes, maar boss ladies avant la lettre, naar het schijnt.
Bijloke Wonderland programmeert ook heel wat muziek. Al eens een concert met soundpainting meegemaakt? Dirigent Walter Thompson beweegt, de muzikanten van de Soundpainting Academy zetten zijn acties om in muziek, en zo improviseren ze de soundtrack bij een animatiefilm.
Bijloke Wonderland, 21 tot 31 augustus, Bijlokesite, Gent