pasarselecteert

600 jaar KULeuven: 5 tips voor een trip naar de studentenstad

5 minuten leestijd

Kunst die je in extase brengt, spannende circusvoorstellingen en kunstroutes die je verborgen plekjes laten ontdekken. De KULeuven viert haar 600ste verjaardag, en in de studentenstad struikel je deze maand over de topevenementen. Pasarreporter Gert Corremans tipt vijf aanraders.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Circus Philips

Voor alle gekheid op stokjes, stelten, trapezes, ladders, BMX-fietsen en andere attributen heeft Leuven zijn vaste jaarlijkse afspraak: CIRKL, het spannende circusfestival voor alle leeftijden. De achtste editie verhuist naar de Philipssite, net buiten het stadscentrum. 21 acts brengen originele voorstellingen in een klassieke circustent of op een op maat gemaakt podium. Het programma is deels gratis en deels betalend.

Vernieuwende Vlaamse producties stelen de show. Splash van Jam.Shenanigans nodigt je uit voor een rondje jongleren in een zwembad met 25.000 ballen. Sien Van Acker brengt een extravagante ode aan de imperfectie in More is More en Compagnie Midnight kluistert je op het puntje van je stoel: zij zijn de beste messenwerpers van Europa.

Circus kan je ook op ongewone plekken spelen, zoals in een zwembad (Dans ma piscine) en op een olifant (Tembo). Of, een nog beter idee, laat botsballen stuiteren in een vrachtwagen! Het gratis programmaluik Beton, Beats & Balance combineert circus, parkour, breaking, skaten en freestyle basketbal. Het hart van het festival klopt in de Bruurbar, waar deejays iedere avond een feestje bouwen.

CIRKL, 9 tot 11 mei, Philipssite, Leuven

Knuffelen met Jezus

Van de Philipssite wandel je op een kwartiertje naar de Abdij van Park, waar je vanaf 10 mei terechtkunt voor de cursus ‘knuffelen met Jezus.’ Grapje. Maar niet helemaal. Want de nieuwe expo Ecstasy & Orewoet toont wonderlijke vormen van extase. Mystica’s uit de 13de en 14de eeuw streefden naar ‘orewoet’: de ultieme, lichamelijke overgave in hun liefde voor God. Een meesterwerk van Gaspar De Crayer toont hoe dat er kon uitzien: Lutgardis van Tongeren bidt zich in extase bij het kruisbeeld, tot de Christusfiguur zijn arm om haar heen slaat en haar bloed uit zijn zijwonde laat drinken.

Ecstasy is het hedendaagse luik van de expo. Internationale kunstenaars brengen in beeld hoe we vandaag, zonder religieuze rituelen, op zoek gaan naar een spirituele roes via kunst, meditatie, sport, muziek of psychedelische middelen. Twaalf verrassend grote namen zijn van de partij, onder wie Marina Abramovic, Emma Talbot, melanie bonajo, Laure Prouvost, Tianzhou Chen en Jeremy Shaw, die ons vorig jaar in extase bracht met zijn monumentale video-installatie Phase Shifting Index. Je kan er in Berlijn naar gaan kijken in het Hamburger Bahnhof, dat zou je echt eens moeten doen.

Ecstasy & Orewoet, 10 mei tot 9 november, PARCUM, Abdij van Park, Heverlee

Van de schouw naar de museumzaal

Kunst als religie, het museum als tempel: de vergelijking is al vaak gemaakt. Maar hoe is het om thuis omringd te zijn door kunst? Voelen privéverzamelaars een roes als ze naar de Ensor of Tytgat aan hun schouw kijken? Of knaagt het dat ze waardevolle kunst niet delen met iedereen?

Kunst die binnenkomt, de nieuwe expo bij M Leuven, vertelt het verhaal van kunstwerken afkomstig uit privéverzamelingen. De museumcollectie is grotendeels tot stand gekomen dankzij schenkingen, legaten en bruiklenen. Vorig jaar nog kreeg het museum twee volledige privécollecties van in totaal 142 werken in bruikleen. Maar je krijgt ook werken te zien die eerder het museum binnenkwamen. Om te zorgen dat je je thuis voelt tussen de kunst, alsof je zelf een verzamelaar bent, creëert het museum de intieme sfeer van een privéwoning.

Kunst die binnenkomt, M Leuven, L. Vanderkelenstraat 28, Leuven

600 kaarsjes voor de KULeuven

Als je negen keer ouder wordt dan Rik Torfs, dan verdien je een stevig feestje. Maar de KULeuven blijft op haar 600ste verjaardag haar ernstige zelf. Dus opent ze op 17 mei een nieuwe kunst- en wetenschapsroute. And So, Change Comes in Waves vormt een parcours met zestien kunstwerken in en rond het centrum van Leuven. Reserveer je plekje en je kan op drie locaties deelnemen aan geleide kunstwandelingen: het Kasteelpark Arenberg, de Kruidtuin en het stadscentrum met onder meer de Universiteitshal en het Groot Begijnhof. 

Acht kunstenaars creëerden nieuwe werken: Sammy Baloji, Berlinde De Bruyckere, Elif Erkan, Yu Ji, Alicja Kwade, Ugo Rondinone, Clara Spilliaert en Gijs Van Vaerenbergh. En acht dichters, onder wie Maud Vanhauwaert, Aya Sabi en Jan Lauwereyns laten je onderweg stilstaan bij poëtische teksten. Zowel de kunst als de poëzie kaarten vraagstukken aan die ook de universiteit bezighouden: klimaatverandering, gezondheidszorg, toegang tot onderwijs.

Op de openingsdag kan je poëzie-performances bijwonen langs de kunst- en wetenschapsroute. Of ga je liever luisteren naar de talks in de Universiteitshal? Dichters, kunstenaars en wetenschappers wisselen van gedachten over het raakvlak tussen kunst en wetenschap, technologische vernieuwingen en de toekomst van de universiteit. Reserveren hoeft niet.

And So, Change Comes in Wavesopening op 17 mei, Universiteitshal, Kruidtuin en Kasteelpark Arenberg, Leuven

Wandelen langs geluidskunst

Hear here neemt je op stadswandeling langs 15 geluidskunstwerken en zet bijzondere erfgoedlocaties in Leuven in de kijker, en dan vooral historische universiteitsgebouwen, omdat de KU Leuven haar 600ste verjaardag viert. Je wandeling vertrekt en eindigt, na een kleine 5 km stappen, bij kunstencentrum STUK.

Onderweg ontdek je hoe divers geluidskunst is, en hoe de installaties de ruimte waar ze opgesteld staan, kunnen veranderen. If and only if, een videowerk van Anri Sala in de STUK Labozaal, laat je Stravinsky horen aan een slakkengangetje: het weekdier kruipt over de strijkstok van een altviolist. In het Hollands College houden vijf bonsais een klimaatconferentie, en jij kan ze afluisteren dankzij de installatie van Christina Kubisch. Dick Raaijmakers laat je genieten van het geluid van een kortsluiting in een oud universiteitslabo (BAC ART LAB) en Anouk Kellner laat haar luchtkoor van gedemonteerde orgelpijpen zingen, blazen en zoemen in de barokke KADOC-kapel. 

Hear herekunstencentrum STUK, Naamsestraat, Leuven, en andere locaties

deel Artikel

Meer inspiratie

rr
actua
Lees meer
  • Wandelen
  • Uitstappen en vakanties
Picknicken in de mooiste parken en tuinen van de Groene Gordel
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer