blogtompeeters

De mooiste bikepackingroutes in België (en een beetje daarbuiten)

4 minuten leestijd

Bikepacking is fietsen, vaak over onverharde paden, met alles wat je nodig hebt vastgesnoerd aan je frame. En onderweg kamperen. De hobby wint aan terrein en België blijkt verrassend geschikt. Van zompige veldwegen in de Westhoek tot steile bosklimmen in de Ardennen, je hoeft het land niet (ver) uit voor een avontuur op twee wielen. Wat gedacht van deze routes?

actua
  • Kamperen
  • Fietsen

A-cross the 2 (ACT2)

Je dacht dat de Lage Landen helemaal volgebetonneerd waren? Wedden dat je na het fietsen van deze route je mening herziet? A-cross the 2 zoekt de kronkelweggetjes van Antwerpen en Noord-Brabant op, constant draaien en keren over mountainbikepaden. De officiële start en aankomst ligt in Zandvliet, praktisch op de grens, al kan je deze lus in principe eender waar vervoegen. Stoere trappers haspelen de ACT2 af als een overnighter - twee dagen fietsen, een nacht kamperen. Door het gebrek aan lange hellingen is de route ook geschikt voor beginnende bikepackers, al opteren die best voor drie of vier dagen in het zadel.

Meer info via bikepacking.com.

Flanders Divide

  • Waar? Van Genk naar Oostende.
  • Afstand? 564 kilometer.
  • Klimmen? 3870 hoogtemeters.
  • Kamperen? Onder meer op bivakzones aan Terhills, in het Meerdaalwoud en in Horebeke.

In het bikepacken verwijst een divide naar een langeafstandsroute die een waterscheiding - ofte divide - volgt of kruist. Het bekendste voorbeeld is de Great Divide in Noord-Amerika, die de continentale waterscheiding door de Rocky Mountains volgt. We betwijfelen dat de Flanders Divide aan dat criterium voldoet, maar het opzet is vergelijkbaar: in één lange route de mooiste stukjes Vlaanderen aan mekaar rijgen. Deze tocht begint in de Limburgse mijnstreek, doorkruist daarna het heuvelachtige Hageland, Brabantse wouden als Meerdaal, Zoniën en Hallerbos, het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen, om via Brugge aan de kust te eindigen. Dirty Dropbars - het collectief dat de route uittekende - doet suggesties voor vijf etappes. Maar doe vooral zelf je goesting!

Meer info via Komoot of Dirty Dropbars.

Lus Hoge Venen en Eifel

  • Waar? In de natuurgebieden Hoge Venen en Eifel, in het grensgebied tussen België en Duitsland.
  • Afstand? 119 kilometer.
  • Klimmen? 1692 hoogtemeters.
  • Kamperen? Mogelijkheden in de Eifel of aan het Meer van Bütgenbach.

Twee natuurgebieden voor de prijs van één. In de Hoge Venen wisselen grind en modder elkaar af - zeker in de winter zijn natte sokken en besmeurde fietskleren gegarandeerd. Het ene technische klimmetje volgt op de andere afdaling door het bos. In de Duitse Eifel is het landschap zachter, maar daarom niet minder uitdagend: ook hier wachten heel wat hoogtemeters door stille dennenbossen.

Meer info via Dirty Boar.

blogtompeeters

De Nederlandse Strade Bianche

  • Waar? In de Kop van Noord-Holland en op Texel.
  • Afstand? 265 kilometer.
  • Klimmen? 280 hoogtemeters.
  • Kamperen? Nederland telt kampeeropties om elke hoek, onder meer in Callantsoog, Julianahaven en De Koog.

Ook Noord-Holland organiseert jaarlijks een Strade Bianche, al moet je niet Tadej Pogacar heten om aan de start te komen. Waar de officiële race op het vasteland blijft en afklokt op 133 kilometer, maakt deze dubbel zo lange bikepackingvariant eveneens een lus rond Waddeneiland Texel. Je fietst via kalkweggetjes en schelpenpaden door de duinen, over wit grind en schots en scheve kasseien. Wie flink doortrapt, haspelt de route in twee dagen af, al is het geen straf om er langer over te doen. Fijn: de start en finish aan het station van Schagen maken deze tocht perfect haalbaar met de trein.

Meer info via Komoot.

TransBelgian

Van het laagste punt van België - de kust - naar het hoogste? Of - wel ja, wel ja - andersom. Dat is de TransBelgian. Een vlakke aanloop door akkers en weilanden warmt de spieren op. Daarna volgen de kuitenbijters van de Vlaamse Ardennen en eindeloos gedokker over Brabantse bospaden. Het stevige klimwerk wacht in de Ardennen, met onder meer een passage over de Muur van Hoei. Een kronkel door de Hoge Venen passeert langs de Signal de Botrange, waarna het in gestrekte draf richting treinstation in Eupen gaat. Volgens parcoursbouwer Dirty Boar mag je 55 procent onverharde wegen en 100 procent plezier verwachten.

Meer info via Dirty Boar of Komoot.

La Condruzienne

  • Waar? In de Condroz.
  • Afstand? 328 kilometer.
  • Klimmen? 5642 hoogtemeters.
  • Kamperen? Kan onder meer op campings in Houyet, Purnode en Hastière.

Doorheen de Condroz, een regio in de buurt van Namen, slingert een vierdaagse bikepackingroute. Grofweg verken je het gebied tussen Maas en Lesse. Verwacht weidse uitzichten over boerenland, lange paadjes door het bos en geregeld een mogelijkheid om bij te tanken bij een brouwerij of een café. Het zal nodig zijn: hoewel de Condroz lager ligt dan de Ardennen, vind je er geen vlakke meter. Laat je evenwel niet verleiden tot een binnenweg: de route zoekt specifiek plekken die het mooiste uitzicht bieden op kastelen of rotsformaties. Liever zin om op verhard terrein te blijven? Probeer deze bierroute door de Condroz.

Meer info via bikepacking.com.

 

Wel zin om te bikepacken, niet in het geregel? Organisaties als Trailgrip, Dirty Dropbars en Dirty Boar stippelen avontuurlijke bikepackingtochten uit. Ze zorgen voor routes, overnachtingsplekken en soms ook voor materiaal. Zo hoef je alleen nog maar te trappen.

blogtompeeters

deel Artikel

Meer inspiratie

frankia
actua
Lees meer
  • Kamperen
Frankia maakt reizen gezelliger met het nieuwe ‘TOGETHER-concept’
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer