Puur cultuur
Foto’s, koekjes, toetsen, rozen, prototypes of hiërogliefen: allemaal worden ze kunst er als je er uitgebreid de tijd voor kan nemen om ze te gaan bekijken, ontdekte Gert Corremans.
Museum voor madeleinekoekjes

18 mei tot 2 november
Dagelijkse voorwerpen kunnen zich ontpoppen tot monumenten, vindt kunstenaar Haim Steinbach. Daarom brengt hij ze naar het museum. Hij presenteert ze in vitrines, op stellages en op driehoekige wandplanken, en dat doet hij al liefst veertig jaar. In het MACS, het museum voor hedendaagse kunsten in Le Grand Hornu, kan je zijn eerste grote expo in België gaan bekijken.
Sportschoenen, wijnglazen, stoelen, behangpapier of interieurverf: je staat er in het leven niet bij stil, maar wanneer Steinbach ze bijeenbrengt in composities of letterlijk op een voetstuk zet, krijgen ze een stem. Ze roepen tijdperken, levensvisies of historische verhalen op, en kunnen bij de bezoekers persoonlijke herinneringen opwekken. De expo werkt als het madeleinekoekje van Proust: bijt erin en er ontspint zich een lang, fascinerend verhaal.
Haim Steinbach. Objects for people. 18 mei tot 2 november, MACS, Le Grand Hornu, Boussu
mac-s.be
Rebelleren in stilte
27 maart tot 16 november
Als jonge zeventiger is Michiel Hendryckx niet in de stemming voor een carrière-overzicht. Voor Schoonheid als verzet, zijn nieuwe expo in de Sint-Pietersabdij in Gent, selecteerde hij foto’s en verhalen die hem nauw aan het hart liggen. ‘Vóór de fotografie was er niets’, zegt hij. ‘Het moment overleed zodra het voorbijging.’ Als persfotograaf zou je dan het nieuws kunnen vastleggen. Historische gebeurtenissen die nog jaren nazinderen. Maar daartegen gaat Hendryckx dus in verzet: hij bewaart kleine, alledaagse momenten van schoonheid. Thuis, in zijn geliefde stad Gent, of ergens onderweg in Europa voor de krant De Standaard. Zijn stille rebellie schuilt in het vastleggen van het gewone.
Michiel Hendryckx. Schoonheid als verzet, Sint-Pietersabdij, Gent
Bye bye dansschaamte

16 tot 18 mei
Dansstorm, het tweejaarlijkse festival van Danspunt, wervelt dit jaar door het centrum van Brugge. Zorg dat je op het juiste moment op de juiste plek bent en geniet van een gratis voorstelling, performance of initiatie. Van volks- tot paaldans, van tango tot bachata: wie durft, kan in Brugge veel bijleren. Bye bye, dansschaamte!
Danspunt ondersteunt docenten, verenigingen en beginnende makers in Vlaanderen. Tijdens het festivalweekend trakteert de Brugse dansscène je op in totaal 45 performances en 28 initiaties. Voor de grotere voorstellingen trek je naar het Koningin Astridpark. Hacked van Danielle Huyghe filosofeert over onze relatie met technologie. Versnipperd van Andreas Crommelinck onderzoekt de stortvloed van informatie die ons overspoelt. Liesbet Hermans laat in A deluded state of mind dansers door de stad bewegen, gevolgd door een toeschouwers met koptelefoons.
Na Dansstorm kan je in het Koningin Astridpark nog dagenlang genieten theater, muziek, circus, comedy en literatuur op het Mirage Festival.
Dansstorm, Koningin Astridpark en andere locaties, Brugge, dansstorm.be.
Aansluitend, tot 25 mei, Mirage Festival, ccbrugge.be
Superdivers en smakelijk

16 tot 18 mei
Van Siciliaans tot Indonesisch, van smashburger tot grilled cheese toast, van vegetarisch tot zero-waste: in onze superdiverse hoofdstad waaien trends en lekkernijen uit alle windstreken aan. Op StrEat Fest kan je drie dagen lang gerechten van wereldklasse gaan proeven, handig verpakt in streetfoodformaat. Livemuziek, streetart en workshops geven je culinaire avonturen nog wat extra ‘fraîcheur’, om het eens in topcheftaal uit te drukken. Zowel sterrenzaken als traiteurs of foodtrucks zijn op de afspraak bij Tour & Taxis, maar vrijdag staan er alleen StrEat Cheffes achter het fornuis. De vrouwelijke toptalenten pakken uit met hun signatuurgerechten, leiden workshops en nemen het tegen elkaar op tijdens een culinaire battle.
StrEat Fest, Tour & Taxis, Brussel
Dialoog met de farao
10 april tot 7 september
Hiërogliefen moesten we leren ontcijferen, maar wat met beelden, bas-reliëfs, grafmaskers, en andere artefacten uit het tijdperk van de farao’s? Begrijpen we de kunstwerken van toen beter dan de taal omdat mensen nooit echt veranderden? Kan je de blik van Ramses II nog lezen als je zijn 3500 jaar oude buste aankijkt?
Op Tijdeloze blikken gaan kunstwerken en objecten uit het oude Egypte in dialoog met hedendaagse Afrikaanse kunst. De nieuwe expo in Villa Empain is opgebouw rond acht thema’s, die de oude Egyptenaren al beroerden en hedendaagse kunstenaars nog altijd inspireren. Zowel de hedendaagse kunstwerken als de Egyptische artefacten komen uit de prestigieuze collectie van de Stichting Gandur en zijn voor het eerst in België te zien.
Tijdeloze blikken. Van de farao’s tot nu. Villa Empain, Brussel
villaempain.com
3 x op de radar
Te veel pianotoetsen
Too many keys, een nieuw festival van Concertgebouw Brugge en Cactus Muziekfestival, viert de minimalistische klaviermuziek. Vijf uitzonderlijke toetsenisten treden op dezelfde avond op. Helena Basilova brengt een eerbetoon aan Ryuichi Sakamoto op synthesizer en piano. Hauschka, een gevierd Duits filmcomponist, prepareert zijn vleugelpiano vaak met stukjes plakband, vilt en andere materialen. Hij schreef muziek voor de tv-serie Dune: Prophecy en kaapte met All quiet on the Western Front de Oscar voor beste muziek weg.
Too many keys, 17 mei, Concertgebouw Brugge, concertgebouw.be
Rozen zijn nooit blauw
In een mooi aangelegde tuin is er altijd ruimte voor romantiek. Verstop je achter de haag, zoals in de rococotijd, of snuif samen het heerlijke parfum van rozen op. Als dat tweede idee je aanspreekt, zak dan in mei zeker af naar de Tuindagen in het Park van Beervelde. Ongeveer 240 exposanten laten zich inspireren door het thema Roses are red. Je kan ook genieten van muziek, workshops, lekker eten en geleide bezoeken aan de muurschilderingen van Roger Raveel. En ontdekken dat rozen in veel kleuren bestaan, maar nooit in het blauw.
Tuindagen van Beervelde, 9 tot 11 mei, Park van Beervelde, Lochristi (Beervelde) parkvanbeervelde.be
Het leven, een gebruiksaanwijzing?
Op zijn nieuwe expo Modelling Life onderzoekt Z33 de rol van modellen in de kunst en het dagelijks leven. ‘Model’ mag je ruim opvatten. Het kan om een maquette voor een woning gaan. Het prototype voor een keukentoestel, een etalagepop, een kinderauto, en nog veel meer. Wat alle modellen kenmerkt, is dat ze onze kijk op het leven reflecteren. Ze geven het goede voorbeeld of drukken verlangens en verwachtingen uit. De veertien kunstenaars in Hasselt gebruiken modellen in hun werk om je een spiegel voor te houden.
Modelling Life, 30 maart tot 24 augustus, Z33, Hasselt, z33.be