5 goede redenen om Namibië in de winter te bezoeken

3 minuten leestijd

Bezoek je Namibië best in de winter of de zomer? Vaak wordt aangeraden om in ‘onze’ zomer te reizen: op het zuidelijk halfrond is het dan winter. Dan is het er droog en loop je weinig kans op extreme hitte. Toch koos Charly de Kinderen ervoor om in december door Namibië te reizen. Hij ontdekte vooral veel voordelen op zijn avontuur met SUV en daktent.

reportage
  • Uitstappen en vakanties
  • Kamperen met de tent

1. Alles is goedkoper

Het begint bij het vliegticket, waarbij we voor € 550,00 met Eurowings vanaf Brussel via Frankfurt naar Windhoek vlogen. Vooral de autoverhuurbedrijven hanteren specifiek voor deze periode lagere tarieven. Wij betaalden net geen € 2.000 (met tal van extra opties zoals twee tenten en een volledige verzekering) voor 16 dagen. In het hoogseizoen zou dit minsten € 2.500 zijn. Hetzelfde geldt voor overnachtingen, waarbij lodges per seizoen een prijs bepalen.

2. Je ontloopt de grote drukte

Namibië is het tweede minst bevolkte land ter wereld, maar trekt wel veel toeristen aan. In het hoogseizoen kan het erg druk worden op toeristische hot spots, zoals in Etosha. In het laagseizoen is het er veel rustiger, vaak kan je deze plekken helemaal ongestoord bezoeken. Dat maakt de ervaring zoveel fijner.

3. De dagen zijn langer in het laagseizoen

Wanneer de dagen kort, donker en grijs zijn tijdens onze winter, zijn ze in Namibië net langer. Het verschil tussen winter en zomer is niet zo groot als bij ons, maar je hebt toch drie uur extra licht per dag tegenover het hoogseizoen. En waarom zou je fijne zomerdagen hier opgeven als je een deel van onze natte winter kan overslaan? Ook s ’avonds blijven de temperaturen aangenaam warm met 20°C, terwijl die in de Namibische winters serieus kunnen dalen, zelfs tot het vriespunt in woestijngebieden. Extra warme kleren en slaapzak heb je dan echt nodig.

4. Je kan flexibeler overnachten

In het hoogseizoen kan je best alle campings of lodges lang op voorhand boeken. In het laagseizoen kan je veel flexibeler reizen: we konden zonder reservering overal overnachten waar we aankwamen. Hierdoor ben je niet gebonden aan een strak schema en is er nog ruimte voor spontane beslissingen. Hotelmedewerkers zagen on ook extra graag komen, net omdat het zo rustig was. Vaak deelden we de lodge of camping met niet meer dan vijf andere gasten. Hierdoor heeft de staff al de tijd om je extra te verwennen.

5. Waarom is onze zomer/de Namibische winter dan het hoogseizoen?

Allereerst zijn er de lange, Europese zomervakanties, waardoor veel gezinnen in die periode afzakken tot in Namibië. Ook is de Namibische winter het droogseizoen, wat betekent dat wij er in het regenseizoen waren. Maar: een regenseizoen in één van de droogste landen op aarde. Wij hebben welgeteld één korte, intense bui geteld op zestien dagen. Om alle dieren te spotten kan de regen wel een nadeel zijn, al valt hier ook een kanttekening bij te maken. In het droogseizoen is water schaars en zoeken de dieren de natuurlijke en artificiële waterputten op. Dat is een handige manier om meteen heel je lijstje af te vinken, maar deze plekken hebben een hoog zoo-gehalte, met alle toeristen die rondom de afgebakende waterput staan. Het heeft weinig charme, het geeft meer voldoening om dieren te treffen in afgelegen plekken van het park. De regen heeft ook als voordeel dat de natuur barst van kleur; als je gelukt hebt en het regent in de woestijn, kunnen er zelfs zeldzame bloemen bloeien. Tenslotte mijden toeristen de Namibische zomer voor mogelijks extreme temperaturen. Rond de middag klimt het kwik effectief vlotjes richting 35 graden. Dat is warm, maar het is een droge warmte, die minder stoort. Je zit dan ook nog vaak in de wagen met airco; aan de kust blijft de temperatuur eerder hangen rond 25 graden dankzij de koele Atlantische zeewind.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer