De campertrends voor 2022

4 minuten leestijd
Heel wat constructeurs zitten nu al met volle productielijnen voor komend seizoen. We kunnen gerust spreken van een overgangsjaar. De meeste fabrikanten kiezen er dan ook bewust voor om bestaande reeksen te verbeteren en her en der nieuwe indelingen te introduceren. Toch werden we verrast door enkele bijzondere nieuwigheden. We zetten ze graag op een rijtje aan de hand van waarneembare trends.
actua
  • Kamperen met de motorhome
  1. Nog meer buscampers!

Het einde van het succes van de buscamper is nog niet in zicht. De verkoop gaat zo hard dat ze meer verkopen dan alle andere campertypes samen. Steeds meer jonge camperaars ontdekken deze manier van reizen en kiezen bewust voor de multifunctionaliteit van het voertuig: tijdens de week een handige wagen, tijdens de vakanties een all-in vakantievoertuig. We noteren dat ook dat fabrikanten die dit type nog niet in het gamma hadden, er wel een presenteren voor 2022. Zo heeft nagenoeg elk merk een buscamper in zijn gamma, zelfs premium fabrikanten zoals Frankia en Kabe.

Steeds nadrukkelijker aanwezig in het segment van buscampers is de  Ford Transit Custom. Niet alleen zijn sportieve look maar ook zijn uitstekende rijeigenschappen worden zeer gewaardeerd. Met op het dak een pop-up daktent en onderin verplaatsbare en extra zitbanken kan je naar hartenlust combineren naargelang de situatie woonverkeer of reisplezier vereist. Een leuk extra: sommige fabrikanten, zoals Westfalia en Stylevan, leveren hem met een dubbele schuifdeur.

Nog opvallend: heel wat merken zetten een verbeterde pop-up daktent in de markt. Ze krijgen een mooiere vorm en sluiten beter aan op het koetswerk van de bestelwagen. Zoals de romantische zielen onder ons het graag zien, scharniert de daktent vooraan open. Zo geniet je van die prachtige ondergaande zon. Daarnaast verhoogt het comfort. Het ligoppervlak groeit in centimeters en handige opbergvakken, USB-aansluitingen, stopcontacten en leeslampjes ontbreken niet. Daarnaast is de opening om in de daktent te klimmen ruimer dan voorheen. We zien zelfs een dakvenster verschijnen dat, wanneer de daktent gesloten is, de leefruimte verlicht via de doorgang in het plafond.

Begin dit jaar schreven we al dat de sportieve buscamper populair blijft. Je weet wel: buscampers met achteraan een in de lengte geplaatst bed dat je elektrisch in hoogte kan verstellen. Nog meer merken bieden dergelijke variant aan en heel wat fabrikanten nemen ze zelf standaard op in het gamma.

Koelen doen we steeds vaker met een compressorkoelkast. Ze krijgt ook vaker haar plaats onder het aanrecht. Ze is zo geplaatst dat ze zowel vanuit de leefruimte als onder de luifel bereikbaar is. De deur met dubbele scharnieren is daarbij een super vondst.

  1. Compact en smal

De vraag naar compacte campers stijgt verder. We spreken dan over voertuigen die zes tot zeven meter lang zijn, sommigen met de afmetingen van een buscamper. Het populaire twinbed duikt in dit segment vaak op, maar ook de plattegronden zonder een vast bed achteraan blijven vlot de toonzaal uitrijden in deze klasse.

Ook de smalle camper is een blijver. De buitenbreedte van deze modellen bedraagt minder dan de gebruikelijke 230 cm. Dit gamma situeerde zich vooral bij de halfintegralen. Vandaag presenteren zowel Knaus als Itineo hierin twee veelbelovende integraalreeksen.

  1. Apart of slapen in de hoogte

Het twinbed, twee afzonderlijke bedjes die je tot één groot ligvlak kunt omvormen, blijft goed in de markt liggen. De grote veelzijdigheid van deze opstelling trekt veel kampeerders over de streep.

De modellen zonder een vast bed maar met een paviljoenbed boven de zithoek zitten in de lift. Omdat een bed achteraan veel plaats inneemt wordt de camper plots een heel stuk korter, terwijl de zithoek, keuken en badkamer een XL-formaat krijgen. Slapen doe je dan in een elektrisch paviljoenbed.

  1. Verrassende indelingen

Er stonden ons enkele leuke nieuwigheden te wachten tijdens de vele persvoorstellingen. Zo verraste Bürstner met een halfintegraal waarvan de overgang boven de stuurcabine zich laat oppompen tot een alkoof. Je leest het goed! Binnen nog een verrassing: in- en uitstappen in die alkoof doe je aan de hand van een vaste trap.

Chausson en zustermerk Challenger hebben een patent op innovatieve indelingen. In hun halfintegralen kan je nu een model kopen met een volwaardige woonceldeur in de garage. Een sublieme vondst: na een fietstocht stap je daar in, heb je plaats voor je vuile kleren en stap je zo de douche in. Daarnaast kan je ze nog gebruiken als klassieke fietsengarage, bergruimte en kleerkast.

  1. Alternatieve energievormen

Bürstner presenteert een hybride buscamper, vooralsnog een studiemodel op CNG (aardgas). Hij heeft vijf aardgastanks aan boord voor maximaal 220l of 36 kg aardgas. De gasaandrijving geeft de camper een actieradius van 400 km. Daarna schakelt de motor automatisch over op diesel.

Op het Caravan Salon in Düsseldorf stelde Knaus een halfintegraal (studiemodel) voor die een autonomie heeft van 90 km. Het zijn voorzichtige maar veelbelovende stappen naar de toekomst toe.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer