De caravantrends voor 2024

3 minuten leestijd

Het gaat goed met de caravan! De verkoop ervan zit in stijgende lijn en dat mag je niet verbazen. Het aanbod was nog nooit zo divers als vandaag: daar kan je als kampeerder alleen maar gelukkig van worden. Steven Durnez schetst de trends voor 2024.

actua
  • Kamperen met de caravan

Meer met minder

Met het oog op de elektrificatie van het wagenpark is het gewichtsthema actueler dan ooit. Sommige constructeurs komen met gestroomlijnde modellen, anderen lanceren nieuwe reeksen met een herdacht concept. Opvallend: we zien ook steeds meer uitgeklede caravans in de catalogi verschijnen. Die zijn minimalistisch opgevat en verbannen een kookvuur en toilet naar de optielijst. Caravans worden ook steeds vaker volledig elektrisch in gebruik waardoor je ook het gewicht van gasflessen uitspaart.

Hip en trendy

De caravankampeerder stelt steeds hogere eisen aan het interieur van zijn mobiele verblijf. We zien dan ook opvallende interieurs vol heldere, warme kleuren in combinatie met natuurlijke houttinten. Constructeurs gaan steeds meer met duurzame materialen aan de slag, zoals bijvoorbeeld zitkussens uit gerecycleerd materiaal. Ook de Scandinavische hygge-stijl blijven populair en sinds twee jaar brengt de Japandi-stijl het zengevoel naar de camping. Aan de buitenkant zien we steeds meer stijlelementen uit de auto-industrie terugkomen. Denk dan aan mooie bumpers, verlichting en wanden.

Spelen met ruimte

Waar vroeger elk onderdeel zijn vaste plaats had in de caravan, verrassen fabrikanten ons vandaag met multifunctionele benaderingen. Zo heb je badkamers die je met verplaats- en verschuifbare wanden dubbel zo groot kan maken, en wegdraaibare of opklapbare wastafels. Of een bed dat je in een handomdraai kan omvormen tot een gezellige lounge of kan wegnemen om plaats te maken voor fietsen.

Bedienen op de smartphone

Het aansturen van boordsystemen via tablet of smartphone zagen we al eerder in de sector, maar nu zien we zelfs de eerste modellen met spraakbesturing. Hiermee kan je makkelijk water- en gasvulniveaus regelen, airconditioning en verwarming inschakelen maar ook controleren of alle vensters dicht zijn, waar de caravan zich bevindt of hoe het zit met de bandenspanning en de kogeldruk.

Leentjebuur bij de camper

Als het werkt in een camper, waarom dan niet in een caravan?  Dat bewijst de opkomst van nieuwe indelingen met een hooggeplaatst dwars- of twinbed, zodat eronder een fietsengarage ontstaat.

Badcomfort op hotel niveau

Het stereotiep van de ongewassen kampeerder is passé. Steeds meer caravans bieden op en top badcomfort, in de vorm van een badkamer over de volledige achterbreedte bijvoorbeeld. Zo krijg je een volwaardige douchecabine en het toilet en de wastafel kunnen perfect naast elkaar gebruikt worden.

Altijd aan het werk

Caravanfabrikant Fendt presenteerde op het Caravan Salon Düsseldorf misschien de voorbode van een nieuwe trend: het Life.Work.Connect-project. Fendt voorspelt een nieuw tijdperk van mobiel werken en reizen. Het lanceert twee studiemodellen waarbij de ene caravan is ontworpen voor het bedrijfsleven en B2B-klanten, terwijl de andere caravan bedoeld is voor de B2C-sector en een beroep zal doen op digitale nomaden, contentmakers en influencers.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer