De jas die laagjes overbodig maakt

2 minuten leestijd
Iedereen kent wel het principe van ‘laagjes’ dragen om jezelf te beschermen tegen koude, regen en wind. Buffalo Systems werkt volgens een heel ander principe, namelijk ‘single layer’. Eén enkele laag, dus.
praktisch
  • Kamperen

“De jassen van Buffalo Systems zijn gemaakt uit een binnenlaag van Pile, een zachte stof die aanvoelt als fleece”, legt Peter Thuwis uit, eigenaar van speciaalzaak Verreweg in Zonhoven en officiële verdeler van Buffalo Systems in België. “De buitenkant bestaat uit Pertex, een licht en ademende stof. Het grootste verschil met andere jassen is dat een jas of shirt van Buffalo Systems wel winddicht en waterafstotend is, maar niet waterdicht. Bij felle of aanhoudende regen zal het water langzaam door de Pertex naar binnen dringen en de Pile nat maken. Dankzij je eigen lichaamswarmte zal de Pile weer opdrogen - een jas van Buffalo werkt immers het best wanneer je hem rechtstreeks op je blote huid draagt. Omdat de Pertex niet waterdicht is, kan het vocht opnieuw naar buiten ontsnappen. Zelfs in een urenlange regenbui zal je daardoor nooit het gevoel krijgen dat je doorweekt bent of ijskoud hebt, zolang je maar in beweging blijft.”

Ook tijdens andere outdoorsporten waarbij je flink kan zweten – van mountainbiken en klimmen tot paardrijden of skiën – zal een Buffalo je warm en droog houden. “Omdat je er niets onder draagt, zweet je rechtstreeks in de Pile”, zegt Peter Thuwis. “Net zoals bij regen zal je zweet langs de Pertex naar buiten afgevoerd worden. Bij droog en erg koud weer kan je er eventueel een truitje of shirt uit merinowol onder dragen, maar bij regenweer werkt het systeem het beste zonder onderlaag.”

Buffalo Systems maakt al meer dan veertig jaar jassen, maar ook broeken en slaapzakken, volgens dit unieke principe. “Een duurzame methode”, zegt Peter Thuwis. “Terwijl veel waterdichte kledij regelmatig behandeld moeten worden met een waterdichte spray of een speciaal wasmiddel, en in de loop van de jaren stilaan hun waterdichtheid verliezen, heeft een Buffalo System geen behandeling nodig. Scheurtjes in de stof kunnen gewoon gestikt of gelijmd worden, zonder dat de jas zijn werking verliest.”

Belangrijk voor die goede werking is dat je de juiste maat van jas kiest. “Aan de rug of buik zijn er velcro’s en riempjes waarmee je de jas kan aanpassen, maar aan je borst moet de Buffalo perfect passen. Zelfs een paar centimeter te groot of te klein kan nefast zijn voor de werking.”

www.buffalosystems.co.uk

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer