De mooiste vergezichten van het land

Elke ochtend verzamelen zich wandelaars aan het Leopold I-monument in De Panne. In de zomer al om 5 uur. Ze raken even de voeten van de bronzen vorst aan voor ze hun 70 kilometer lange strandwandeling inzetten. Wij kiezen voor de meer gevarieerde Kustwandelroute aan de hand van knooppunten. Drie dagen lang struinen we door duinen, over het strand en langs prachtig kusterfgoed.

Tekst Marijn Follebout – Foto’s Marijn Follebout

1

De Kust telt 200 zonuren meer dan Ukkel. Het microklimaat laat zich ook vandaag gelden met frissere temperaturen en een stralende hemel. We stappen van west naar oost en hebben daar twee redenen voor. De wind blaast op dit moment in die richting, vooral op het strand is rugwind een opsteker. De tweede reden is dat we zo de felle namiddagzon niet in de ogen krijgen.

17 -> 18 -> 19 -> 22 -> 21 -> 29 -> 28      

De Kykhill van De Panne

Knooppunt 17 ligt in de duinen. Met het Leopold I-monument in de rug stappen we de Esplanade af naar de beroemde Dumontwijk van De Panne. De gele klinkers van de Hoge Duinenlaan zien er verweerd uit. Boven op de Kykhill krijgen we een prachtig uitzicht, het eerste van vele.

Het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne ligt midden in het Calmeynbos. Rondom zien we de gevolgen van een zware storm. Takken liggen verspreid als olifantenbeenderen op een kerkhof. We volgen de Sportlaan naar links en betreden het met klimop overwoekerde Kerkepannebos dat aansluit op Sint-Idesbald.

28 -> 34 -> 36 -> 38 -> 37 -> 43 -> 42 -> 41 -> 49 -> 50 -> 55 -> 54 -> 53 -> 59 -> 60 -> 61 -> 62 -> 69 -> 68 -> 71 -> 72 -> 73          

De duintoppen van Koksijde – Oostduinkerke

Net om de hoek in de Veurnelaan komen we langs het verlaten vakantieoord Mathilde Schroyens. Hier beleefden generaties Antwerpenaars zeeklassen, nu zijn het vooral urban explorers die er de krijtborden volschrijven.

We stappen door de Noorderduinen waar grazers het gras kort houden. Een opeenvolging van kleinere natuurgebieden kondigt zich aan. In de lente geurt het hier naar voorjaarsbloeiers.

De Duinenabdij heeft het uitzicht van de Westkust mee bepaald. We volgen zandwegen tussen vakantiehuisjes en campings in de richting van de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin van de Kust. Rond bezoekerscentrum Doornpanne duiken, als duivels uit een doosje, tientallen wandelaars, fietsers en ruiters op.

Vanaf knooppunt 68 wordt het pittig met de scherpe duinen van Ter Yde. Langs het pad groeit blauwe zeedistel.

73 -> 75 -> 85 -> 6           

De ridders van Nieuwpoort

De grens tussen Groenendijk en Nieuwpoort is duidelijk zichtbaar op de dijk. Witte wolken drijven voorbij. Nieuwpoort-Bad staat bekend als shoppingstad en dat is te zien aan de voorbijgangers.

Op een golfbreker staat het ruiterstandbeeld ‘Men’ van Nina Beier. De vloed komt opzetten en het water rolt over de voeten van de paarden. Het is onderdeel van het permanente beeldenpark aan zee dat dankzij de kunsttriënnale Beaufort ontstaat. Ook deze zomer vindt Beaufort plaats.

Aan de IJzermonding nemen we de veerboot naar het gelijknamige natuurgebied. Nabij de rood-witte vuurtoren werd in 1600 slag geleverd tussen Spanjaarden en de toen nog jonge Hollandse staat. De Hollanders wonnen ternauwernood. Het strand en de duinen kleurden bloedrood.

Links ligt een beschermd zeehondenstrand. Nobel initiatief, alleen jammer dat zeehonden niet kunnen lezen. Er is dus geen zeehond te bespeuren.  

6 -> 76 -> 75 -> 73 -> 71 -> 69    

De Warandetoren in Middelkerke

Tijdens de week houden de militairen van Lombardsijde soms schietoefeningen richting zee. Voorbij een reuzenpalenrij gaan we rechtsaf en we vervolgen onze weg door de duinen waar ooit de beroemde camping Cosmos zonevreemd lag te wezen.

In hartje Westende bezoeken we een kunsttentoonstelling in Villa Les Zéphyrs, een prachtige villa vol artnouveau-elementen uit het interbellum.

In de Warandeduinen werd een watertoren doormidden gezaagd. Het lijkt wel of het metalen helmgras boven op de uitkijktoren wuift in de wind.

We stappen door het Normandpark en zoeken onze eerste overnachtingsplaats op. ’s Morgens wacht in Hotel Kristoffel een uitgebreid ontbijtbuffet.

69 -> 67 -> 66 -> 65 -> 64 -> 61 -> 60      

Kilometers zeezicht in Oostende

De Atlantikwall in provinciedomein Raversyde is een prachtig openluchtmuseum. Het natuurpark staat vol kleurrijke bloemen.

James Ensor ligt begraven naast het Duinenkerkje dat hij van de afbraak heeft gered. De kerk trotseert al eeuwen de grillige kustelementen en oorlogen. Hier gaan we de dijk op en blijven die kilometerslang in de richting van de haven volgen.

Aan de Vistrap nemen we het veer naar de Oosteroever. Windmolens staan klaar om verscheept te worden naar de Thorntonbank. Op de Oosteroever vind je onder meer Deschildre Streekproducten waar je een picknick kan bestellen.

Op het gratis toegankelijke dak van het massieve Fort Napoleon heb je een prachtig uitzicht. We volgen het smalle dijkje in de richting van de Twins Club in Bredene. Surfers zorgen voor een kleurrijk schouwspel in de branding.

60 -> 59 -> 57 -> 55        

Het bloemrijke Bredene

We verlaten de Spinoladijk en trekken de zeereepduinen in. Af en toe krijgen we op de kam mooie uitzichten over zee. In de niet-toegankelijke stukken van de Paelsteenpanne zien we orchideeën en duinviooltjes bloeien.

Het is door toedoen van Leopold II dat de Koninklijke Golf Club Oostende in Vosseslag werd aangelegd. Eigenlijk wou hij van de duinen tussen Bredene en De Haan één groot park maken.

55 -> 53 -> 51 -> 1 -> 2 -> 50 -> 48 -> 47 -> 46     

De Duinbossen van De Haan

Vanaf Vosseslag duiken we de Duinbossen in. Ze werden in de 19e eeuw aangeplant om de akkers in de polders te beschermen tegen het opstuivende zand.

Langs het geklasseerde tramstationnetje stappen we door de Concessie, het erfgoedhart van De Haan. Einstein zit tussen de villa’s op een bankje in de Normandiëlaan. De geleerde woonde hier in 1933.

Het pad in de Duinbossen golft op en neer in het door recente stormen opgeschudde bos. Aan knooppunt 1 buigen we links af in de richting van het strand.

In Wenduine zoeken we B&B Vis-à-vis op. Herboren volgen we de dijk om ter hoogte van knooppunt 47 voor het strand te kiezen. Het is eb, dus kunnen we op verhard zand stappen.

46 -> 44 -> 42 -> 41 -> 39             

Belle Epoque in Blankenberge

We gaan rond de jachthaven en komen in het centrum van Blankenberge, binnensmonds het gelijknamige lied van Hugo Matthysen neuriënd dat hier altijd voor controverse heeft gezorgd.

Sommige hotels en vooral de huizen rond de Sint-Rochuskerk stralen de bouwstijl van de Belle Epoque uit, de periode waarin Blankenberge van vissersplaatsje uitgroeide tot een toeristisch centrum.

We stappen opnieuw door zeereepduinen, die fijne muur van zand tussen het strand en het hinterland. Natuurgebied De Fonteintjes, zo genoemd door de opstuwing van het water, is één grote modderpoel.

39 -> 36 -> 35 -> 33 -> 32 -> 31  

Drukte in Zeebrugge

Het brede strand van Zeebrugge is ontstaan door de havenarmen die zich 2,5 kilometer ver uitstrekken in de zee.

Een kakofonie aan geluid rolt als een golf over ons heen in de haven. Het contrast met de stilte in de duinen kan niet groter zijn. In deze vrolijke chaos stappen we dapper rechtdoor.

De rust keert terug als we het Albertdok ronden. In de oude Vismijn werd het maritiem themapark Seafront ingericht. Elke vrijdag staan aan de viswinkels aan de overkant lange rijen wachtenden. Dan komt immers de vis binnen, levendevesch.

31 -> 29 -> 27 -> 25 -> 24             

Vergeten parkje in Knokke-Heist

De Panoramabrug verbindt de Baai van Heist met het opgehoogde natuurgebiedje Sashul. We dalen af via de Vuurtorenweiden en bereiken het centrum van Heist, vroeger een vissersdorp. Sincfala, het Museum van de Zwinstreek, is een verzamelplaats van oude kustverhalen.

In Duinbergen kan je over elke villa een verhaal schrijven. Na het dwarsen van de Koninklijke Baan komen we in het mooie Park 58 in Knokke, aangelegd in de periode rond expo ’58. Natuurpunt noemt het een ‘floristisch pareltje van onze kust’.

We stappen rechts van het in 1924 gegraven Zegemeer en blijven rechtdoor aanhouden tot aan knooppunt 24 dat zich in de beroemde Lippenslaan bevindt. Hier verlaten we het wandelnetwerk en gaan rechtsaf in de winkelstraat die uitgeeft op het treinstation.

IJs likken in een prachtig erfgoedkader

De polders worden met mondjesmaat ontsloten voor wandelaars. Deze weidse vlakten met akkers en grote boerderijen vormen het mekka van de fietsers. Wies Mehuys is een student-ondernemer en samen met zijn broer de vierde generatie Mehuys op de Spermaliehoeve in Sint-Pieters-Kapelle, een deelgemeente van Middelkerke.

  1. De geschiedenis van deze monumentale vierkantshoeve reikt terug tot in de 12e eeuw. Cisterciënzerinnen vestigden zich hier om de polders te ontginnen.
  2. De abdijhoeve werd in de Eerste Wereldoorlog, net zoals alle boerderijen in het frontgebied, met de grond gelijk gemaakt. Na de wederopbouw trok de familie Mehuys erin. Grootvader Godfried, peter van Wies, was pionier van het hoevetoerisme in Vlaanderen. ‘Onze hoeve is beschermd erfgoed en dat vertaalt zich in een gezonde interesse van vele bezoekers. We hopen om via de pop-up meer mensen te laten kennismaken met het erfgoed en de boerenstiel’, vertelt Wies. ‘We bieden uitsluitend korteketenproducten aan. Ik bereid dagelijks vers hoeve-ijs en we verkopen vruchtensappen en streekbieren.’
  3. Op het erf staan een tiental pancartes die het verhaal van de hoeve vertellen, zoals over de Duitse soldaat die op de binnenkoer werd begraven of de vele filmopnames die hier in de jaren 50 en 60 plaatsvonden.

Spermaliehoeve pop-up, Brugsesteenweg 41, Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke). In juli en augustus elke namiddag van 13 tot 17 uur. In september op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Info: www.spermaliehoeve.be

Eten

Botteltje

Louisastraat 19, Oostende - www.botteltje.be

Typische kustgerechten en foodpairing in dit streekbierencafé.

De Venitien

Zeedijk 115, Blankenberge - www.venitien.be

Oesterbar/restaurant pal op de Zeedijk van Blankenberge, uitgebaat door ochtendlijke ijsbeer Katrien Vergote.

Slapen

Hotel Kristoffel

Leopoldlaan 39, Middelkerke - www.hotelkristoffel.be

Een familiaal, gezellig hotel met centrale ligging. Het uitgebreid ontbijtbuffet is een echt visitekaartje. Vanaf € 88 voor een tweepersoonskamer.

B&B Vis-à-Vis

Coppieterstraat 27, Wenduine - www.bbvisavis.be

Ruime en comfortabele kamers. Gastvrij onthaal en heerlijke bedden. Vanaf € 118 voor een tweepersoonskamer.

Doen

Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Olmendreef 2, De Panne - www.duinpanne.be

Bar met streekbier en (betalende) tentoonstelling Sea Change.

Villa Les Zéphyrs

Henri Jasparlaan 173, Westende - www.middelkerke.be/toerisme

Vakantiewoning uit 1921 en kunsthuis.

Provinciedomein Raversyde

Nieuwpoortsesteenweg 636, Oostende - www.raversyde.be

Openluchtmuseum Atlantikwall en archeologiemuseum Anno 1465 over het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde.

Fort Napoleon

Vuurtorenweg 13, Oostende -  www.fort-napoleon.be

Gezellige bar en verhalenparcours in het fort.

Belle Epoquecentrum

Elisabethstraat 24, Blankenberge - www.belleepoquecentrum.be

Drie villa’s waarin de gloriejaren van begin 20e eeuw worden geënsceneerd.

Seafront

Vismijnstraat 7, Zeebrugge -  www.seafront.be

Maritiem themapark.

Sincfala, Museum van de Zwinstreek

Pannenstraat 140, Knokke-Heist - www.sincfala.be

De geschiedenis van de Zwinstreek in woord en beeld. Heropent in 2022.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!