Dodehoeksticker

1 minuut leestijd

Klopt het dat je vanaf dit jaar verplicht bent om een dodehoeksticker aan te brengen op campers die zwaarder zijn dan 3.500 kg?

Helpdesk
  • Kamperen met de caravan
  • Kamperen met de motorhome
  • De dodehoeksticker is sinds 1 januari verplicht in Frankrijk en dit voor alle voertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kg. Dus ook voor buitenlandse campers.  De Franse regering wil hiermee ongelukken met fietsers binnen de bebouwde kom voorkomen. Dat is de zogenaamde ‘dode hoek’ waar zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens, bussen en ook motorhomes mee te kampen hebben.
  • De stickers moet je zowel aan de zijkanten hangen als op de achterkant van de motorhome. Opvallen doen ze zeker: ze zijn 25 bij 17 cm groot en hebben een rood/gele kleur. Daarbij stopt het niet: je moet ze tussen de 0.9 en 1,5 meter vanaf de grond bevestigen.
  • Het lastige aan het hele verhaal is dat campers geen specifieke vermelding krijgen, ook niet bij de uitzonderingen. De praktijk en contacten in Frankrijk leert ons dat de sticker effectief verplicht is bij campers.  Franse belangenorganisaties tekenden al verzet aan bij de overheid en er werd gevraagd om een uitzondering te maken voor campers. Dat werd geweigerd.

De overgangsperiode tot 1 april is reeds overschreden, boetes kunnen oplopen tot € 135. De stickers zijn online verkrijgbaar of aan de grens. Nog een tip: koop magneetstickers die je buiten Frankrijk netjes kunt verwijderen.

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

Stickers en vignetten
Met de camper naar Noorwegen
Stickers en vignetten
Korting op Noorse ferry's
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer