LPG-fles bijvullen

2 minuten leestijd

Mijn huidige camper is uitgerust met een LPG fles met buitenaansluiting.

Helpdesk
  • Kamperen met de motorhome

Voor mijn nieuwe camper stelt de dealer voor om een zijvulnippel (metalen verlengstuk met  terugslagklep en filter) op de fles te monteren omdat dit de standaard zou worden. Persoonlijk vind ik deze vaste constructie veiliger dan een buitenaansluiting met flexibel (kwetsbaarder voor beschadiging/vervangen na …. jaren ). Ook het vullen aan de pomp  kan meer ergonomisch gebeuren omdat je met de ene hand op de knop  van de pompinstallatie moet drukken en met de andere het pistool moet bedienen. Het tanken van LPG zou in vele landen toegestaan zijn als je vult met een zijnippel rechtsreeks op de fles maar met een extra  terugslagklep.

 

We hebben de kwestie voorgelegd aan onze experts, en -zoals te verwachten was- beide systemen hebben hun medestanders.

Argumentatie van Patrick, jarenlang camperaar en gebruiker van het buitenvulsysteem:

  • Sedert jaar en dag gebruik ik in mijn vorige camper en in mijn huidige camper gewoon een vulnippel aan de buitenkant met afdekdekseltje. Hiervoor beschik ik over een drietal verloopstukken zodat ik nergens in de problemen kom om te tanken. Tanken gebeurt door de slang aan te sluiten op die externe vulnippel: je moet die helemaal niet vasthouden. Het vullen gebeurt door op de (meestal groene) knop te drukken tot de pomp afslaat en de gasfles(sen) gevuld is (zijn). Bij een goede installatie komt de veiligheid totaal niet in het gedrang: daar zorgt een terugslagklep voor, een overvulbeveiliging tot 80%, een afsluitsysteem bij slangbreuk en dan nog een schokveiligheid die de gastoevoer afsluit bijvoorbeeld bij een ongeval.
  • De nadelen die ik zie aan het systeem met een zijnippel op de fles is dat je de bergruimte moet openen om te tanken en dat er dan eventueel gas in die ruimte kan komen bij het loskoppelen. Wanneer je twee flessen LPG zou hebben, dan moet je twee keer het tankpistool aansluiten, 2 keer kans op vrijkomend gas bij het loskoppelen, ...

 

Camperaar Luc is dan eerder verknocht van de zijvulnippel op de fles:

  • Ik gebruik zelf een losse LPG fles met slang die inderdaad moet afgesloten worden, slang loskoppelen, ... Dat is omslachtiger dan met een vaste aansluiting, maar nu ook niet onoverkomelijk, zeker niet in de zomer wanneer een fles toch wel enkele weken meegaat.
    Nadeel van een vaste LPG installatie is de jaarlijkse autokeuring van de LPG-installatie, en om de 10 jaar de zgn (grondige) ‘herbeproeving’ van de installatie:

http://www.camcar.be/de_tank_&_herkeuring.html

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

Veiligheid
Je camper veilig tracken
Veiligheid
LPG-gasflessen vullen
Veiligheid
Veilige kachels
Veiligheid
Go GOCA!
Veiligheid
Kogeldruk
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer