Een kleinere voetafdruk voor je camper

3 minuten leestijd

De wereld willen zien zonder je ecologische voetafdruk te vergroten. Het is één van de grootste struggles van onze tijd. Iedereen wil genieten van de natuur en nieuwe plaatsen ontdekken, maar tegelijkertijd lijdt die natuur steeds meer onder dat massatoerisme. Reizen met een camper is hoe dan ook een duurzamer alternatief voor vliegtuigreizen met hotelovernachtingen, maar er zijn veel dingen die je nog extra kan doen om milieubewuster te reizen. Along the Road geeft je graag tips mee om je camperreizen nog te verduurzamen.

praktisch
  • Kamperen
  • Kamperen met de motorhome

Ga voor een duurzame camperinrichting 

Zelf een busje inrichten is hip, maar ook duurzaam. Gebruik bij de inrichting een mix van oude recycleerbare en nieuwe materialen. Vaak liggen er schatten op zolder of in de garage (van je familie) die zomaar even dienst kunnen doen in je huis op wielen. Wij gebruikten voornamelijk hout en materiaal dat overbleef na de verbouwing van ons huis. Maak voor de aankoop van nieuwe materialen duurzame keuzes. Denk maar aan een frigo met een laag verbruik in combinatie met een zonnepaneel om op een duurzame manier energie op te wekken,… 

Respecteer je slaapplek 

Onze regel bij het kamperen is dat we de plek waar we overnachten beter achterlaten dan dat we ze gevonden hebben. Vinden we afval op de plek, dan ruimen we dat op en nemen we het mee samen met ons afval om later op een daarvoor voorziene plek te lozen. We gebruiken eveneens ecologische afwaszeep, duurzame producten in ons chemisch toilet en doen de was met biologisch afbreekbare wasvlokken. Het kopen van de juiste producten zorgt ervoor dat we de plek zelf nooit vervuilen en de natuur niet schaden.

Steun de lokale economie 

Hoewel we vroeger steeds onze inkopen nog in België deden voor vertrek, kopen we nu vaak ons eten bij lokale handelaars. Natuurlijk starten we met een boodschappenpakket om de eerste dagen door te komen, of nemen we wat eten mee uit onze voorraadkast, maar tijdens onze reis zoeken we telkens naar de plaatselijke bakkerij of slagerij. We kopen ook niet meer dan nodig. Dat is niet alleen een bewuste manier van consumeren, het steunt ook de lokale economie en je proeft plaatselijke lekkernijen die je reis een extra dimensie geven. 

Reis traag

Als je met de camper reist, is de kans groot dat je bestemmingen binnen Europa kiest. Minder ver reizen is sowieso duurzamer, dus dat is al een goed begin. Ook in het land van de bestemming minder gehaast reizen is goed voor het milieu… én voor je geest. We hebben vaak de neiging om alles te zien op een korte tijd waardoor we niet echt uitgerust terugkomen van vakantie. Door langer op één plek te verblijven maak je minder kilometers en besteed je meer aandacht aan de lokale omgeving. Maak bijvoorbeeld eens meerdere wandeling op één locatie of een meerdaagse trektocht. Je zal steeds weer nieuwe dingen zien en je beleeft een plek toch anders wanneer je ze te voet verkent. Ook wij reizen nu trager, mede door de komst van ons kindje, wat ons verrassend goed bevalt! 

Lees je in 

Je bewust zijn van de problematiek is vaak stap één in de juiste richting. Voor we op een trip vertrekken brengt Ellen een bezoekje aan de bib. Er gaat gegarandeerd telkens een boek mee over duurzaamheid waardoor we altijd wel weer iets bijleren of een gewoonte aanpassen tijdens het reizen. We hopen zo elke reis nog wat groener te worden en ook anderen onderweg te kunnen inspireren en aanmoedigen om bewustere keuzes te maken. 

Samen met babydochter Florence gaan Bryan en Ellen graag op stap met Cois’ke, hun zelf ingerichte kampeerbusje. Want kamperen en een baby gaan wél goed samen! Ze delen alle avonturen via hun blog www.alongtheroad.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer