Meer licht, graag!

Meer licht op je fiets, zodat je beter ziet én beter gezien wordt? Wim knutselde 15 jaar geleden al zijn eigen fietsledlamp om veilig naar school te fietsen. Intussen werkt hij aan een innovatieve achterlamp, die hij op termijn professioneel op de markt wil brengen.

TEKST Karlien Engelen, FOTO’S Wim Rappé

Wim Rappé (36): ‘Ik had een gewoon fietslicht, met gloeilamp erin. Maar die ging telkens kapot en gaf (te) weinig licht, vond ik. In de winter heb ik een goede lamp nodig, dus bouwde ik die originele lamp om tot ledlamp. Als je de bestaande behuizing gebruikt, kost je dat amper 5 à 10 euro. Plus een aantal uren nadenken en knutselen natuurlijk.’

Stap 1

Het moeilijkste deel om zelf te maken is de behuizing en de reflector. Als je ze kan recupereren van een bestaande lamp, des te beter.

Stap 2

Bedenk nu hoe je de ledlamp kunt integreren. Het belangrijkste aandachtspunt is de locatie van het lichtpunt. Je led moet op dezelfde plaats zitten als waar vroeger de gloeispiraal van de gloeilamp zat, dan zit de reflector op de juiste plek. Te veel naar voren of naar achter en de reflector doet zijn werk niet. Als het niet perfect uitkomt, plaats je een tussenstukje om je led op de juiste plaats te monteren.

Stap 3

Voorzie nu de koeling van de led. Een led van 1 tot 3 watt zonder koeling zal opbranden. Een stukje aluminium kan dienen als koeling. Je kan dit bijvoorbeeld maken van een oude crank (trapper).

Stap 4

Bekijk nu de schematische werking van de elektriciteit. Je zit met wisselstroom, terwijl de LED gelijkstroom verwacht. Wim zette er een zware condensator op, zodat hij, ook als hij stilstaat, nog even licht heeft.

Stap 5

Puzzel nu alles in de behuizing en monteer die op de fiets. Zit er een montagepunt op de behuizing of moet je zelf iets maken?

Pimp it up-tip

Knipperen? Kleuren? Je kan je lamp zo fancy maken als je zelf wil! Zoek gerust op internet naar schema’s en ideeën van andere DIY’ers.

2

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!