Even uitrusten bij het kamperen? Dat zit goed!

5 minuten leestijd
Of je nu geniet van een gezellig avondje bij het kampvuur of gewoon even tot rust komt in de natuur: een degelijke kampeerstoel maakt elk buitenavontuur beter.
praktisch
  • Kamperen

Wat maakt een kampeerstoel nu echt goed? De prijs en het gewicht spelen mee, en natuurlijk het comfort. Dus waar let je overal op bij je aankoop? Kijk zeker naar de scharnieren: zijn ze van stevig metaal gemaakt? Dan gaan ze langer mee. De keuze van het materiaal is natuurlijk ook belangrijk. Aluminium stoelen zijn lichter en dus makkelijker mee te nemen, terwijl staal steviger is, maar meer weegt. De stof van de bekleding speelt ook een rol: die moet comfortabel zijn, maar ook bestand tegen de elementen. Het gewicht en de compactheid van de stoel zijn dan weer cruciaal voor transport en opslag. Een lichtgewicht stoel is makkelijker te hanteren, terwijl een stoel die compact kan worden samengeklapt minder plaats inneemt en makkelijker mee te nemen is. Al deze factoren samen bepalen de beste keuze voor jouw kampeerbehoeften.

Stoel voor starters

Laten we beginnen bij een bekende naam voor startende kampeerders: Decathlon. Deze keten, vooral bekend van sportmateriaal, biedt onder haar eigen kampeermerk QUECHUA een uitgebreid assortiment aan kampeerartikelen aan. Hun vouwstoel met verstelbare rug voldoet aan de basisbehoeften. Je kan er comfortabel op zitten. De scherp geprijsde stoel voelt wel wat onstabiel aan. Ik ben een stevige man; deze stoel geeft mij niet het vertrouwen dat hij lang mee zal gaan, vooral niet bij frequent gebruik. Is deze stoel een goede keuze voor jonge starters? Absoluut. Zou ik deze stoel aanbevelen aan mensen die echt comfortabel willen zitten en er jarenlang plezier van willen hebben? Het in elkaar zetten voelt wat moeizaam aan. De stoel is voorzien van een afneembare hoofdsteun en kan in vijf standen gezet worden. Wat betreft de weerbestendigheid: Decathlon laat weten dat deze stoel niet bedoeld is als tuinmeubel en dus niet constant buiten kan staan. Een goede tip: volgens mij geldt dit voor alle kampeerstoelen. Indien nodig kunnen de zitting, rugleuning en hoofdsteun afzonderlijk besteld worden.

Strak design

De Safarica Stoel Islander Carbon Silver zit in dezelfde prijsklasse. Op het eerste gezicht lijkt deze stoel wat eenvoudiger, maar het design spreekt mij persoonlijk meer aan. Nu ja, over geuren en kleuren valt niet te twisten… Het strakke design en de kleur maken de stoel visueel aantrekkelijk. Hoewel hij iets minder comfortabel zit dan zijn Decathlon concurrent en geen hoofdsteun heeft, voelt deze stoel net iets betrouwbaarder aan, wat waarschijnlijk te danken is aan zijn simpele constructie. Maar het is juist deze eenvoud die de stoel siert en ook de prijs drukt. Er valt niets aan te merken op deze stoel: stevig, betrouwbaar en eenvoudig.

Als een harmonica

De middenklasse wordt fraai vertegenwoordigd door de Travellife Stoel Barletta Cross Antra. Als ik een visser was, zou deze stoel ideaal zijn. Hij is licht, eenvoudig en compact op te vouwen dankzij het geïntegreerde harmonica-vouwmechanisme. Daardoor kan je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Bovendien is de stof sterk en toch comfortabel. Maar ik ben een kampeerder en geen visser. Daarom vind ik deze stoel als relaxstoel net iets tekortschieten. Hoewel hij stevig aanvoelt, denk ik dat je voor optimaal comfort in een hogere categorie moet zoeken. Voor de rest alleen maar positieve opmerkingen: de Barletta Cross onderscheidt zich van goedkopere modellen met zijn robuuste constructie en hoogwaardige bekleding. De combinatie van stevigheid en comfortabele, ademende stof maakt deze stoel ideaal voor buitengebruik. De unieke honingraatstructuur van de stof biedt uitstekende ventilatie op warme dagen en is waterafstotend, wat zowel de duurzaamheid als het gebruiksgemak ten goede komt.

Mooi op maat

Met de Dukdalf Brillante 8800 betreden we de 'businessclass' van kampeerstoelen, ook wat betreft duurzaamheid. Deze stoel wordt volledig in Nederland geproduceerd in een sociale werkplaats, en alle onderdelen worden in Europa gezocht. Zo scoor je meteen punten op het gebied van duurzaamheid. De stoel bestaat voor 99% uit geschroefde onderdelen, wat betekent dat reparatie altijd kan. Een uniek kenmerk is het scharnierpunt dat over de achterpoten glijdt, waardoor de stoel, ondanks het comfort dat hij biedt, extreem vlak kan worden opgeborgen. Je krijgt dan ook gemakkelijk vier van deze stoelen én een tafel in de toiletruimte van een caravan. De Dukdalf Brillante is onderdeel van een reeks. Of je nu groot of klein bent, dik of dun: er is altijd een geschikte optie, zelfs een kinderstoel. Er zijn zes verschillende types, maar ze lijken allemaal op elkaar, wat een uniforme uitstraling geeft aan je kampeerplek. Ergonomie speelt ook een grote rol in deze klasse stoelen, wat je duidelijk merkt aan het zitcomfort.

En dan… het luxepaardje

Dan is er de Crespo Air-Deluxe compact serie, een ander luxepaardje in deze klasse. Het eerste dat opvalt is de zachte stof en de verstelbare hoofdsteun. De celstructuur laat water door, waardoor de stoel niet alleen waterbestendig is, maar ook snel droogt na een regenbui. Crespo biedt 5 jaar garantie (6 jaar bij registratie op hun website), wat getuigt van vertrouwen in hun product. Deze stoel, met een draaggewicht van 140 kg, voelt stevig aan en is verstelbaar in zeven standen; ideaal voor de ervaren kampeerder. De stevigheid onderscheidt hem van andere modellen, mede dankzij de metalen scharnieren, een upgrade van de plastic scharnieren in goedkopere modellen. De lichtheid wordt verzekerd door de aluminium structuur, en elk onderdeel is vervangbaar voor duurzaamheid.

Conclusie?

Welke is nu dé sublieme kampeerstoel? Dat hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. Voor de doorgewinterde kampeerder is het wellicht verstandig om niet te bezuinigen. Je kan starten met een basisstoel zoals die van Decathlon, maar voor frequente kampeerders is investeren in een duurdere lijn een goede keuze voor jarenlang plezier.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer