10 mooie fietstochten in Oost-Vlaanderen

Fietsen is de ideale manier om zowel actief te ontspannen als een regio te verkennen. Voor sportievelingen en gezinnen, voor jong en oud, voor snel en langzaam, voor iedereen. Onze reporters helpen je graag op weg met deze toppers in de provincie Oost-Vlaanderen.

2

In het hart van de azaleastreek

De route ‘In het hart van de Azaleastreek’ (41 km) vertrekt aan het Sierteeltmuseum in Zaffelare met zijn immense bloementuin. Het museum is elk laatste weekend van de maand open of op afspraak. Je fietst onder meer langs het prachtige Park van Beervelde.

Bekijk de route

Krekenfietstocht

In de regio Assenede – Middelburg volgt de ene kreek de andere op. Ze kregen namen als Hollandersgatkreek en Haantjesgatkreek. De Boerekreek is ongetwijfeld de grootste. Tijdens onze Krekenfietstocht merken we amper verschil in landschap tijdens het grenshoppen. De kreken ontstonden door overstromingen en kregen er eind 16de eeuw nog een scheut water bij door bressen in de dijken. Een techniek die de geuzen eerst hebben toegepast in Oostende om de vijand op afstand te houden. De kreken in het Waasland zijn ook zo ontstaan.

Bekijk de route 

Beyond Borders

Het is de ambitie van het Grenspark Saeftinghe om een grensoverschrijdend nationaal park te worden. In dit stukje België achter de Waaslandhaven waait het altijd. Prosperpolder is zo’n dorp waar je enkel komt als wandelaar, fietser of filmploeg. Vlakbij ligt het gehucht Ouden Doel waar het PolderMAS elke zondagnamiddag het erfgoed uit de streek in de kijker zet. De pittige Beyond Borders-fietsroute doet het allemaal aan.

Het centrum van het Belgische Kieldrecht vormt één geheel met het Nederlandse Nieuw-Namen. Toch zit je eens over de grens in een andere wereld, met kilometerslange dreven die naar Emmadorp en de dijk rond het Verdronken Land van Saeftinghe leiden. 

Bekijk de route

Ros Beiaardfietsroute

De Grote Markt van Dendermonde vormt het prachtige decor en vertrekpunt voor de Ros Beiaard fietsroute, een heerlijke tocht van 46 km over een vlak parcours. Eens om de tien jaar trekt het beroemde Ros Beiaard – het reuzenpaard waarop de vier Heemskinderen plaatsnemen – door de centrumstraten van Dendermonde. De Ros Beiaard fietsroute vertrekt vanuit de historische stad waar Schelde en Dender elkaar ontmoeten en brengt je langs twee rivieren die een cruciale rol spelen in het Ros Beiaardverhaal. 

Bekijk de route

Go with the flow fietsroute

Fiets langs de Schelde en ontdek de Polders van Kruibeke. Fiets over de Mirabrug en verken de grote en kleine broek. Geniet van de prachtige natuur in Oudbroekpolder en Schellandpolder.

Bekijk de route

Waaslandhaven fietsroute

Deze route loodst je vanaf Fort Liefkenshoek, over de grootste sluis ter wereld, langs Doel naar het rustige Kallo. Een enorm contrast van torenhoge containerschepen tot wilde paarden en eeuwenoude forten. Onderweg vind je charmante dorpskroegjes en picknickbanken om uit te rusten.

Bekijk de route

Kastelenroute

De kastelen van Heusden en Destelbergen zijn imposante getuigen van de rijke geschiedenis van beide deelgemeenten. De kastelenroute verbindt in een lus deze ‘hoven van plaisantie’ met de kastelen van Laarne, Beervelde en Lochristi. Fiets verder door de lommerrijke dreven tussen de kasteelparken, door stemmige dorpjes en door het natuurgebied Kalkense Meersen.

Bekijk de route

Leiestreekfietsroute

Tussen Gent en Deinze lonkt de schilderachtige Leiestreek met een landschap dat talloze schilders en andere creatievelingen inspireerde. Astene Sas moet zowat de meest gefotografeerde plek van Oost-Vlaanderen zijn.

Bekijk de route

Variatie troef

Water, bossen, bruisende staden en lieflijke dorpjes: in Scheldeland is variatie troef. Deze rit neemt je mee van aan het imposante Buggenhoutbos tot aan de Scheldeoevers.

Bekijk de route

In het wiel van Adriaen Brouwer

Adriaen Brouwer, een van de boeiendste kunstschilders van de Lage Landen, zag rond 1600 het levenslicht in Oudenaarde. Deze fietstocht brengt je van in het historische hart van de stad naar de pittoreske dorpskern van Ename. Via de eeuwenoude Brouwerij Roman, waar het beroemde Adriaen Brouwer bier in de ketels borrelt, bol je terug naar de start. 

Bekijk de route

 

Word lid van Pasar en ontvang het hele jaar fietsinspiratie

Als lid van Pasar Fietsen wordt je het hele jaar door verwend met boeiende reisreportages, originele routes en handige tips - in de magazines, de digitale nieuwsbrieven en op de Pasar-website.

Bovendien kan je voordelig deelnemen aan de vele activiteiten van Pasar en geniet je van alle Pasar-voordelen: korting bij Kompas Camping, op het Intersoc Travel-aanbod en voordelige verzekeringen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!