10 mooie fietstochten in Vlaams-Brabant

Fietsen is de ideale manier om zowel actief te ontspannen als een regio te verkennen. Voor sportievelingen en gezinnen, voor jong en oud, voor snel en langzaam, voor iedereen. Onze reporters helpen je graag op weg met deze toppers in de provincie Vlaams-Brabant.

2

Abdijroute

De stad Leuven telt vier abdijen en die vier abdijen zijn onderling verbonden in één fietstocht. De route start op het Martelarenplein aan het station en brengt je vervolgens door het historische hart van de stad naar de Sint-Geertrui-abdij, het gaat vervolgens verder langs de Vaart over de Keizersberg (klimmen!) met de Abdij Keizersberg en naar de Abdij van Vlierbeek waarna het door het groene Kessel-Lo en binnendoor naar de prachtige Abdij van ’t Park gaat (waar je ook heerlijk kunt wandelen) en zo terug naar het vertrekpunt

Bekijk de route

Bruegelroute

"Sinds enkele jaren loopt een bewegwijzerde fietstocht van 45 km langs de Pajotse Bruegellocaties, die er met enige zin voor overdrijving nog steeds uitzien zoals destijds. Wat de fietstocht bijzonder interessant maakt, is dat er in de buurt van het parcours meer dan twintig reproducties uit Breugels oeuvre staan opgesteld. Buiten de muren van een museum krijgen die schilderijen een heel andere dimensie. Zelfs wie niet vertrouwd is met Bruegel, krijgt zo inzicht in zijn manier van werken en denken.  Houd er wel rekening mee dat de hellingen van het Pajottenland er een best pittige rit van maken.  "

Bekijk de route

Eddy Merckxroute in Meise

Uiteraard verdient de grootste wielrenner aller tijden in zijn eigen regio als eerbetoon een fietsroute! De 37 km lange tocht, grotendeels over vlakke wegen, vertrekt aan het huis en de fietsenfabriek van Eddy Merckx in Sint-Brixius-Rode, een deelgemeente van Meise. De tocht brengt je o.a. langs de Nationale Plantentuin en vanop de Fluxenberg geniet je bij mooi weer van een verrassend panorama met aan de horizon het Atomium en de Basiliek van Koekelberg. Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Bekijk de route

Land van Asseroute

Een fietsroute voor sportieve fietsers want er komen in het traject een aantal hellingen voor die ook stevig in de kuiten bijten. Leuk zijn dan weer de authentieke brouwerijen en cafeetjes langs de route. De tocht start aan het Gemeenteplein van Asse en brengt je o.a. door Affligem, Brussegem, Essene, Hekelgem, Kobbegem en Mollem, waarna je na 39 km fietsen terug in Asse belandt. Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Bekijk de route

Witte Goudroute

De witloofteelt ontstond in Schaarbeek en verspreidde zich eind 19de eeuw naar Vlaams-Brabant. Het witte goud werd verhandeld op de witloofveiling in Kampenhout, centraal tussen Brussel, Mechelen en Leuven. Start bij het standbeeld De Witloofboer op het Gemeenteplein en fiets de Witte Goudroute, een suggestieroute op het fietsroutenetwerk (62 km). 

Bekijk de route

Fruitlandroute

Diep in het Hageland heerst de stilte. Grazen, een deelgemeente van Geetbets, dankt zijn naam aan de vele hooilanden rond het kleine centrum. De Bloesemroute (40 km) trekt dwars door het landelijke dorpje op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg. Je doet er onder meer de Heilige Annakapel aan, ook bekend als de Piskapel. De heilige Anna wordt namelijk aangeroepen tegen het bedwateren. Let er even op de vernuftige manier hoe je er een kaars moet aansteken.

Bekijk de route

Sven Nys Cycling Route

Het Hageland brengt kampioenen voort. Boven op de Balenberg werd recent een naar Sven Nys (41) genoemd belevingscentrum geopend. De heuvelachtige Sven Nys Cycling Route (90 km) dwarst die van Merckx, maar doet verder vooral het noordelijke deel van het Hageland aan. Je passeert wijngaarden in Rotselaar, het kasteel van Horst en talrijke bossen in de omgeving. 

Bekijk de route

Rock Werchter-route

Helaas kan Rock Werchter voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Wie stilaan nostalgisch wordt naar de sfeer op de iconische festivalweide, kan zijn of haar rockershart misschien even sneller laten slaan tijdens een fietsuitje tussen Leuven en Werchter. In de aanvangskilometers van deze Rock Werchter-route fiets je langs de Vaart, waar eerst een breed fietspad en daarna een autovrij jaagpad uitnodigen om te versnellen. Maar probeer toch even halt te houden onder de autosnelwegbrug, waar zich een van de origineelste fitnesscentra van ons land bevindt. In Open Gym zijn alle toestellen en sportconstructies gemaakt van gerecycleerde materialen, van kasseien tot versleten autobanden. Even die armspieren trainen voor je weer op de fiets springt? 

Bekijk de route

Big Bang-route

Als eerbetoon aan de door veel mensen vergeten Georges Lemaître stippelden profs van de universiteit van Leuven en die van Louvain-la-Neuve een fietstocht uit: van het borstbeeld van Lemaître op het binnenplein van het Premontstreitscollege naar het monument ter ere van Lemaître in Louvain-la-Neuve (en terug). Maar de fietsroute gaat veel verder dan een traject tussen twee universiteiten waar Lemaître aan verbonden was. Op acht plaatsen langs het parcours vind je QR-codes, die je meer leren over wat die oerknal nu precies was en over de evolutie van het heelal. En zo steek je al fietsend door prachtige Brabantse landschappen, langs kleine dorpen en historische sites nog heel wat over het heelal op!

Bekijk de route

Voervalleiroute

Het riviertje De Voer neemt je mee voor een tocht langs prinselijke kastelen, een duizendjarig kerkje met een keizerlijk geheim, een hertogelijk jachtdomein en een koninklijk Afrikamuseum. Een verrassend groene tocht met adellijke allure  

Bekijk de route

 

Word lid van Pasar en ontvang het hele jaar fietsinspiratie

Als lid van Pasar Fietsen wordt je het hele jaar door verwend met boeiende reisreportages, originele routes en handige tips - in de magazines, de digitale nieuwsbrieven en op de Pasar-website.

Bovendien kan je voordelig deelnemen aan de vele activiteiten van Pasar en geniet je van alle Pasar-voordelen: korting bij Kompas Camping, op het Intersoc Travel-aanbod en voordelige verzekeringen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!