5x fietsen Picardisch Wallonië

5 minuten leestijd

Fiets je mee van Ath naar Lessines, in ‘Le Pays Vert’ in de vlakke Dendervallei? Het is één van de drie landschappen van Picardisch Wallonië, samen met het glooiende Pays des Collines en de Scheldevallei, met erfgoedstad Doornik als absolute topattractie.

reportage
  • Fietsen

Het Maison des Geants in het centrum van Ath heropent binnenkort de deuren na een lange restauratie. Hier woont de bekende reuzenfamilie, die zelfs is ingeschreven in het bevolkingsregister. In het laatste weekend van augustus gaan de reuzen op stap met de Ducasse-feesten, een pur sang volksfeest die je zeker eens moet meemaken.

Naast de Markt fietsen we een steegje in tot aan de robuuste Tour Burbant. De twaalfde eeuwse vierkante Anglo-Normandische toren maakt deel uit van een burcht. Rondom de toren vormen de vroegere kasteelgebouwen nu het culturele hart van de stad.

Tartiflette in de tuin

We volgen de Dender stroomafwaarts. De 65 kilometer lange rivier die boven Ath ontspringt, is vrij gemakkelijk te volgen tot aan haar monding in de Schelde. Even voorbij Ath ligt aan een fraai brugje het restaurant ‘Au fil de l’eau’, midden in het groen. De grote tuin grenst aan het water. We smullen er van de huisspecialiteit Payelles, een stevige tartiflette geserveerd in een pan.

Hier verlaten we de Dender om de stille dorpjes rondom te bezoeken. De herinnering aan plaatselijke verzetshelden wordt er levendig gehouden met plakkaten en borstbeelden. Voor de Sint-Pieterskerk in Isières zijn de lijnen van een het kaatsspel uitgetekend. Dat is een balsport waarbij je de bal met de handpalm moet slaan en je moet zorgen dat je tegenstander niet reglementair kan terugslaan. Elke gemeente of gehucht heeft hier een eigen team.

Selfie met Magritte

Langs onverharde wegen fietsen we terug naar de Dender om wat verderop opnieuw een omweg te maken naar de steengroeves van Lessines. Behoorlijk indrukwekkend, om er in de onpeilbare diepten te kijken. Al in de achttiende eeuw werd hier porfiergesteente ontgonnen en dat gebeurt nog steeds. Wat vandaag wordt bovengehaald, wordt gebruikt als steenslag voor de spoorwegen.

De Dender kabbelt rustig Lessines binnen, de surrealistische stad van René Magritte en Lou Deprijck. Het meest in het oog springende gebouw is het Hôpital Notre-Dame à la Rose. Maar liefst 750 jaar lang werden hier zieken verzorgd door kloosterzusters en lekenpersoneel. Het museum in dit kloostercomplex beschrijft de geschiedenis van de ziekenzorg.

Voor we een terras opzoeken, nemen we eerst nog een selfie naast het standbeeld ‘Magritte au Chapeau’ op de Markt.

Als je nog verder afzakt langs de Dender, kom je in , met als eerstvolgende stop Geraardsbergen.

Wallonie Picarde: volg de route

Wij volgden vanuit Ath het fietsnetwerk Wallonie Picarde via knooppunten 3 – 2 – 55 – 40 – 42 – 41 – 39 – 35 – 34 – 45 – 44 (14 km).

visitwapi.be.

Aqua Tournai (Knooppunt 4)

De oude steengroeve bij Doornik is nu een uitgestrekt meer. Aan de verste zijde is het een natuurgebied. Aan de voorkant is een recreatiepark. Het café ‘Terrasses de l'Orient' is open van april tot eind september. In de bossen is een hoogteparcours en vind je de langste death ride van het land. Tijdens de zomer kan je er waterfietsen huren.

Aan de overkant van Aqua Tournai is een grote gratis parking. Camping de l’Orient** ligt naast Aqua Tournai en op amper 4 kilometer van het stadscentrum. Voor tenten, caravans en campers.
Jean-Baptiste Moens 8, Doornik.

eurocampings.nl

Natuurpark Pays des Collines (Knooppunt 77)

Het Pays des Collines is een aaneenschakeling van diepe beekvalleien en panoramische vergezichten. Heksengemeente Ellezelles is het middelpunt van dit als natuurpark erkende gebied. Doe er zeker het bezoekerscentrum op de Markt aan en proef het plaatselijk gebrouwen Quintinebier. Knooppunt 77 ligt aan de ruime parking bij de taverne ‘Au Chaudron des Légendes’. Vlakbij passeert de RAVeL Pays des Collines , een voormalige spoorlijn en nu fietspad die zich door het glooiende landschap wurmt.

La Divine Providence is een natuurkampeerterrein op een oud kloosterdomein. Voor tenten en campers. Open vanaf 31 maart. Vieux Moulin 8, Wodecq (Ellezelles).

ladivineprovidence.be

Het Domeinbos van Bon-Secours (Knooppunt 83)

Het bezoekerscentrum van het Parc Naturel des Plaines de l’Escaut wordt ook wel de Escale Forestière, de Woudhalte, genoemd. Het ligt aan de rand van het uitgestrekte Domeinbos van Bon-Secours. Centraal in het bos staat het Château de l’Hermitage. Het is bereikbaar met de fiets tussen knooppunten 86 en 85. Het kasteel werd gebouwd voor de familie de Croÿ. Toen het net af was, sloeg de familie op de vlucht naar Duitsland voor de Franse Revolutie. Pas twintig jaar later keerden ze terug.

In de jachthaven van Péruwelz zijn tien camperplaatsen. Electriciteit en drinkwater aanwezig. Rue de la Boiterie 8, Péruwelz.

peruwelz.be

Bos van Stambruges (Knooppunt 31)

Ooit was dit loofbos met zijn holle wegen en droge valleitjes eigendom van de prinselijke familie de Ligne. Links van de parking staat de kapel van de Notre-Dame de l’Arcompuch. Mensen hangen hier kledingstukken in de bomen om genezing af te smeken. Rechts van het bos ligt het natuurreservaat ‘Mer de Sable’, de zee van zand. Het contrast met het loofbos kan niet groter zijn.

Camping Belstam-Loisirs SA ligt tussen het park van het Kasteel van Beloeil en het Bos van Stambruges. Voor tenten, caravans en campers. Rue des Viviers au Bois 426, Beloeil.

campingbeloeil.wixsite.com/campingbelstam

De moerassen van Harchies (Knooppunt 98)

De hoofdingang van dit vogelparadijs kan je bereiken door tussen knooppunten 98 en 84 aan het stadhuis van Bernissart links de Rue des Préaux te nemen en tot het einde te fietsen. In de achttiende eeuw was dit 550 hectare grote gebied nog drassig weiland. Dat veranderde toen de steenkoolontginning hier op volle toeren kwam. Na het verlaten van de mijnen verzakte de bodem en vulden de putten zich met water. Elk seizoen trekken de zo ontstane vijvers en moerassen andere vogels aan.

Camping Le Préau** ligt naast het moerasreservaat. Voor tenten, caravans als campers. Open van 1 april tot 31 oktober. Rue des Préaux, Bernissart.

bernissart.be/index.php/tourisme/hebergement/camping

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer