5x fietsen tussen de bomen

4 gemeenten, 6 natuurgebieden, 19 picknickplekken, 23 belevingsplekken… De fietsroute Toeren door Bosland (65 km) heeft veel te bieden. Eén van de hoogtepunten? Zeker het fietsen door de bomen in het Pijnven!

Tekst Marijn Follebout

2

Elk bos ruikt anders. Vandaag fietsen we door een scala aan geuren. Zet je zintuigen op scherp en geniet met volle teugen! Op de parking gaan we linksaf op het breed betonnen fietspad, richting knooppunt 206. In de Abeekvallei is het heerlijk rustig. Een groot deel van de route verloopt over vrij liggende fietspaden door de bossen.

De Sint-Trudokerk van Peer wordt ook wel De Reus der Kempen genoemd en is van al van ver te zien. Een bezoek aan de kerktoren duurt maar liefst anderhalf uur, virtuele beleving inbegrepen, kost 6 euro en kan elke dag om 13.30 of om 15.30 uur. De terrassen in het centrum nodigen daarna uit tot een eerste pauze.

Machtige ervaring

Rustige, landelijke wegen leiden je langs het ene natuurgebied na het andere, stuk voor stuk mooie wandelgebieden. Zo heb je de Resterheide, waar de Dommel ontspringt. Als je op de onverharde wegen tot aan de parking aan de Begijnvijvers fietst, kan je vandaaruit te voet verder naar een uitkijktoren.

Vanaf Hechtel – Eksel neemt het fietsverkeer toe. Iedereen volgt dezelfde knooppunten naar Fietsen door de bomen. De spiraalvormige fietsbrug in het Pijnven is uitgegroeid tot één van de hoofdattracties in Limburg. Je vindt het links van knooppunt 272. Het is een machtige ervaring om tot op boomtopniveau te klimmen en te genieten van de omgeving!

Kurkdroge heide

We fietsen rond de vlindervallei, een groot open landschap midden de bossen. De Duitse oorlogsbegraafplaats in Lommel is indrukwekkend. Rijen kruisjes staan er versteend in de tijd. Hier rusten 39.000 Duitse soldaten die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Aan de ingang staat bij café Hof ten Vrede een terrasje uit.

De zon prikt in onze ogen als we plotsklaps de bossen inwisselen voor het open akkerlandschap. Pijpajuinen liggen klaar om geoogst te worden. Een wind- en zonnepanelenpark ligt midden de Balimheide die in augustus mooi paars kleurt. In de verte horen we de Kreuners rocken in het centrum van Lommel. We volgen de kurkdroge heide, evenwijdig met de spoorlijn .

Het Holven daarna is een nat loofbos. De variatie maakt deze fietstocht zo aangenaam. Militairen maken zich in een weide klaar voor een oriëntatietocht door Bosland. Ter hoogte van natuurgebied Hobos kiezen we links eerste onverharde fietspad. Dit prachtige landgoed in de vallei van de Gortenloop bestaat uit graslanden en bossen. Via de fietssnelweg op de voormalige spoorlijn 18 komen we terug uit aan ons vertrekpunt bij de Sevensmolen.

Praktisch

  • Afstand: 65 km
  • Start: Parking Sevensmolen, Breugelweg 192, Pelt.
  • Knooppunten: 206 – 207 – 530 – 531 – 78 – 05 – 517 – 516 – 515 – 258 – 257 – 272 – 255 – 264 – 552 – 553 – 265 – 229 – 253 – 254 – 256 – 247 – 245 – 206
  • 97,5 % verhard
  • Tweedaagse? Camping De Ballasthoeve bevindt zich vlakbij het vertrekpunt.

bosland.be

Bekijk de route

1. Schatzoektocht In den Brand

Bosland biedt vier schatzoektochten in evenveel natuurgebieden. Ze zijn samen te koop voor 6 euro in de toeristische infokantoren. De zandduinen van In den Brand vormen de ideale plek om er de verloren superkrachten van Twijgman te zoeken. Het gebied wordt ook wel de grootste zandbak van Vlaanderen genoemd. Je kan er prachtige wandelingen maken.

•  P: Kamertstraat z/n, Hechtel-Eksel

• Nabij fietsknooppunt 258

2. Op expeditie in de Sahara

De dertig meter hoge uitkijktoren is de blikvanger in de Lommelse Sahara. Rondom een meer, een vroegere zandwinningsput, stap je door zandduinen en naaldbossen. In het speelbos werd een avontuurlijke expeditie ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Onder begeleiding van een gids moet je er opdrachten vervullen om Zeno de Zandloopkever te helpen. De belevingswandeling kost 5 euro per persoon en kan gereserveerd worden via bosland.be.

• P: Evenementenhal De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel

• Nabij fietsknooppunt 224

3. De mooiste picknickplekjes

Tijdens de fietsroute Toeren door Bosland passeer je niet minder dan negentien picknickbanken. Ook aan de startplek bij de Sevensmolen kan je in een prachtig kader picknicken. Rondom de achttiende eeuwse windmolen is een groot grasplein waar je ongestoord je picknickdeken kan uitspreiden. Het Heesakkerpark is een gemeentelijk wandelpark. Het molenmuseum is van maart tot en met november elke laatste zondag van de maand van 13 tot 17 uur open. Via bosland.be kan je verschillende picknickarrangementen reserveren.

• P: Bruegelweg 192, Pelt

• Nabij fietsknooppunt 145

4. Een echt bosbad!

Er zijn verschillende plekken in Bosland waar je het ‘alleen-op-de-wereld’- gevoel ervaart. In Pelt is een natuuroase aangelegd waar een meditatief verblijf in de natuur wordt gestimuleerd. Klinkt nogal wollig? Je kan er ook gewoon een mooie natuurwandeling van maken. Langs het pad midden het bos zijn er verschillende natuurlijke natuurobjecten om te zitten, liggen, hangen, rusten. Volgens Japans onderzoek zou een half uur Shinrin-yoku, Japans voor een ‘bosbad’, stress verminderen en mentale weerbaarheid verhogen.

• P: Parkeren naast de weg, Kleine Boemerangstraat, Pelt (achter het MS-centrum).

• Nabij fietsknooppunt 254

5. Spelen in de natuur

In het Heesakkerpark spreiden we ons dekentje voor de picknick. Daar vind je ook een machtig speellandschap bij de Dommel. Kinderen kunnen er helemaal loos gaan op de evenwichtsbalken en natuurlijke bruggen over de natte plekken in de vallei. Hier worden aan de lopende band moddertaartjes gebakken en kampen gebouwd met alle losliggende takken die maar te vinden zijn. Bosland telt maar liefst zeven speelbossen, verspreid over vier gemeenten.

• P: Bruegelweg 192, Pelt. Volg de blauwe wandelroute

• Nabij fietsknooppunt 245

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!