Aan de oevers van Schelde en Durme

Waar lijkt de rust oneindig en en is de natuur niet te evenaren? Aan de oevers van de meanderende Schelde en Durme! Met Eric Van Puyvelde als gids ontdek je dit schitterende stukje Waasland.

Tekst Mieke Vercruijsse, Foto’s Ellen van den Bouwhuysen

 

2

Watervogels die verstoppertje spelen in het riet: ze zijn nooit veraf bij de adembenemende fietstocht dwars door waterrijk gebied. Gids van dienst is Eric Van Puyvelde van Pasar Wase Fietsers.

Stop 1: Willeke van Ammelrooy achterna

Ooit stond Willeke van Ammelrooy hier aan de zijde van Jan Decleir. Nu sta ik er, naast Eric. De Mirabrug over de Durme in Hamme heeft haar naam te danken aan de speelfilm Mira uit 1971. Het was de verfilming van Stijn Streuvels boek De teleurgang van de Waterhoek. We turen naar het water. Momenteel is het laagwater. ‘Het zicht vanop de brug is zo verschillend bij hoog en laag water. Wanneer het springtij is, zie je hier een indrukwekkend natuurfenomeen: de mascaret’, vertelt Eric. Deze unieke vloedgolf kan je in Vlaanderen enkel tussen Hamme en Lokeren waarnemen. ‘Het water komt letterlijk aanrollen. Dat heeft te maken met het wisselen van aflopend naar oplopend water en de trechter waar de Durme hier in terechtkomt.’ Met dit bijzonder weetje verlaten we de brug. Links en rechts van ons fietspad op de dijk domineert de natuur, met een reeks natuurreservaten als uitschieters. De overvloedige aanwezigheid van riet zet dit idyllisch plaatje nog kracht bij. ‘In de zomer biedt het groene riet een mooi contrast met het blauw van het water en de lucht’, geeft Eric mee.

Stop 2: Gecontroleerd overstromingsgebied

We rijden in een rustig tempo verder. ‘Als we met Pasar Wase Fietsers een tocht maken, geef ik meestal het tempo aan; 18 km/u is ideaal. Zo hebben we de tijd om rustig rond te kijken’, vertelt Eric. Net voor de Durme een grote bocht maakt en in de Schelde stroomt, ligt De Bunt. ‘Dit gebied maakt deel uit van het grote Sigmaplan, waarbij gecontroleerd overstromingsgebied gecreëerd wordt met gereduceerd getij. Het gebied kan bij stormtij overtollig rivierwater opvangen en er zal unieke zoetwatergetijdennatuur tot ontwikkeling komen, met slikken en schorren. Voorheen was dit landbouwgebied. Nu krijgt de natuur er weer meer ruimte’, legt Eric uit. Voor de Durme de Schelde vervoegt, kun je het veer naar Tielrode nemen. ‘Een ideale manier om ook met de fiets aan de overkant te geraken. Het wordt dan ook goed benut’, voegt hij eraan toe. Maar wij laten het veer links liggen en blijven fietsen langs de Schelde.

Stop 3: De Moese patatten

De Schelde maakt een kronkel van zo’n 180 graden en aan de overkant doemen kerktorens op. ‘Die zijn van Mariekerke en Baasrode’, aldus Eric. We verlaten de dijk en komen terecht in een totaal ander landschap. Hier domineren glazen serres. ‘Welkom in het glazen dorp!’ We zijn hier in Kastel en iets verder ligt Moerzeke. In de volksmond is deze regio Moeskastel’, legt Eric uit. ‘De Schelde heeft ervoor gezorgd dat hier zowel lichte zandgrond als zware klei aanwezig is. Deze gronden zorgen voor de unieke Moese patatten, vroege aardappelen van een uitzonderlijke kwaliteit.’ We genieten van het fietsen in een ander decor, al is ook hier water nooit ver weg. ‘Het is voor mij ook de eerste keer dat ik dit stukje fiets’, verklapt Eric. En hij is duidelijk onder de indruk. ‘Weer een bewijs dat je niet ver moet gaan om iets moois te zien’, knipoogt hij.

Stop 4: Charmant dorpsplein

We komen tijdens onze fietstocht amper op plaatsen die je als fietser moet delen met auto’s: ‘Ik probeer zoveel mogelijk autovrije wegen aan te doen’, vertelt onze gids. Mooie knotwilgenrijen trekken voorbij. We bereiken Moerzeke en fietsen rond het omwalde kasteel van Moerzeke. We kunnen amper een glimp opvangen van het kasteel, maar zijn wel gecharmeerd door het pittoreske dorpsplein met een mooie kiosk en de imposante Sint-Martinuskerk. Als we onze weg vervolgen langs het jaagpad, zie ik Eric genieten: ‘Zalig rijden hier, met vogels die fluiten en de wind rond je oren’, lacht hij.

Stop 5: Natuur zover je kijken kan

We hebben al volop genoten van de mooie natuur. Kan het nog beter? Ja zeker! Op een nieuw aangelegd fietspad dat parallel loopt met de N41, de verbindingsweg tussen Dendermonde en Sint-Niklaas, rijden we tussen de velden terug naar Hamme en de Oude Durme. Deze afgesneden Durmemeanders vormen een natuurgebied om ‘u’ tegen te zeggen. Hier zie je weelderige natuur zover je kijken kan. We vleien ons neer op een bankje om – zwijgend naast elkaar - even te genieten van het zicht en de rust. Wat een pareltje! We sluiten de rit af met een drankje in Taverne De Watermolen, aan de oevers van de Oude Durme uiteraard.

Onze gids: Eric Van Puyvelde

Eric Van Puyvelde is fietser in hart en nieren. Tien jaar geleden sloot hij zich aan bij Pasar Wase Fietsers Als secretaris organiseert hij elk jaar de driedaagse en twee fietstochten. De knooppunten neemt hij als leidraad. ‘Ik doe prospectie ter plaatse en zoek veel informatie op. Het is fijn om de deelnemers boeiende weetjes mee te geven’, vertelt hij. Al fietsend heeft Eric zo goed als heel Vlaanderen en grote delen van onze buurlanden gezien. Zijn ultieme tip? ‘Roosteren aan de Maas in Nederlands Limburg!’

 

Fiets mee de Mira-route

Wil je deze tocht van ongeveer 35 km ook fietsen? Vertrek en aankomstpunt is de Mirabrug in Hamme. Vlakbij is ook een camperplaats.

Knooppunten: 90 – 78 – (opgelet: volg de omleiding tot 91) – 91 – 9 - 50 – 57 – 51 – 56 – 99 – 95 – 98 – 60 – 46 – 43 – 49 – 90

Opgelet: de Mirabrug verbindt knooppunten 90 en 79. De brug zal wegens renovatiewerken gesloten zijn van 7 augustus 2023 tot en met 11 augustus 2023.

Bovenstaande route houdt rekening met de tijdelijke omleiding tussen knooppunt 78 en 91. De route die eerder verscheen in Pasar Fietsen magazine bevatte een fout.

Bekijk de route op Routeyou

Op de fiets: ‘Durme en Schelde anders’

Zin om te fietsen langs de waterkant? Trap dan mee met Pasar Wase Fietsers langs de Durme en de Schelde. De Mirabrug, de Oude Durme, de samenvloeiing van Schelde en Durme, Kastel, Moerzeke en Molsbroek liggen op de weg van deze 65 kilometer lange tocht.

Zondag 24 september om 10 uur, Koolputten 2, 9220 Hamme. Prijs: leden: €1,5, niet-leden: €. Contact en inschrijving: Eric Van Puyvelde, e.vanpuyvelde@skynet.be of 03 772 44 67.

Meer info

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!