Daar is de lente, daar zijn drie nieuwe fietsroutes

2 minuten leestijd

Het is niet dat we hier te klagen hebben over het aanbod aan fietsroutes, maar toch blijft elke nieuwkomer meer dan welkom. Liefhebbers van geschiedenis, water en werelderfgoed worden deze lente op hun wenken bediend met deze aanwinsten.

actua
  • Fietsen

Flirten met de grens

In de Eerste Wereldoorlog voorkwam een elektrische versperring dat smokkelaars, spionnen of deserteurs vanuit België naar het neutrale Nederland konden vluchten. Die zogenaamde Dodendraad is de rode draad van een nieuwe fietsroute die ontwikkeld werd door Grote Routepaden. Vanuit het drielandenpunt bij Vaals fiets je van knooppunt naar knooppunt tot in Cadzand. Wie de volle 540 kilometer van de Grensroute wil fietsen, trekt daar het best 7 tot 10 dagen voor uit, want behalve voor de vele verhalen over de Dodendraad zal je vast ook halt willen houden op de Kalmthoutse Heide, in het witte stadje Thorn, het Zwin of Maastricht.

www.groteroutepaden.be

Knooppunten volgen rond Mons

Het web van knooppunten breidt zich alsmaar verder uit. Deze maand is Henegouwen aan de beurt waar 880 kilometer fietspaden met elkaar verbonden worden dankzij het ingenieuze systeem. La petite reine, zoals de fiets liefkozend genoemd wordt in het Frans, voert je zo van culturele hoofdstad Mons naar het carnavalsmuseum in Binche en van de mijnsite Bois-du-Luc naar de indrukwekkende scheepslift van Strépy-Thieu. Waar de naam Vhello vandaan komt? Simpelweg: hello vélo. Te overwegen als groet tussen kruisende fietsers op het nieuwe netwerk.

vhello.be

Stroomafwaarts langs de Maas

België is een EuroVelo-route rijker. De Maasfietsroute is opgenomen in het netwerk van Europese langeafstandspaden en mag zich voortaan EuroVelo 19 noemen. De route volgt de Maas over 1.100 kilometer, van de bron tot de monding oftewel van een dorpje in de Haute-Marne tot Hoek van Holland bij Rotterdam. In ons land trap je langs de citadel van Dinant en Namen naar Luik en verder naar het snoer van Maasdorpjes dat de grens met Nederland vormt. Andere langeafstandspaden die ons land doorkruisen zijn de Pelgrimsroute (langs Samber en Maas), de Centraal-Europaroute (door de polders en langs de kust) en de Via Romea Francigena (tussen West-Vlaanderen en Luxemburg).

meusecycleroute.eu / www.eurovelo.com

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer