Elk kind op de fiets… is een fietser gewonnen!

3 minuten leestijd

Alle kinderen de fiets op! Moet haalbaar zijn, dachten ze bij Beweging.net en zo ontstond de Fietsbieb. Innovator Sofie en vrijwilligster Peggy fietsen ons enthousiast doorheen het concept.

actua
  • Fietsen

Wat is de Fietsbieb?

Sofie: ‘De Fietsbieb is een uitleendienst van fietsen voor kinderen van twee tot twaalf jaar. In heel je kindertijd heb je grosso modo vijf fietsen nodig. In plaats van ze telkens aan te kopen, betalen ouders een lidmaatschap en kunnen ze die kinderfiets een jaar lang lenen. Een win-win op vele vlakken: ouders hoeven die koopkost niet te dragen én we krijgen meer mensen op de fiets die hiervoor anders geen budget zouden hebben. Het is dus zeker een sociaal project. Maar ook een circulair project, want we krijgen ook mensen over de vloer die vanuit het idee van ‘fietsen delen’ naar de Fietsbieb komen. Iedereen is welkom bij de Fietsbieb. Bovendien kunnen mensen ook fietsen bij ons binnenbrengen die we dan opnieuw klaarmaken voor uitleen. Dat maakt het project ook duurzaam: uitlenen in plaats van aankopen en weggooien. Op die manier hebben we al veel kinderfietsen uit zolders, kelders en garages ‘gered’.

Hoe werkt het?

Sofie: ‘Je betaalt per kind een lidmaatschap van 20 euro per jaar, of minder via het Sociaal Huis. Voor dat bedrag kan je voor je kind een fiets naar keuze lenen. Krijgt je kind een groeischeut, wil je eens een ander kleurtje of model, dan kan je de fiets komen omruilen. Je onderhoudt de fiets zelf, alleen grote herstellingen door slijtage nemen wij op. Dat zegt ook meteen hoe wij werken: met een hele ploeg enthousiaste vrijwilligers. Fietsmechaniciens – we noemen hen fietsfixers - die de fietsen herstellen, juist afstellen enzovoort, administratieve krachten die het lidmaatschap en uitlenen coördineren, onthaalmedewerkers die de mensen wegwijs maken in het systeem, hen op openingsdag begeleiden, … en iemand die de Fietsbieb bekend maakt bij de ouders, grootouders en scholen.’

Is het een succes?

Sofie: ‘De Fietsbieb startte in Brugge in 2015. Zeven jaar verder boomt het: er zijn meer dan negentig Fietsbiebs open en in 2023 vieren we zeker de honderdste Fietsbieb! We helpen nu al zo’n 6000 gezinnen. Heel wat steden en gemeenten nemen uit eigen beweging contact met ons op, omdat ze een Fietsbieb in de gemeente willen. Dat zegt genoeg, niet?

 Peggy, jij steekt achter de schermen de handen uit de mouwen?

Peggy: ‘Via onze schepen van o.a. wijkleven belandde ik bij de Fietsbieb, een project dat mijn hart heeft. Ik ben zelf ook een fervent fietser. Fietsen gaat sneller, het is ecologisch en bovendien sociaal. Als je fietst, heb je sowieso meer contact met anderen, dat ondervind ik al járen. Dus elk kind op de fiets, is een fietser gewonnen! Want het spreekwoord klopt: jong geleerd is oud gedaan. Ik ben dan ook met plezier vrijwilliger bij de Fietsbieb in Elsene. Ik doe vooral administratief werk, maar ik kom ook veel in contact met de klanten. De kinderen zijn in eerste instantie onder de indruk van al die mooie fietsen. Samen met twee fantastische fietsfixers en andere enthousiaste vrijwilligers zoeken we het gepaste droomfietsje. De fietsfixers leggen de kinderen uit hoe ze hun stuur best vasthouden, hoe de remmen werken, hoe hoog het zadel moet staan … Daarna doorloop ik het reglement even met de ouders en ze zijn vertrokken. De meeste kinderen verlaten de fietsbieb met een grote smile, trots op hun fiets en met opgeluchte ouders die dit systeem heel erg waarderen. Het loopt bij ons op wieltjes! Wij krijgen alleen maar positieve reacties, ik haal dan ook voldoening uit het feit dat we zoveel mensen helpen de juiste fiets voor hun kind(eren) te vinden. Allerlei mensen komen bij ons, er worden ook veel fietsen geschonken. Dit verhaal is tweehonderd procent positief.’

Fietsbieb.be

Op Facebook vind je de nieuwste berichten over Fietsbieb in jouw regio.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer