Van burcht tot bos: 3 prachtstadjes op de Burgenstrasse

‘Duitsland, in de zomer, is van een volmaakte schoonheid’, schreef Mark Twain in 1880. Anderhalve eeuw later drijft de tijd nog altijd traag voorbij op de Burgenstrasse. Zin om de tijdloze rust van het Zuid-Duitse platteland te ervaren? Bezoek deze drie stadjes en trek er de natuur in voor een heerlijke wandeling.

1

De Burgenstrasse is zowat de oudste van de 150 Duitse Ferienstrasse, en ook de meest geliefde. De vakantieroute doorkruist Zuid-Duitsland van west naar oost en legt 780 km af tussen Mannheim en Bayreuth. Onderweg hop je van rivier naar rivier, van paleis naar burcht, en van boerendorpje naar vakwerkstadje. Wij verkenden het eerste gedeelte van de route in de deelstaat Baden-Württemberg en ontdekten drie prachtstadjes waar je meteen de natuur kan intrekken.

Heidelberg: de beroemdste burchtruïne

Een oergezellig, bruisend universiteitsstadje, zo kan je Heidelberg best omschrijven. Ondanks de toeristische drukte hebben de kasseistegen met barokhuizen hun karakter behouden. De microbrouwerij is als brauhaus vermomd en de bistro als traditionele stube, maar hun menu’s zijn helemaal mee met de tijd. Je kan ook leuke souvenirs op de kop tikken bij originele lokale winkels.

Tegen de Heilige Geestkerk leunen winkelkraampjes, al sinds de middeleeuwen. Op de gevel zijn pretzels afgebeeld. Als de handelaar te kleine exemplaren verkocht, kon je de juiste maat aangeven. De universiteit bestaat sinds 1386 en had haar eigen rechtspraak. Stoute studenten belandden in de Studentenkerker, die kan je bezoeken.

Schloss Heidelberg torent boven de oude stad uit. Romantiek troef in de beroemdste burchtruïne van Duitsland! Bewonder de prachtige renaissancegevel op het Slotplein, bezichtig het Apothekersmuseum onder de kasteelgewelven en flaneer samen langs de kasteelterrassen en -tuinen.

 

Wandelplan? Steek de Oude Brug over en wandel de Filosofenweg. Eerst volg je de Slangenweg, een mysterieus kronkelpad dat in de bergflank is uitgegraven en verstevigd werd met muren. Daarna leidt de Filosofenweg je langs tuinen, oude mispelbomen en wijngaarden. Na twee kilometer bereik je het romantische panorama: Heidelberg aan de Neckar, met zijn brug en burcht, omringd door het woud. Tijd voor een langere tocht? Klim dan hoger de berg op naar de Thingstätte, het openluchttheater op de Heiligenberg. De architectuur geeft het meteen prijs: dit theater naar Grieks model is in de jaren 1930 aangelegd door het naziregime.

Bad Wimpfen: vestingstad in de velden

Bad Wimpfen nestelt zich op een heuvel boven de graanvelden. De plek was van strategisch belang, omdat ze een waadplaats in de Neckar in het vizier hield. In de twaalfde eeuw vestigde het huis Hohenstaufen hier zijn keizerpalts en begon het stadje te groeien als kool. Van het paleis blijven romaanse arcaden over. Kijk naar buiten en je spot drie andere burchten die de Neckar bewaken.

Het symbool van de stad is de Blauer Turm, de reusachtige bergfried van de palts. Een bergfried lijkt op een donjon, maar diende niet als woontoren, behalve dan voor de torenwachter. De huidige torenwachter, een vrouw, zet de 650 jaar oude traditie voort.

In Bad Wimpfen kan je op stap met stadsgidsen in historische klederdracht, van keukenmeid tot hofdame. De nachtwacht neemt gezinnen met kinderen mee op ronde. De gidsen vertellen je over het dagelijks leven vroeger en leren je wie er achter de pittoreske vakwerkgevels woonde.

 

Wandelplan? Bad Wimpfen is het eindpunt van de Neckarsteig, een 128 km lange wandelroute die in Heidelberg begint. De route is in beide richtingen bewegwijzerd en leidt langs burchten en dorpjes door de uitgestrekte bossen van het Odenwald. De negen etappes zijn tussen 9 en 19 km lang en verbinden plaatsen waar je de trein of de bus kan nemen. Wandel van Bad Wimpfen naar Gundelsheim (13,5 km) en pik onderweg de spectaculaire roofvogelshow in Burg Guttenberg mee. Mark Twain beleefde zijn volmaakt mooie Duitse zomer trouwens op een vlot op de Neckar, de rivier waarop de Neckarsteig prachtige uitzichten biedt.

Schwäbisch Hall: prentkaart met kunstwerken

Schwäbisch Hall ligt in het diep uitgesneden dal van de Kocher en heeft een boven- en benedenstad. Het middeleeuwse Zeughaus (voor de wapenopslag) troont als een wolkenkrabber op de heuvelflank. Via kronkelende vakwerkstegen bereik je het barokke marktplein, dat na een stadsbrand werd aangelegd.

De grote musea in de stad zijn gratis. Dat is te danken aan de Duitse multinational Würth. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in een naburig stadje, maar toont zijn omvangrijke kunstverzameling in Schwäbisch Hall. In de Kunsthalle Würth roteren tijdelijke expo’s, die je een thematische kijk op de collectie geven. Ze omspant vijf eeuwen kunstgeschiedenis, van de middeleeuwen tot vandaag. De oude meesters kregen onderdak in de Johanniterkirche.

In het Hällisch-Fränkisches Museum, dat de stads- en streekgeschiedenis vertelt, wacht je misschien wel de grootste kunstschat: de laatste bewaarde kamersynagoge van Europa. Prachtige beschilderde panelen uit 1739 bekleden een hele museumzaal. Alle andere kamersynagogen werden verwoest.

 

Wandelplan? Net als in Heidelberg begint het woud in Schwäbisch Hall in de stadsrand. In het centrum vertrekken vijf bewegwijzerde wandellussen, onder meer naar het Hohenlohen Openluchtmuseum. Ook de versterkte benedictijnerarbdij van Grosscomburg kan je uitvalsbasis voor een wandeling zijn. Of dompel je onder in de uitgestrekte bossen van het Natuurpark Schwäbisch-Fränkischer Wald. Zin in een trekking? De Kocher-Jagst-Trail volgt de Kocher en zijn zijrivier de Jagst en is goed voor 200 km puur Zuid-Duits platteland. Routes en informatie kan je hier downloaden.

 

Meer lezen wat er te beleven valt langs de Burgenstrasse? Je vindt het in Pasar Wandelen van mei 2023

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!