Fietsen langs de Maas in 6 etappes

3 minuten leestijd

Precies 610 kilometer is het van Luik naar Langres, waar de Maas ontspringt. Zin om deze ontdekkingstocht met de fiets te doen? Kan perfect!

reportage
  • Fietsen

Fietsen langs de Maas is zowat het eenvoudigste én klimaatvriendelijkste vakantieplan. De langeafstandsroute Eurovelo 19 verbindt Rotterdam met Langres en is 1100 km lang. Je neemt gewoon je fiets mee op de trein naar Luik: daar vertrek je om het Waalse en Franse gedeelte van de Maasfietsroute te verkennen.

Hoe kan je zelf je tocht plannen? 
Eurovelo 19 volgt de Maas van bron tot monding en is bewegwijzerd in beide richtingen. Er zijn deeltrajecten die je met het hele gezin kan fietsen, bijvoorbeeld aan de Limburgse Grensmaas of op de Franse voies vertes, maar wie helemaal naar de bron fietst, krijgt hoogtemeters en drukke departementale wegen voor de wielen. Van Luik naar Langres is het 610 km fietsen.

Etappe 1: Luik-Dinant, 98 km, 191 hoogtemeters

Fietsen door het verpauperde Seraing is een schokkende ervaring. Als je de industriële Maas wil vermijden, start je beter bij het station van Hoei dan bij Luik-Guillemins. Tussen Hoei, Namen en Dinant fiets je over de autovrije RAVeLroute op de rechteroever. Citadellen en burchten bewaken de Maasvallei. De feodale burcht van Poilvaches is een spectaculaire ruïne met uitzicht over de Maas.

Kamperen: Anseremme, villatoile.be

Etappe 2: Dinant-Sedan, 144 km, 347 hoogtemeters

144 km? Dat is ver. Overnacht in Revin en je verdeelt de rit over twee etappes. Anderzijds: dit traject fietst heel gemakkelijk. Tussen het Franse grensstadje Givet en Mouzon rijd je 130 km over de autovrije, vlakke voie verte Trans-Ardennes. Onderweg mooie Maasstadjes van elk formaat: Givet, Revin, Charleville-Mézieres, Sedan met zijn reusachtig kasteel.

Kamperen: camping-revin.com (Revin) en Camping Municipal de Sedan.

Etappe 3: Sedan-Verdun, 116 km, 700 hoogtemeters

De voie verte Trans-Ardennes eindigt in Mouzon, een prachtig middeleeuws abdijstadje. Eurovélo 19 stuurt je nu de heuvels in en bestookt je met steile hellingen. Op de departementale wegen razen auto’s angstaanjagend snel voorbij. Langs de Maasmeanders loopt een klein scheepvaartkanaal. Verlaat de Maasfietsroute en volg tussen Samogneux en Verdun de voie verte over het kanaaljaagpad.

Kamperen: Lac Vert, Dun-sur-Meuse (35 km voor Verdun), camping Les Breuils (Verdun)

Etappe 4: Verdun-Commercy, 67 km, 305 hoogtemeters

In Verdun imiteert de Maas de Seine: fietspaden langs de kade, een plein met terrasjes, een statig theater aan de waterkant. De gedroomde plek om een rustdag door te brengen. Het Memoriaal van de slag bij Verdun is 10 km fietsen en stevig klimmen. De etappe gaat over departementale wegen naar Commercy, waar je de echte madeleinekoekjes kan proeven. Alle straten en stegen leiden er naar het reusachtige paleis van de hertog van Lotharingen.

Kamperen: niet mogelijk in Commercy.

Etappe 5: Commercy-Neufchâteau, 74 km, 547 hoogtemeters

De Maas is sinds Verdun veranderd in een ondiep, meanderend riviertje waarin gezwommen en gevist wordt. Je doorkruist een dunbevolkt gebied met stille dorpen zonder winkels. Toerisme draait hier om Jeanne d’Arc: burchtruïnes en een onvoltooide kapel in Vaucouleurs, haar geboortehuis en basiliek in Domrémy-la-Pucelle. In het historische stadje Neufchâteau troont de kerk op een heuvel boven de Maasvallei.

Kamperen: camping-neufchateau-vosges.com

Etappe 6: Neufchâteau-Langres, 111 km, 1234 hoogtemeters

Deze laatste etappe schotelt je steile hellingen voor. Om het heuveldorp Bourmont of de heuvelstad Langres te bereiken zonder af te stappen, moet je getraind zijn. De Maas ontspringt op het plateau van Langres bij het dorpje Châtelet-sur-Meuse, dat even stil is als de andere dorpen in de streek. Om ook de beboste heuvels te verkennen, maak je een omweg langs het dorpje Vicq. In Langres kan je een boeiende rustdag doorbrengen. Bezoek het Museum van de Verlichting (over Diderot) en wandel over de stadswallen.

Kamperen: Camping St. Nicolas (Choiseul, halfweg) en Camping Navarre (Langres).

Fiets op de trein?

Bij de NMBS betaal je vier euro per rit. In Frankrijk mag de fiets gratis mee op regionale treinen (bv. Langres-Parijs). Op de tgv of Thalys (Parijs-Brussel) moet je de wielen demonteren en de fiets in een hoes stoppen. Via regionale treinen terugkeren is het alternatief.

Liever met de camper?

Deze mooie regio als roadtrip met de camper(van)? Kan ook. Je leest er alles over in Pasar Kamperen van december 2022.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer