4 x daar zit muziek in!

3 minuten leestijd

Zin in een muzikale start van het jaar? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier muziekevents, waarvoor je best snel je tickets boekt, van Bachconcert tot bosrave.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Bach Academie Brugge (17 tot 22 januari)

De 13de editie van Bach Academie Brugge draait om het thema ‘Verlossing’: voor Bach en zijn tijdgenoten was het aards bestaan slechts de lastige aanloop naar de hemel. Of Johann Sebastian echt een heel zwaar leven had? Volgens de Canadese toppianiste Angela Hewitt, die alle klavierwerken van Bach opnam, zinderen zijn composities van de vreugde. Ze vat in het Concertgebouw post achter een hedendaagse vleugelpiano om delen van Das wohltemperierte Klavier uit te voeren. Andere blikvangers? Het Bach Project op cello en accordeon van het Franse duo Salque & Peirani, Bachs motetten door Solomon’s Knot en cantates van Bach en Graupner door Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent. Ook dans, open repetities, lezingen en luistercursussen staan op het programma. En wat dacht je van een cantate in 3D? Stap binnen in de virtual-reality-versie van de kapel in Weimar waarvoor Bach zijn composities schreef.

https://www.concertgebouw.be/nl/bach-academie-brugge-2023

WinterWarm (Kasterlee, 1 tot 4 februari)

WinterWarm betovert natuurdomein de Hoge Rielen in Kasterlee vier dagen lang met lichtkunst, muziek, theater, dans en circus. In de Winterbar, het hoofdkwartier van het festival, haal je hapjes bij de foodtrucks en geniet je van akoestische concerten. Stap op het treintje en tuf langs de haltes van het muziekparcours, waar Belgische en buitenlandse bands mini-concerten geven, van pop en hiphip tot folk en jazz. Ook op het programma: een skatecontest en bosrave voor jongeren, een acrobatische circusvoorstelling met een Fiat Panda in de hoofdrol van het Franse Cirque La Compagnie en heus danstheaterfeest in open lucht van Collectief Elan(d) en LOD Muziektheater. Tickets voor de muziektrein en de voorstellingen geven je toegang tot Uit het donker V, een audiovisuele trip met licht- en geluidskunst door de bossen.

https://www.warande.be/pQNzotd/winterwarm-programma

Flagey Piano Days (Brussel, 8 tot 12 februari)

Fijnbesnaarde muziekfans mogen uitkijken naar de tiende editie van Flagey Piano Days, die de grenzen tussen landen, culturen en genres wil overstijgen. De 86-jarige Zuid-Afrikaanse componist Abdullah Ibrahim neemt het openingsconcert voor zijn rekening, met melancholisch getinte moderne jazz. Pianist Lukas Vondracek laat zich door het Brussels Philharmonic begeleiden in het Pianoconcerto nr. 3 van Rachmaninov, waarmee hij in 2016 de Koningin Elisabethwedstrijd won. 150 jaar Rachmaninov is een van de jaarthema’s bij Flagey. Voor een originele, hedendaagse sound zorgt Büsra Kayikci, een jonge componiste uit Istanbul die ook interieurontwerpster is. Haar minimalistische muziek is geïnspireerd door de designwereld. Anthony Romaniuk past eeuwen muziekgeschiedenis in een ononderbroken kadans. Hij neemt je mee op reis, van Bach via Beethoven tot Philip Glass, en van klavecimbel via piano tot synthesizer. Voor het slotconcert strijkt de iconische Georgische pianiste Elisso Virsaladze neer bij Flagey, een levende legende.

https://www.flagey.be/pianodays

Leuven Jazz (9 tot 19 maart)

Leuven Jazz loste al vier grote namen waarvoor je best op tijd je kaartjes beet hebt. Het 18-jarig gitaarwonder Eliott Knuets krijgt als young artist in residence carte blance voor een bijzondere avond in de stadsschouwburg. Gitaarlegende John Scofield, die nog bij Miles Davis speelde, keert terug naar de muziek van zijn jeugd, van rock tot country en freejazz, van Buddy Holly tot Neil Young. De jonge pianovirtuoos Tigran Hamasyan versmelt rockriffs en jazzimprovisaties met folkloristische melodieën uit zijn geboorteland Armenië. De Amerikaanse saxofoniste Lakecia Benjamin stelt in Leuven een gloednieuw album voor, waarop ze jazz en spoken word combineert en de (jazz)vrouwen viert die haar inspireerden.

https://www.leuvenjazz.be/

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer