Op de fiets door het Meetjesland

De knooppunten van het fietsnetwerk Meetjesland zijn onze gids voor een uitstap dicht bij huis met vertrek vanuit en aankomst in Gent. Ideaal om te combineren met een citytrip. Je start ofwel vanaf de camperplaatsen bij de sporthal Driebeek in Gentbrugge, op fietsafstand van het centrum, of vanaf de camping Blaarmeersen, die meer op de weg van deze fietstocht ligt.

Dat Gent een echte fietsstad is, is als een open deur intrappen. Over het brede rode fietspad van de Koning Albertlaan fiets je de stad uit: eerst langs de Leie en zo, via het sportpark de Blaarmeersen, richting de Gentse jachthaven. De knooppuntenbordjes laten ons hier al eens in de steek, maar met wat zoeken vinden we toch vlot de weg over de Ringvaart naar Afsnee.

Bij het Sint-Jan-de-Doperkerkje van Afsnee, rijd je weer net naast de Leie. Hier vertrekt een voet- en fietsveer, tenminste als er voldoende mensen zijn. Terwijl je wacht, kan je de ommuurde pastorij en het oud-gemeentehuis bewonderen.

Golden River

Langs veldwegen waar Servaes en Minne allicht nog van gedroomd hebben, gaat het naar Baarle. Eerst moet je op een merkwaardige manier de E40 onderdoor: over een hangbruggetje opgehangen onder het viaduct. Onderweg rijd je opnieuw vlak bij de Golden River. Je kan er zelfs rustig een duik nemen tussen de eenden. Let alleen goed op voor de passerende jachten.

De schilderachtige plek Baarleveer is een knooppunt voor fietsliefhebbers. Op het houten platform kan je uitrusten en genieten van het poëtische panorama over de rivier. Met het veer geraak je aan de overkant waar een idyllisch restaurant op je wacht. Het dorp Baarle, deel van Drongen, heeft een eigen kerk, een paar mooie burgerwoningen van rond de voorlaatste eeuwwisseling, en twee 19de-eeuwse kasteeltjes, Ten Bogaarde en Rooman. Al kan je deze wel niet bezoeken.

Meetjesland

Fiets je verder, dan rijd je de Leiestreek uit en het Meetjesland in. Een vlak, open gebied dat ooit flink bebost was. Je fietst meestal over smalle, geasfalteerde landwegen, tussen hagen, langs gerestaureerde hoevetjes en hier en daar een dure villa. Aardbeiendorp Landegem is het eerste Meetjesdorp dat je tegenkomt. Via het 19de-eeuwse kasteel Poelendries kom je in het centrum met zijn recente gecementeerde kerk. De voormalige kerk is in de Tweede Wereldoorlog vernield.

In Landegem steek je eerst de Oude Kale over en dan het schilderachtige Schipdonkkanaal. In Hansbeke kan je eten en drinken nabij het stationnetje. De spoorlijn Brugge-Gent passeert vlak bij de allerschattigste, beschermde dorpskom. Aan een met linden omgeven kasseipleintje ligt de Sint-Pieter-en-Pauluskerk, die na de Eerste Wereldoorlog haar neovlaams renaissance-uitzicht kreeg. Daarrond staan een paar zeer typisch Vlaamse dorpshuizen, ook geklasseerd. Hansbeke telt nogal wat opvallende kapellen waaronder de neoclassicistische Lourdeskapel. In de Vaarstraat zijn zowel het oude schepenhuis en het voormalige gemeentehuis een stop waard.

Sprookjesachtig

Via een authentieke landweg rond het domein van het 18de-eeuwse kasteel van Hansbeke kom je in het statige Bellem terecht. Bewonder de mooie dreef naar de kerk, het laat-classicistische waterkasteel Mariahove of de duiventoren. Of bezoek het Grammenshuis aan de Museumstraat, geboortehuis van de Vlaamse activist Flor Grammens.

Je rijdt nu het kanaal Brugge-Gent af. Dit kanaal werd al in 1623 gegraven. Vandaag is het een vrij brede waterweg die de Gentse en de Brugse ringvaarten met elkaar verbindt. Je volgt het ruime jaagpad tot in de buurt van Lovendegem. Dit typische kastelendorp in de groene gordel rond Gent kondigt zich al van ver aan door de sprookjesachtige torens van het kasteel Dons de Lovendeghem. Het stond er al eind 14de eeuw, maar werd in 1641 aanzienlijk vergroot en in 1880 gerestaureerd door architect Van Kerckhove. Van bij de ingangspoort krijg je een romantisch zicht op het kasteel en de tuin. Langs de statige eiken van de Kasteeldreef, bereik je de dorpskom van Lovendegem. Hier vind je een charmant, gotisch kerkje en een aantal kastelen nabij de dorpskern.

Gentse elite

De route leidt terug over het kanaal Brugge-Gent, naar Vinderhoute. Onderweg passeer je de Van Vlaenderenmolen, een stenen windmolen die helemaal gerestaureerd is. Samen met de omgeving is dit beschermd erfgoed. In Vinderhoute moet je al moeite doen om geen kasteel te zien. De Gentse elite hield blijkbaar van dit dorpje. Het kasteel van Vinderhoute, het kasteel Schouwbroek, het Wit Kasteel, het Beukenhof, kasteel Ten Velde... Je vindt ze allemaal langs of nabij de fietsroute. Er zijn ook enkele prachtige 18de-eeuwse burgerwoningen.

Terug naar het kanaal, dat even verder uitmondt in de Gentse Ringvaart. Via het jaagpad langs deze vaart dring je nu langzaam de Gentse agglomeratie binnen. Eerst Mariakerke met zijn arbeidershuisjes en oude industrie, vervolgens de Brugsepoortwijk en het Rabot. Tussen de knooppunten 5 en 4 passeer je het legendarische café De Hopduvel. Zeker de moeite om eens te stoppen als je van bier houdt.

Naar Sint-Pieters

Bij knooppunt 4 ben je vlak bij de historische stadskern van Gent. Als je wat wil rondzwerven door een van de mooiste steden van Vlaanderen, is dit het moment om het knooppuntennetwerk te verlaten door rechtdoor het Verlorenkostbruggetje over te steken richting knooppunt 2. De fietsroute zelf volgt nog even het water van de Leie in hartje Gent en brengt je weer bij de Koning Albertlaan en zo naar het Sint-Pietersstation.

Bekijk de route

2

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!