Goede kampeervoornemens (1): campers en caravans

4 minuten leestijd
Met de jaarwisseling voor de deur breekt de tijd aan om kampeerplannen te maken voor 2022. Goede voornemens kunnen helpen om nog meer te maken van het aankomende jaar. Alvast een dosis inspiratie.
actua
  • Kamperen met de caravan

Vertraag

Met de camper of caravan, lonkt de weg vooruit altijd. Maar zorg ervoor dat je achteraf geen spijt hebt dat je niet wat langer bij die mooie waterval bleef plakken of dat je slechts een nacht op die fijne camping stond. Door trager te gaan, neem je pas écht de omgeving in je op. Meer tijd doorbrengen op een plek heeft nog andere voordelen. Je vermijdt dat je elke dag in de weer bent met het opbreken of -trekken van je kamp.

Tijd die je aan andere dingen kan besteden. Vroeg opstaan voor een dauwtocht, uitgebreid genieten van je koffie in de ochtend of elke dag een andere richting uitwandelen en zien waarnaar je neus je leidt. Een plaats door en door leren kennen, met andere woorden. Voor je het weet, waan je je een local en weet de barvrouw in het dorpscafé al wat je gaat bestellen wanneer je nog maar door de deur stapt.

Maak tijd voor de dingen die je graag doet

Over welke kampeerherinneringen van het afgelopen jaar mijmer je het vaakst? Door die denkoefening te maken, leer je wat bij over je prioriteiten. Genoot je van de tijd aan het kampvuur of achter de vishengel? Ging je het liefst hiken of fietsen? Speel je liever met de frisbee of de kaarten? Neem jezelf voor om meer tijd uit te rekken voor die geneugten.

Andersom geldt het ook: welke herinneringen geven je koude rillingen? Vaak gaat het over verkeersdrukte of een te gehaast reisschema. Probeer daaruit te leren.

Wees spontaan

Een reis plannen is de helft van de pret, we weten het. Maar een camper of caravan geeft je zoveel flexibiliteit - dat is net een van de grote voordelen ervan - dat het zonde zou zijn om die niet te benutten. Sla een zijweg in, blijf wat langer plakken op een onverwacht mooi plekje of verken dat dorp waarover je buurman op de camping zo lyrisch deed.

Reis in het laagseizoen

Je camper of caravan laat je toe om op pad te trekken wanneer je maar wil. Wat een vrijheid! Het geeft je de mogelijkheid om de grote massa’s te vermijden en een populaire bezienswaardigheid of bijzonder stukje natuur voor jezelf te hebben. Prijzen liggen bovendien lager in het laagseizoen.

Ontmoet nieuwe mensen

Een camper of caravan is een eigen huisje op wielen waarin je je kan opsluiten. Soms klinkt dat ook aanlokkelijk. Maar campings zijn prima plekken om gelijkgestemde zielen te ontmoeten. Stel je buurman een vraag over zijn voertuig. In het slechtste geval leer je wat bij, in het beste slurp je even later samen koffie of gaan jullie hiken.

In hetzelfde opzicht: laat een vriend kennismaken met het leven onderweg. Neem een leek mee met je camper of caravan en wie weet steek je ‘m aan met het virus.

Blijf fit en eet gezond

Onderweg is het vaak moeilijk om voldoende te bewegen, zeker als je een hele dag achter het stuur van je camper of auto zit. Na een lange rit lonkt de ligstoel, de hangmat en/of de snelle hap. Toch is het belangrijk om actief te blijven en gezond te eten.

Probeer tijdens lange ritten geregeld pauzes te nemen, minstens eens om de twee uur. Vermijd eten achter het stuur, stop liever op een mooi plekje voor een picknick. En probeer dagelijks voldoende stappen te zetten, zeker als je de hele dag in je chauffeurszetel zat. Ga bij aankomst lopen of fietsen - een fiets meenemen is een flinke stimulans.

Het is aanlokkelijk om geregeld hetzelfde klaar te maken. De klassiekers gaan nooit uit de mode. Maar soms mag het wat meer zijn dan een pot spaghetti. Dit boek belooft alvast veel inspiratie.

Hou een reisdagboek bij

Op reis maak je razendsnel herinneringen, maar die zijn helaas ook vluchtig. Door een reisdagboek bij te houden, kan je er veel langer van genieten. Zelfs een paar zinnen kunnen je later terugbrengen naar de sfeer van die dag. Schrijf de info op die je zelf waardevol vindt - indrukken van campings, tussenstops of wat je die dag gegeten hebt. Zelfs het aantal tankbuurten kan achteraf een memorabele statistiek blijken. Wie de buitenwereld wil laten meegenieten, kan een blog beginnen of een reistracker als Polarsteps gebruiken.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer