15 wandelingen langs vlonderpaden

4 minuten leestijd

Vlonder- of knuppelpaden brengen je probleemloos je door moerassige of heuvelachtige landschappen die anders minder goed te bewandelen zijn en bieden tegelijk bescherm aan kwetsbare bodems en de begroeiing. In tal van wandelgebieden kan je tegenwoordig over vlonderpaden lopen. Wij zetten je alvast op weg met deze 15 aanraders.

reportage
  • Wandelen
  1. De LieremanDe Liereman (Oud-Turnhout)

    Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen.

    Bekijk de route

  2. Drongengoedbos (Ursel)

    De Drongengoedhoeve in Knesselare is de centrale spil van het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen verkent de regio tot in de kleinste hoekjes. Eén van de vele verrassingen hier is het Maldegemveld, een door Natuurpunt tot heide omgevormd gebied waar paarden het gras kort houden.

    Bekijk de route
     
  3. Stiltepad (Westouter)

    Het Stiltepad van Westouter is een verrassende landschapswandeling rond en op de Rodeberg. Het Stiltepad ligt op het wandelnetwerk Heuvelland. Het doorkruist 5 natuurgebieden, afgewisseld met enkele mooie vergezichten en flirt met de Franse grens. 

    Bekijk de route 
     

  4. Antitankgrachtwandeling (Haacht)

    De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek is een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden.

    Bekijk de route 
     
  5. Hobokense Polder (Hoboken)

    Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie ligt de Hobokense Polder: de grootste brok natuur in Antwerpen Stad. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten. 

    Bekijk de route
     
  6. Het Vinne (Zoutleeuw)

    In provinciedomein Het Vinne ontdek je het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen met erin, erboven en er rond een rijk en gevarieerd aanbod aan dieren- en plantenleven. Tijdens je wandeling beleef je de natuur ten volle dankzij de wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens en vogel- en schuilhutten!

    Bekijk de route
     
  7. Silsombos (Kortenberg)

    Het Silsombos is het hele jaar door betoverend mooi, maar zeker in de prille zomerzon, als duizenden bosorchideeën en metershoge reuzenpaardenstaarten ontluiken. 

    Bekijk de route
     
  8. Makegemse Bossen (Munte)

    De Makegemse bossen vormen een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare in Merelbeke in de provincie Oost-Vlaanderen. De wandeling brengt je ook naar het nabijgelegen Gentbos, een pareltje in de rand rond Gent.

    Bekijk de route
     
  9. Vallei van de Serskampse Beek (Wetteren)
     Oude Schelde
    De Vallei van de Serskampse Beek strekt zich uit over het grondgebied van Wetteren (Serskamp) en Wichelen en Lede. Deze wandeling gaat door een gevarieerd landschap van bossen, akkers, graslanden, heiderestanten en poelen met amfibieën. Blikvanger is een vlonderpad van 300 meter.

    Bekijk de route
     
  10. Oude Schelde (Appels)

    De Oude Schelde is overgebleven na een kunstmatige afsnijding van een Scheldemeander op het einde van de 19e eeuw. Na jarenlange verlanding werd via het Agentschap voor Natuur en Bos Oost-Vlaanderen opnieuw open water tot stand gebracht in 2002. Blikvanger is het nieuwe trekveer.

    Bekijk de route
     
  11. Vallei van de Rosdambeek (Gent)

    De Rosdambeek is een zijbeek van de Leie. In het deel van de Rosdambeekvallei ten noorden van de E40 vind je nog fraaie elzenbroekbossen. Hier kan je in het voorjaar dotterbloemen, goudveil of pinksterbloemen aantreffen. 

    Bekijk de route
     
  12. Welle- en Kapellemeersen (Denderleeuw)

    Het natuurgebied de Welle- en Kapellemeersen, één van de laatste overstromingsgebieden in de Dendervallei,  ligt aan weerszijden van de Dender en strekt zich uit tussen de dorpskernen van Denderleeuw en Erembodegem.

    Bekijk de route
     
  13. Roofridderpad (Affligem)

    Het Roofridderpad is genaamd naar de roofridders die zich bekeerden en de abdij Sint Pieter en Paulus stichtten. Op een steenworp van deze abdij ligt de Koudenbergbeekvallei. Afwisselend vind je bossen, akkers, weilanden en bomenrijen.  De enorme variatie in boven- en ondergrond zorgt voor een zeldzame natuur in een geschiedkundig uitzonderlijke locatie.

    Bekijk de route
     

  14. De Nuchten (Geraardsbergen)

    De Nuchten is een natuurgebied tussen Zandbergen en Idegem gelegen in de vallei van de Dender. Door de ligging van De Nuchten in de lager gelegen weilanden langs de Dender, vind je hier veel water.

    Bekijk de route
     
  15. Broekpad (Viersel)

    Goed verborgen tussen de dorpskern van Viersel en het Netekanaal ligt het Viersels Gebroekt met oogstrelende landschappen. Een juweeltje van 30 hectare waarin zowel vlinders als bosrietzangers en ganzen het danig naar de zin hebben. De kroon op het werk is het ‘Broekpad’, een bewegwijzerd wandelpad (4,5 kilometer) dat zich doorheen de mooiste beemdlandschappen slingert, van de hoog en droog gelegen dorpskern naar het lager geleden Viersels Gebroekt.

    Bekijk de route

Nog meer vlonderpad-plezier?

Er zijn uiteraard nog meer vlonderpaden in ons land. Het magazine Goodbye.be publiceerde op zijn website een handige kaart.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer