15 wandelingen langs vlonderpaden

Vlonder- of knuppelpaden brengen je probleemloos je door moerassige of heuvelachtige landschappen die anders minder goed te bewandelen zijn en bieden tegelijk bescherm aan kwetsbare bodems en de begroeiing. In tal van wandelgebieden kan je tegenwoordig over vlonderpaden lopen. Wij zetten je alvast op weg met deze 15 aanraders.

1
 1. De Liereman
  De Liereman (Oud-Turnhout)

  Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen.

  Bekijk de route

 2. Drongengoedbos (Ursel)

  De Drongengoedhoeve in Knesselare is de centrale spil van het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen verkent de regio tot in de kleinste hoekjes. Eén van de vele verrassingen hier is het Maldegemveld, een door Natuurpunt tot heide omgevormd gebied waar paarden het gras kort houden.

  Bekijk de route
   
 3. Stiltepad (Westouter)

  Het Stiltepad van Westouter is een verrassende landschapswandeling rond en op de Rodeberg. Het Stiltepad ligt op het wandelnetwerk Heuvelland. Het doorkruist 5 natuurgebieden, afgewisseld met enkele mooie vergezichten en flirt met de Franse grens. 

  Bekijk de route 
   
 4. Antitankgrachtwandeling (Haacht)

  De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek is een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden.

  Bekijk de route 
   
 5. Hobokense Polder (Hoboken)

  Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie ligt de Hobokense Polder: de grootste brok natuur in Antwerpen Stad. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten. 

  Bekijk de route
   
 6. Het Vinne
  Het Vinne (Zoutleeuw)

  In provinciedomein Het Vinne ontdek je het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen met erin, erboven en er rond een rijk en gevarieerd aanbod aan dieren- en plantenleven. Tijdens je wandeling beleef je de natuur ten volle dankzij de wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens en vogel- en schuilhutten!

  Bekijk de route
   
 7. Silsombos (Kortenberg)

  Het Silsombos is het hele jaar door betoverend mooi, maar zeker in de prille zomerzon, als duizenden bosorchideeën en metershoge reuzenpaardenstaarten ontluiken. 

  Bekijk de route
   
 8. Makegemse Bossen (Munte)

  De Makegemse bossen vormen een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare in Merelbeke in de provincie Oost-Vlaanderen. De wandeling brengt je ook naar het nabijgelegen Gentbos, een pareltje in de rand rond Gent.

  Bekijk de route
   
 9. Vallei van de Serskampse Beek (Wetteren)
   
  Oude Schelde

  De Vallei van de Serskampse Beek strekt zich uit over het grondgebied van Wetteren (Serskamp) en Wichelen en Lede. Deze wandeling gaat door een gevarieerd landschap van bossen, akkers, graslanden, heiderestanten en poelen met amfibieën. Blikvanger is een vlonderpad van 300 meter.

  Bekijk de route
   
 10. Oude Schelde (Appels)

  De Oude Schelde is overgebleven na een kunstmatige afsnijding van een Scheldemeander op het einde van de 19e eeuw. Na jarenlange verlanding werd via het Agentschap voor Natuur en Bos Oost-Vlaanderen opnieuw open water tot stand gebracht in 2002. Blikvanger is het nieuwe trekveer.

  Bekijk de route
   
 11. Vallei van de Rosdambeek (Gent)

  De Rosdambeek is een zijbeek van de Leie. In het deel van de Rosdambeekvallei ten noorden van de E40 vind je nog fraaie elzenbroekbossen. Hier kan je in het voorjaar dotterbloemen, goudveil of pinksterbloemen aantreffen. 

  Bekijk de route
   
 12. Welle- en Kapellemeersen (Denderleeuw)

  Het natuurgebied de Welle- en Kapellemeersen, één van de laatste overstromingsgebieden in de Dendervallei,  ligt aan weerszijden van de Dender en strekt zich uit tussen de dorpskernen van Denderleeuw en Erembodegem.

  Bekijk de route
   
 13. Roofridderpad (Affligem)

  Het Roofridderpad is genaamd naar de roofridders die zich bekeerden en de abdij Sint Pieter en Paulus stichtten. Op een steenworp van deze abdij ligt de Koudenbergbeekvallei. Afwisselend vind je bossen, akkers, weilanden en bomenrijen.  De enorme variatie in boven- en ondergrond zorgt voor een zeldzame natuur in een geschiedkundig uitzonderlijke locatie.

  Bekijk de route
   
 14. De Nuchten (Geraardsbergen)

  De Nuchten is een natuurgebied tussen Zandbergen en Idegem gelegen in de vallei van de Dender. Door de ligging van De Nuchten in de lager gelegen weilanden langs de Dender, vind je hier veel water.

  Bekijk de route
   
 15. Broekpad (Viersel)

  Goed verborgen tussen de dorpskern van Viersel en het Netekanaal ligt het Viersels Gebroekt met oogstrelende landschappen. Een juweeltje van 30 hectare waarin zowel vlinders als bosrietzangers en ganzen het danig naar de zin hebben. De kroon op het werk is het ‘Broekpad’, een bewegwijzerd wandelpad (4,5 kilometer) dat zich doorheen de mooiste beemdlandschappen slingert, van de hoog en droog gelegen dorpskern naar het lager geleden Viersels Gebroekt.

  Bekijk de route

Nog meer vlonderpad-plezier?

Er zijn uiteraard nog meer vlonderpaden in ons land. Het magazine Goodbye.be publiceerde op zijn website een handige kaart.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!