Goede kampeervoornemens (2): tentkampeerders

3 minuten leestijd
Een nieuw jaar, nieuwe kampeerplannen. Goede voornemens kunnen helpen om nog meer te halen uit 2022. Alvast een dosis inspiratie voor wie er in het aankomende jaar met de tent op uittrekt.
actua
  • Kamperen

Koppel los

Niet alleen letterlijk, van wifi en sociale media, maar ook figuurlijk, van het lawaai van het alledaagse leven. Een kampeertrip is bij uitstek een moment om af te remmen en plaats te maken voor natuur, rust en vrienden. We zeggen niet dat je je telefoon moet thuislaten - bij een noodgeval kan het handig zijn dat je snel iemand kan bereiken. Maar door pakweg je datapakket uit te schakelen of enkel een ‘domme’ telefoon mee te nemen, trekken onnodige meldingen of de laatste nieuwsberichten je tenminste niet uit het moment. Het kampvuur knispert des te gezelliger zonder de afleiding van schermen.

Leer een vaardigheid

Misschien vertrouw je immer op je vriend(in) om je paleis-voor-één-nacht neer te poten. Laat 2022 dan het jaar zijn waarin je leert om zelf een tent op te stellen. Krijg je geen vuur in de gang zonder aanmaakblokjes? Laat de innerlijke oermens los en krijg zelf de vlam in de pan. Ook kampeerkraks kunnen gegarandeerd nog iets opsteken. Wat gedacht van kaartlezen, houtvuurkoken of wildplukken? Allemaal vaardigheden die je volgende kampeertrip net dat tikje avontuurlijker maken.

Probeer iets nieuws

Niet iedereen wordt, euh, warm van winterkamperen, maar met de nodige voorbereiding ligt het zeker binnen ieders mogelijkheden. Al kunnen ook de meest hardnekkige koukleumen zich in 2022 aan iets nieuws wagen. Combineer kamperen bijvoorbeeld met een nieuwe activiteit, zoals geocaching, bikepacking of packraften. Of ruil je tent in voor een bivakzak en trek er ultralicht op uit.

Investeer in beter materiaal

Dit is geen pleidooi om het geld langs ramen en deuren naar buiten te gooien. Wel om een slimme investering te doen in duurzaam materiaal dat kamperen nóg leuker maakt. Zeul je al eeuwen een legertent van achttien kilo mee? Geraakt je rugzak drijfnat van het minste zomerbuitje? Of sta je na een nacht op je slaapmat op met een lumbago? Tijd om te investeren in betere spullen. Meer comfort leidt automatisch tot frequentere trips.

Kampeer op een bivakzone... of in het wild

Wie op z’n camping een zwembad en elke dag verse croissants verwacht, mag deze tip gerust overslaan. Een overnachting op een bivakzone is een ander soort kamperen. Back to basics, met een minium aan comfort, maar wel dichter bij de natuur dan je op eender welke camping kan geraken. Luister naar het geratel van nachtzwaluwen of zie een hert wegspringen wanneer je je tent ‘s ochtends open ritst en je kent meteen de charme.

Wildkamperen gaat nog een stapje verder. In België is bivakkeren in de bossen niet toegelaten, tenzij je nadrukkelijke toestemming hebt van de eigenaar van het gebied, maar in heel wat andere Europese landen mag het wel.

Liever op vier/zes wielen op pad? Lees onze goede kampeervoornemens voor camper of caravan.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer