Zalige natuur en kamperen op een landgoed in de Dijlevallei

2 minuten leestijd
Het Dijleland is in grote lijnen het gebied tussen Brussel en Leuven. Dichter bij Leuven vind je vooral bos, zoals het Meerdaalwoud. Rondom Overijse ligt de Druivenstreek.
reportage
  • Kamperen

De Doode Bemde is een puur stilteplekje tussen Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert en typisch voor het Dijleland. De Dijle meandert er door het natuurgebied waar bevers hun biotoop van gemaakt hebben. Het wandelnetwerk Zuid-Dijleland trekt er dwars doorheen. Ook het wandelnetwerk Demer en Dijle zoekt de Dijlevallei op.

Op gravel

Wie graag op fietsknooppunten fietst, komt hier volop aan zijn trekken. Hou wel rekening met soms pittige hellingen. Onlangs werd de Dijleland gravelroute (100 km) boven de doopvont gehouden. Deze niet-bewegwijzerde route (op GPX) doet vooral onverharde wegen aan in Overijse, Bertem en Oud-Heverlee. Je start aan parking Zoet Water in Oud-Heverlee en krijgt meteen enkele stevige hellingen voor de kiezen.

Bijzonder erfgoed

De iconische brasserie Nerocafé bevindt zich in het centrum van Hoeilaart vlakbij het Zoniënwoud. Het café, gelegen in een tramstation van 1894, lag er jarenlang verwaarloosd bij tot het als decor diende in het Nero-album ‘De Verschrikkelijke Tweeling’ (1990). Mede dankzij dit album werd het gebouw beschermd en kon in 2000 het Nerocafé de deuren openen. Marc Sleen, geestelijke vader van Nero, was er tot aan zijn dood in 2016 een trouwe klant.

Aan erfgoed geen gebrek in deze godsvruchtige regio. In de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen in Oud-Heverlee doet Emilie Vonckx-Spreutels graag haar verhaal. Het zijn de verhalen van de bewoners die erfgoed een diepere betekenis geven.

In het Warandepark in Tervuren is het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika al meer dan honderd jaar een echte publiekstrekker. Het museum werd enkele jaren grondig gerenoveerd en biedt in zijn tentoonstellingen voer voor discussie.

Kampeermogelijkheden

Camping Bergendal in Loonbeek bij Huldenberg is een verborgen parel in het Dijleland. De camping bevindt zich op een groot gelijknamig landgoed en wordt omringd door bossen en velden. De camping is open van 1 april tot 31 oktober. Je kan er terecht met je camper, caravan of tent en je kan er ook een luxetent huren.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer